Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havarijní situace v jihlavském krematoriu: Zvýšený provoz nevydržely dveře pece! Opravit a zase spalovat

Autor: Jiří Čada - 
12. ledna 2021
19:06

Dramatickou situaci zažili v pondělí pracovníci jihlavského krematoria. Nyní, když musí denně spalovat rekordní množství mrtvých těl, museli odstavit jednu z pecí. V důsledku vyššího provozu u ní totiž prohořely dveře a musel být vyčištěn komín.

Takový nápor na kremaci těl nebožtíků jako nyní nepamatují v jihlavském krematoriu za 45 let jeho existence. Za měsíc tu dříve pálili 150 až 170 těl, v listopadu měli ale 345 kremací. A včera museli jednu z pecí kvůli opravě navíc vyhasnout.

Zvýšeným provozem se už zeslabila vyzdívka dveří pece natolik, že hrozilo úplné prohoření venkovního kovového pláště,“ řekl Blesku odborník specializované olomoucké firmy Luboš Vondrák.

Práce se musely detailně naplánovat tak, aby odstávka dlouho netrvala. Dokonale navazovaly na sebe, aby ještě před polednem mohla být kremační pec zažehnuta. „Tento týden pojedeme opět na dvě pece, spuštěna je i záložní, takzvaná pandemická,“ řekl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. V takovém případě prý zvládne krematorium spálit i 30 těl za šichtu.

Přeplněné boxy

Na příjmu krematoria v té chvíli už zase přibývaly rakve s nově dovezenými nebožtíky pohřebními službami z celého Kraje Vysočina. Chladicí box, kde jsou těla uložena před obřadem a následným žehem, opět praskal ve švech. „Rakve už začínáme stavět opět na sebe,“ říká Martin Málek. V tu chvíli se ozve z útrob krematoria hlas, že už zbývají jen dva prázdné vozíky pro dovezené rakve.

Lednový nápor

Výpadek pece jsme museli zlikvidovat za pár hodin, jinak by to nešlo,“ říká mluvčí. Jen za deset lednových dnů sem bylo dovezeno 76 nebožtíků. „Tato situace ale není způsobena jen koronavirem, ale například i odkládáním životně důležitých operací,“ dodal Martin Málek.

Řada lidí tvrdí, že covid-19 je vlastně jen taková chřipka. Možná těžší forma, ale prostě nová chřipka. Opravdu je tomu tak? Jaké jsou rozdíly mezi viry chřipky a koronaviry? Na pravou míru vše uvádí imunolog Zdeněk Zadražil.

olomouc ( 12. ledna 2021 22:47 )

Koľko trvá spálenie jedného tela a koľko je pecí? Údaj, že stíhali 170 mesačne a teraz musia 345 lajkovi nič nehovorí v akej sú kritickej situácii. Buď treba písať seriózne reportáže, alebo nedramatizovať

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa