Kometa zlomila Spartu, Bruslaři už jsou druzí. Uspěly Motor, Hradec i Dynamo

Foto: Vít Golda, hc-kometa.cz

12. ledna 2021, 19:14

Jan Šimek

Tipsport extraliga v úterý pokračovala kompletním 12. kolem. Hokejisté Hradce Králové zvítězili v Plzni rozdílem tří branek, Pardubice přestřílely karlovarskou Energii a Olomouc vyhrála na ledě Vítkovic. České Budějovice složily Litvínov a Zlín přemohl Bílé Tygry. Třinec prohrál v Mladé Boleslavi a padl počtvrté v řadě. Kometa v prodloužení zdolala pražskou Spartu.

Tři výhry a dost. Hradec zastavil rozjetou Plzeň

Čtvrtá Plzeň hostila šestý Mountfield s cílem navázat na šňůřu tří vítězství v řadě, jenže lépe začali hosté. Ti šli do vedení díky trefě Smoleňáka v přesilovce pět na tři a krátce nato zvýšil na 2:0 pro Mountfield Blain. Zkraje druhé části v oslabení skóroval Zachar, pak přidal svůj druhý zásah Blain a Hradečtí drželi luxusní čtyřbrankový náskok. Z něj ve 47. minutě ukrojil Suchý, jenže jeho branka byla ze strany domácích jediná. Mountfield tak zapsal premiérovou výhru v duelu s celky první čtyřky, v Plzni zvítězil v základní hrací době poprvé od prosince roku 2014!

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Utkání jsme začali docela slušně, ale dva rychlé góly soupeře nás zabily. Pro takto mladé mužstvo v takovéto sestavě to bylo smrtelné. Pak už následovaly jen zmar a panika.“ 

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Jsme obrovsky spokojeni se třemi body i s předvedenou hrou. Měli jsme dobrý pohyb, a pokud ho máme, dostáváme se k pukům v útočnému pásmu, daří se nám forčekovat a vychází nám i rozehrávka. Rozhodly také přesilové hry.“

HC ŠKODA PLZEŇ – MOUNTFIELD HK 1:4 (0:2, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 47. Suchý (Straka, Eberle) – 4. Smoleňák (V. Růžička, Orsava), 11. Blain (Kelly Klíma), 26. M. Zachar (Koukal), 37. Blain (Lev, Orsava)
Rozhodčí: Mrkva, Micka – Svoboda, Špringl.
Vyloučení: 8:5.
Využití: 0:2.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 22:28.
Bez diváků.
HC Škoda Plzeň: Frodl (41. Pavlát) – L. Kaňák, Vráblík, V. Lang, Stříteský, Budík, Jiříček, Kvasnička – M. Lang, Kodýtek, Gulaš – Straka, Suchý, Eberle – Rob, Přikryl, Pour – Slanina, Malát. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, R. Pilař, Čáp, Šalda, Gaspar – Kevin Klíma, Koukal, Orsava – J. Sklenář, V. Růžička, Kelly Klíma – Perret, Cingel, Smoleňák – M. Zachar, Morong, Lev. Trenéři: Růžička starší, Branda a Kočí.

Hanáci zabrali ve Vítkovicích, stačily jim dva góly

Vítkovice řízly do svého kádru a zvítězily dvakrát za sebou, tentokrát ovšem výběr kouče Miloše Holaně narazil. V duelu s houževnatou Olomoucí šli ovšem do vedení Hanáci zásluhou Tomečkovy trefy. Domácí v polovině druhé části srovnali díky Werbikovi, jenže hned po 51 sekundách měla Mora těsný náskok zpět – skóroval totiž Dujsík. Ostravané se tlačili za vyrovnáním, jenže podruhé už Konráda nepřekonali a padli po fotbalovém výsledku 1:2. Hanáci tak zapsali první výhru za tři body v novém roce!

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Taková prohra určitě zabolí. Myslím, že jsme byli lepším týmem, vytvořili jsme si neskutečné množství šancí, snad pět samostatných nájezdů, ale možná jsme nevolili správné zakončení, překombinovávali to, nebyli dostatečně důrazní v předbrankovém prostoru a dostali dva góly po hrubých chybách. Soupeř možná neměl víc šancí než ty dvě gólové, ale to nás neomlouvá. Měli jsme si s tím poradit lépe a hlavně skórovat z šancí, které jsme měli.“

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Podali jsme statečný, bojovný a týmový výkon s maximálním nasazením. Nejen do obrany, ale hráli jsme dobře i v útočné fázi. Musím kluky pochválit. Ve třetí třetině už jsme sice jen bránili, ale byli jsme v tom dobří. Podržel nás také Braňo Konrád, který měl na výhře velkou zásluhu.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC OLOMOUC 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Werbik (Dočekal, Fridrich) – 14. V. Tomeček (Ostřížek), 32. Dujsík (Tomajko, Gřeš).
Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Gebauer, Rampír.
Vyloučení: 3:1.
Bez využití.
Střely na branku: 31:24.
Bez diváků.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Pyrochta, R. Polák, Gewiese, Galvinš, Koch, L. Kovář, R. Černý – Svačina, Hruška, Lakatoš – L. Krenželok, Dej, Schleiss – Mallet, J. Mikyska, M. Kalus – Fridrich, Werbik, Dočekal. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
HC Olomouc: Konrád – Švrček, Dujsík, Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, A. Rutar, Valenta – J. Káňa, Nahodil, Kucsera – Ostřížek, Kolouch, V. Tomeček – Burian, Mácha, Bambula – Tomajko, Handl, Gřeš. Trenéři: Moták a Tomajko.

Energie padla pošesté v řadě, podlehla Dynamu

Nepříjemnou sérii pěti porážek za sebou nesli do utkání s Pardubicemi hráči Karlových Varů. Na psychickém rozpoložení jim nic nepřidal ani gól hostujícího Mandáta už po pěti minutách utkání. Černoch sice srovnal, ale dvě trefy Ďalogy dodaly pardubickému celku klid. Energetici se ale nevzdali a zejména díky dvougólovému příspěvku Mikúše srovnali na 4:4. V závěru třetí části ovšem Dynamo dostalo možnost přesilovky – a tu využil Roman, jenž svým gólem zajistil Pardubicím tříbodové vítězství. Karlovarští tak zapsali už šestou prohru v řadě.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Výsledek je pro nás ve finále trošku krutý. Dvakrát jsme se vrátili do utkání, bojovností a ohromným nasazením jsme to dostali do stavu 4:4. Za to patří hráčům veliký kredit. Nechali jsme si bohužel dát lacinou pátou branku a přišli jsme o tohle utkání. Na našich hráčích ovšem byly vidět enormní snaha a bojovnost. To jsou věci, které musíme přenést do dalšího zápasu a věřím, že nám tahle tvrdá práce konečně přinese body.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Odehráli jsme velmi dobrý zápas. V prvních dvou třetinách jsme byli asi lepším týmem, vypracovávali jsme si šance. Ve třetí části nás dostala pod tlak tři zbytečná vyloučení, nebo spíše nešťastná. Karlovy Vary mají dobrou přesilovku, takže nás tam dostaly pod tlak. Odrazem od plexiskla jsme z toho dostali jeden gól. Jinak jsme to nějak ustáli a na konci se k nám i přiklonilo štěstí.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC DYNAMO PARDUBICE 4:5 (1:2, 1:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. Černoch (Kohout, Koblasa), 35. T. Mikúš (O. Beránek), 44. Vondráček (M. Rohan), 51. T. Mikúš (Pulpán, Zábranský) – 6. Mandát (R. Kousal, Nakládal), 17. Ďaloga (R. Kousal, Vála), 25. Ďaloga (Poulíček, Blümel), 36. Camara (O. Roman), 58. O. Roman (Blümel).
Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Brejcha, Kajínek.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 39:37.
Bez diváků.
HC Energie Karlovy Vary: Horák – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – T. Rachůnek, D. Kaše, Flek – Lauko, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – Ďaloga, Nakládal, Mikuš, Holland, J. Kolář, Hrádek, Vála – Mandát, Poulíček, Kusý – Anděl, O. Roman, Camara – Paulovič, R. Kousal, Blümel – Pochobradský, Rohlík, Koffer. Trenéři: Král, Havíř, P. Sýkora a Rolinek.

Jízda Liberce skončila ve Zlíně, duel rozhodl Okál

Trápící se Berani z posledních osmi zápasů zvítězili jen jednou a proti dobře naladěnému Liberci je čekala náročná šichta, té se ale Zlín nezalekl a uspěl. V utkání plném zvratů šli do vedení domácí, Severočeši ovšem skóre v úvodu třetí třetiny otočili a vedli 2:1. Pak si Berani pomohli v přesilovkách a po dvou gólech byl opět průběžný výsledek příznivější pro ně. Přesně 66 vteřin před koncem třetí části ovšem Bulíř srovnal a duel šel do prodloužení. Vítěze musely určit až nájezdy, v nichž trefil důležitý druhý bod pro Zlín Okál. Berani tak ukončili vítězné tažení Liberce čítající čtyři výhry v řadě.

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Jsme rádi, že jsme získali s Libercem dva body, zápas se nám podařil. V úvodu si soupeř vytvořil tlak i zásluhou přesilové hry. Přečkali jsme to a vzápětí vstřelili gól, což nás povzbudilo. Hrubá chyba na naší straně vývoj utkání změnila, ale podařilo se nám průběh otočit. Remíza po šedesáti minutách byla spravedlivá a štěstí se v nájezdech přiklonilo na naši stranu. Výhra je pro nás velkým povzbuzením i přes ztrátu dvou zraněných hráčů.“ 

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Utkání rozhodly naše neproměněné šance. Vytvořili jsme si hodně střeleckých příležitostí, ale bohužel jsme nebyli produktivní v koncovce. Ve třetí třetině jsme udělali dva hloupé fauly a nabídli soupeři dvě přesilové hry, které využil. Podařilo se nám vyrovnat při odvolání gólmana, ale poté jsme opět nedali šance. Soupeř hrál velmi obětavě, byl houževnatý a bojoval po celý průběh zápasu. Více bodů si neodvážíme kvůli špatné produktivitě.“

PSG BERANI ZLÍN – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 4:3sn (1:0, 0:2, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Fořt (Nosek), 49. M. Novotný (Fryšara), 53. Nosek, rozhodující nájezd Okál – 31. Gríger (Průžek), 46. Kolmann (Birner), 59. Bulíř (J. Vlach, Birner).
Rozhodčí: Kika, Pilný – Bryška, Lederer.
Vyloučení: 5:4, navíc Birner (Liberec) 10 minut.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 24:47.
Bez diváků.
PSG Berani Zlín: Huf – Řezníček, Gazda, Žižka, Ferenc, M. Novotný, Nosek (A), Suhrada – Kubiš, Fořt, Vopelka – Köhler, Honejsek, Dufek – Okál, Herman, Šlahař – Sebera, P. Sedláček, Fryšara. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
Bílí Tygři Liberec: J. Pavelka – Kolmann, Knot, Rosandič, T. Hanousek, Derner, Štibingr, Kunst – Birner, A. Musil, Lenc – Průžek, Bulíř, Gríger – J. Vlach, P. Jelínek, R. Pavlík – Šír, Najman, D. Špaček. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Motor doma uspěl podruhé v řadě, zdolal chemiky

Hokejisté Českých Budějovic navázali na výhru nad Zlínem a na svém ledě zvítězili podruhé v řadě. Tentokrát si poradili s Litvínovem. Domácí poslal do vedení v přesilovce Pýcha a hned zkraje druhé části zvýšil na 2:0 Prokeš. V početní výhodě sice snížil hostující Zdráhal, ale Jihočechům vrátil dvougólový náskok Allen – 3:1. Chemikům poté rozhodčí neuznal zásah Látala, Fronk sice snížil, ale trefou do prázdné klece pojistil druhou výhru Motoru v řadě Vydarený. Litvínovský veterán Lukeš v závěru už jen snížil na konečných 4:3.

