Hlavní obsah

Češi s druhou vlnou polevili v udávání. Výjimkou byl Silvestr

Právo, Novinky, ok, pko, lž, kal

Velký rozdíl mezi jarní a podzimní vlnou koronaviru zaznamenali oslovení policisté a strážníci. Shodli se na tom, že lidé se mnohem méně obraceli na tísňové linky, aby nahlásili porušení opatření proti šíření covidu-19. Výjimkou byl ale konec roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kontrola koronavirových opatření. Ilustrační foto

Článek

„Je to tak. Na jaře, kdy se jednalo o zcela novou situaci, tak většina oznámení směrovala právě na tuto oblast. Občané se báli mnohem více, chtěli informace, které chyběly. Na jaře byl zpočátku přísný lockdown, v Praze byly zneplatněny zóny placeného stání a další. Takže 80 procent volání na tísňovou linku spadalo právě do oblasti opatření,“ řekla Novinkám mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Podle statistiky za poslední měsíce zaznamenali strážníci až o 30 procent méně oznámení na linku 156, než bylo obvyklé bez koronavirových opatření. Většina oznámení směřuje podle mluvčí stále na dopravu, lidi bez domova a veřejný pořádek. Oznámení týkající se nedodržování protipandemických opatření se nyní v Praze pohybují do pěti denně.

Lidé podávají trestní oznámení na politiky kvůli covidu

Krimi

Výjimkou byl podle Seifertové konec roku, kdy strážníci vyřizovali mnoho telefonátů se stížnostmi na porušování nové vyhlášky o pyrotechnice, ale také na pohyb lidí venku. „Krátce po 21. hodině jsme zaznamenali několik oznámení k pohybu osob venku, ale bylo jich skutečně jen několik,“ konstatovala Seifertová.

Několik policistů, které oslovila redakce Novinek, se shodlo, že na oznámení tak často již nevyjíždějí. „V podstatě to lidi celkem dodržují a třeba po nocích je výrazný klid,“ řekl jeden z policistů.

Vytíženost krizových linek kvůli viru vzrostla o stovky procent

Mobil

Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského přijímá tísňová linka covidových oznámení velmi málo. Během pracovního dne je to v řádu jednotek, mnohem více je ostatních oznámení na trestné činy nebo přestupky.

Kouření na balkóně

Podobná je situace také v Brně. Podle mluvčího brněnských strážníků Jakuba Ghanema městská policie neeviduje žádný nárůst udání či upozornění na nedodržování opatření proti šíření covidu-19. "Jsou to jen jednotky případů za den. Mírný nárůst byl pouze o silvestrovské noci, týkalo se to zejména odpalování pyrotechniky v době zákazu vycházení," řekl Ghanem.

Navzdory zákazu spustili na Šumavě vlek a lyžují

Domácí

Oproti jaru byl také tam velký pokles upozornění na nedodržování opatření. „V prvních týdnech nouzového stavu se zvýšilo volání na linku 156 o padesát procent, lidé upozorňovali i na to, že někdo kouří na balkoně bez roušky. Nyní se jedná jen o jednotky případů za den," dodal Ghanem.

Českobudějovická městská policie přijala od 5. října, tedy od začátku nouzového stavu do 6. ledna celkem 154 oznámení na porušování některého z krizových nebo mimořádných opatření.

Oproti jaru počet „covidových” udání klesl. „Oznámení se nejčastěji týkají nenošení roušek, zákazu volného pohybu a pití alkoholu na veřejnosti,“ řekla Věra Školková, mluvčí českobudějovické městské policie s tím, že při jarním nouzovém stavu řešili strážníci denně desítky stížností, nyní mají třeba jen dvě. Někdy žádnou.

Nošení roušek na veřejnosti snižuje reprodukční číslo pod 1, zjistila studie

Koronavirus

„Oznámení na porušování mimořádných opatření nyní ubývá. Je to dáno také tím, že jarní nouzový stav byl kratší a lidé se chovali úplně jinak. Při jarním nouzovém stavu jsme řešili 246 oznámení na porušování některého z mimořádných opatření vlády ČR,“ dodala Školková.

Strážníci v Hradci Králové naopak uvedli, že upozornění na porušování opatření proti covidu mají více než běžných oznámení, i když jejich počty klesají. „Nejčastěji kontrolujeme roušky, dodržování zákazu nočního vycházení a požívání alkoholu na veřejnosti,“ uvedla Eva Kněžourová, mluvčí hradeckých strážníků.

Například v závěru roku přijala městská policie na linku 156 celkem 113 oznámení. Celých 95 se jich týkala protikoronavirových opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám