Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I prezidenti USA rádi řídí. Jejich oblíbená auta jsou často zvláštní

Mirek Mazal
Diskuze (3)

Zastávat funkci nejváženějšího muže Spojených států amerických znamená ztrátu možnosti řídit automobil na veřejných komunikacích. Prezidenti USA přicházejí o základní radost automobilových fanoušků, přitom mezi ně často patří.

Jízda těžce obrněnou limuzínou Cadillac One neboli Bestie je jednou z výhod nejvýše zvoleného muže Spojených států amerických. Každý prezident USA může klíče od domácí garáže pověsit na hřebík, protože se po nástupu do úřadu nemusí starat o problematiku řízení vozidla jinak než z pozice na zadním sedadle za neprůstřelným oknem.

Přesednutí zpoza volantu dozadu je vynucováno tajnou službou vzhledem k nepřetržité ochraně první osoby země, vzdání se práva na řízení je součástí prezidentského protokolu a možnost utěšit touhu po vlastnoruční kontrole vozu může být povoleno jen ve velmi zvláštních případech bez ohledu na motoristickou minulost před zvolením.

Několik amerických prezidentů našlo zalíbení v motorismu ještě před nástupem do Bílého domu, odkud je vždy odvážel profesionální řidič ochranky, zatímco v privátní garáži stálo milované auto bez pancíře nebo bez schránky s rezervní krví. Nejméně pět velikánů z čela USA můžeme zařadit mezi automobilové fanoušky.

1. Joe Biden

Nový prezident USA složí slib 20. ledna 2021 na schodech Kapitolu ve Washingtonu. Už jen pár dní zbývá do vypršení zbytků volnosti z hlediska větrání jeho milovaného Chevroletu Corvette Stingray z roku 1967. Příkladně udržovaný roadster je známý například z televizní show Jaye Lena. Biden venčí vůz velmi výjimečně, přesto měl výběr milovaného veterána předem jasný, protože otec vlastnil obchodní zastoupení Chevroletu a stylový sběratelský kus má velkou sentimentální hodnotu pro budoucího prezidenta i celou jeho rodinu.

2. George Walker Bush

Bývalá hlava USA patří mezi populární propagátory typických amerických aut. V řadě už 43. americký prezident vlastnil několik Fordů F-150, pane mu říkal i bílý model King Ranch SuperCrew 4x4 z roku 2009 o výkonu 231 kW (314 koní), který byl vydražen před čtyřmi léty. Aukce společnosti Barrett-Jackson vynesla 300 tisíc dolarů (6,4 milionu Kč) a George W. Bush daroval celý výtěžek na dobročinné účely. Aukční kus nebyl jediný drsný pick-up přisuzovaný aktivnímu republikánovi, předchůdce Baracka Obamy před obsazením zadní lavice Bestie velmi často řídil velké Fordy nejen na rodinném ranči v Texasu.

3. Ronald Wilson Reagan

Konzervativní 40. prezident amerického lidu byl známým nadšencem značky Jeep. Příslušnost k značce z Toleda nikoho neprovokovala, což se nedá říci o spolupráci se Subaru. Reagan tajně testoval japonské modely již v roce 1980. Toho času nebylo tolerováno používání asijské produkce přímo nejvyššími členy americké politické scény. Bývalý herec neměl porozumění pro přehnanou vlasteneckou hrdost v automobilovém prostředí, jeho přeshraniční vize byla pochopena až po národním uznání praktických kombi a dobrodružných sportovních aut vyráběných na druhém břehu Tichého oceánu.

4. Richard Milhous Nixon

Čtyřkolovým symbolem 37. prezidenta Spojených států amerických byl čtyřdveřový Oldsmobile 98 z roku 1950. Richard Nixon fandil automobilce Oldsmobile, protože se domníval, že vlastnictví jednoho exempláře pomůže zisku sympatií od dělnické třídy. Sbírání pozitivních bodů prostého lidu bylo v rozporu s výbavou vidlicovým osmiválcem o objemu pěti litrů.

5. Lyndon Baines Johnson

Předchůdce Nixona byl posledním prezidentem USA, který mohl svobodně řídit na veřejných komunikacích. Šťastný to člověk byl známý originálním vozovým parkem zastoupeným obojživelným vozidlem. Jeden z necelých 3900 vyrobených Amphicarů mohl z vozovky zajet rovnou do řeky. Německý speciál se prodával převážně za oceánem a Johnson v jednom z nich rád strašil posádku při předstíraném selhání brzd a průjezdem rovnou až do jezera jeho ranče v Texasu.

Mirek Mazal
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
13. 1. 2021 07:35
Re: Chudáci musí řídit
:D :D :D
Avatar - netcar.xx
13. 1. 2021 00:35
Chudáci musí řídit
a určitě i na záchod musí chodit. To náš pan prezident je jiná třída. Ten se nechá nosit, přebalovat,...
12. 1. 2021 18:25
Bych
Tak zvastni auto bysme taky meli, kdyby jsme meli celou dobu ridice, sedeli vzadu za pancerem a jen se vozili. To pak si rad sednes do retra a pod. Takze vlastne normal, z extremu do extremu. To jen my s rodinou ridime oktafku.