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Chtěli jsme navázat na výhru se Zlínema a v úvodu nám pomohly tři přesilovky. Jednu jsme využili, ale soupeř se pak začal zvedat. Bylo štěstí, že jsme vždycky dokázali ucuknout o nějaký gól. V závěru to z naší strany bylo dost kostrbaté, ale jsme rádi, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce.“

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Měli jsme špatný začátek, kdy jsme byli třikrát vyloučeni. Celý zápas jsme za soupeřem zaostávali v bruslení i osobních soubojích. Celou dobu jsme museli dotahovat, ale hráli jsme profesorský hokej, se kterým jsme nemohli uspět.“

MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC VERVA LITVÍNOV 4:3 (1:0, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Pýcha (Forman, R. Přikryl), 24. Prokeš (Jonák), 32. Allen (Karabáček), 60. Vydarený – 28. P. Zdráhal (Irving), 54. Fronk (V. Hübl), 60. F. Lukeš (Demel).
Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Kis, Axman.
Vyloučení: 2:6.
Využití: 2:1
Střely na branku: 30:26.
Bez diváků.
Madeta Motor České Budějovice: Čiliak – Vydarený, Plášil, Pýcha, Allen, Suchánek, Slováček – Christov, Prokeš, Jonák – Forman, D. Voženílek, Z. Doležal – Holec, Toman, Karabáček – Beránek, R. Přikryl, P. Novák – Ville. Trenéři: Prospal a Totter.
HC VERVA Litvínov: Godla – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Demel, Štich – Jarůšek, Žejdl, P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl, Pospíšil – Látal, M. Hanzl, Petružálek – Zygmunt, Helt, Fronk. Trenéři: Országh a V. Sýkora.

Bruslaři přemohli Třinec a jsou druzí

Třinec opustil čelo tabulky a na své poměry se nevídaně trápí hlavně v koncovce. V souboji s třetí Mladou Boleslaví sice nejprve prohrával po gólu Flynna, ale zásluhou Ondřeje Kovařčíka s Martinem Růžičkou skóre otočil. V závěru první třetiny ovšem srovnal Pláněk a trefa Najmana v čase 34:55 se nakonec ukázala jako vítězná. Slezané totiž srovnat nedokázali a prohráli počtvrté za sebou. Naopak Bruslaři doma podruhé v řadě naplno bodovali a poskočili na druhé místo právě na úkor Ocelářů.

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „Do utkání jsme nevstoupili dobře, Třinec byl živější a aktivnější. Pomohl nám gól na konci první třetiny, kdy jsme srovnali na 2:2. Myslím si, že od druhé třetiny jsme se Třinci vyrovnali a občas ho i předčili. Byl to souboj vyrovnaných mužstev. Jsme rádi, že se nám povedlo dát třetí gól, který rozhodl.“

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Sehráli jsme kvalitní utkání. Týmu nejde vytknout nasazení a výborný přístup. Budeme se ovšem muset zlepšit v přesilových hrách, které rozhodují zápasy. Jednu jsme využili, ale pozitivum je, že jsme dali dva góly. Jsme na dobré cestě to zlomit. Doufáme, že se to k nám zase otočí.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:2 (2:2, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Flynn (Najman, Hrbas), 20. Pláněk (Šťastný), 35. Najman (Claireaux, Cienciala) – 11. O. Kovařčík (M. Kovařčík, Dravecký), 13. Martin Růžička (P. Vrána, Hrňa).
Rozhodčí: Pešina, Sýkora – Pešek, Malý.
Vyloučení: 9:8, navíc D. Musil (Třinec) 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 23:31.
Bez diváků.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc, Moravec, Pláněk, Klikorka, Šidlík – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil, Claireaux – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Bičevskis, Alderson – Kotala. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Gernát, M. Doudera, D. Musil, M. Adámek, Jaroměřský, Kundrátek – M. Stránský, P. Vrána, Martin Růžička – Leier, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Marcinko, Rodewald – Dravecký, Peterek, Hrňa – Kurovský. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Kometa udolala Spartu, druhý bod jí vystřelil Mueller

Souboj odvěkých rivalů hostilo Brno, kam dorazila Sparta se Salákem v brance. Kometa v poslední době pookřála, z posledních pěti duelů vytřískala 13 bodů a po dalších lačnila v souboji s pražským sokem. V závěru první části neproměnil trestné střílení Mueller, ale vzápětí v přesilovce otevřel skóre Klepiš. Skóre 1:0 se změnilo až na startu třetí části, kdy Holík zvýšil na 2:0. Pražský celek ovšem stihl nasázet tři branky a za stavu 3:3 se šlo do prodloužení, ve kterém rozhodl o triumfu Komety Mueller. Brňenský tým zvítězil popáté z posledních šesti utkání.

Jan Zachrla (trenér Komety): „Z naší strany i ze strany Sparty to byl krásný zápas plný emocí. Trochu nás mrzí, že jsme ho nedotáhli do vítězného konce za tři body, protože možnosti na to byly. Trochu nám haprovala obrana v momentě, kdy jsme dali gól a soupeř hned snížil. Měli jsme držet rozestup ve skóre déle, ale jsme rádi i za dvoubodové vítězství.“

Miloslav Hořava (trenér Sparty): „Utkání bylo pro oba týmy velmi těžké. Bylo tam hodně soubojů i p řesilovek. Jsme rádi, že jsme zápas nakonec dotáhli do prodloužení a ve finále i za ten bod.“

HC KOMETA BRNO – HC SPARTA PRAHA 4:3p (1:0, 0:0, 2:3 - 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Klepiš (Zaťovič, Mueller), 45. P. Holík (Zámorský, Mueller), 49. Klepiš (O. Němec, F. Král), 61. Mueller (P. Holík) – 46. Dvořáček (Sukeľ, Piskáček), 50. Košťálek (Pech, Buchtele).
Rozhodčí: Hodek, Lacina – Špůr, Klouček.
Vyloučení: 3:6, navíc Gulaši 5 minut a do konce utkání a Zaťovič (oba Kometa) 10 minut.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 24:36.
Bez diváků.
HC Kometa Brno: Vejmelka– F. Král, Zámorský, Mlčák, O. Němec, Gulaši, Svozil – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Valský, Klepiš, Vincour – Plášek ml., V. Němec, L. Horký – Bondra, F. Dvořák, Šoustal – Kusko. Trenéři: Zábranský, Zachrla, Horáček a Pokorný.
HC Sparta Praha: Salák – Piskáček, Košťálek, Poizl, Němeček, Jurčina, Kalina – Sobotka, Horák, Řepík – Rousek, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech, Říčka – Zikmund, Vitouch, Šmerha – Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 32

19

1 4 8 117:70 63
2. BK Mladá Boleslav

31

16 5 3 7 106:73 61
3. HC Oceláři Třinec 30 16 3 5 6 103:77 59
4. HC Škoda Plzeň 31 15 4 5 7 104:77 58
5. Bílí Tygři Liberec 31 15 3 3 10 93:71 54
6. Mountfield HK 31 16 2 2 11 89:74 54
7. HC Energie Karlovy Vary 30 12 5 2 11 87:98 48
8. HC Dynamo Pardubice 31 12

4

3 12 85:94 47
9. HC Kometa Brno 30 11 4 3 12 84:86 44
10. HC VERVA Litvínov 30 6 7 3 14 69:84 35
11. HC Olomouc 31 9 2 4 16 59:94 35
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 30 7 4 5 14 67:88 34
13. PSG Berani Zlín 31 7 3 2 19 67:101 29
14. Madeta Motor České Budějovice 31 4 3 6 18 76:119 24

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 14. ledna – předehrávka 35. kola:
17:00 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)

Pátek 15. ledna – 35. kolo:
17:00 HC Olomouc – Madeta Motor České Budějovice
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
17:30 HC Energie Karlovy Vary – PSG Berani Zlín
18:00 HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno

Neděle 17. ledna – 36. kolo:
16:00 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
16:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Olomouc
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – PSG Berani Zlín
16:30 HC Škoda Plzeň – Bílí tygři Liberec
17:00 HC Kometa Brno – Mountfield HK
17:00 Madeta Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz