Každá příčina vyžaduje jiný postup

doktor 1 e1605554163931

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V  úvodu  dotazů, které dostávám  do naší poradny obvykle lidé začínají větou, která popisuje, že se  léčí na svou chorobu a k tomu  užívají různé léky. A jejich  přímý  dotaz pak zní:

Mohu tyto léky nahradit přírodními prostředky?

Tazatel použil termín “léčím se”. To tedy znamená, že má  zdravotní problém, navštěvuje svého lékaře a on mu předepsal  léky. Proč chce tedy ordinované léky nahradit přírodními prostředky?

Znamená to snad, že s léčbou není spokojen? Píše, že se léčí, ale problém stále přetrvává, jeho léčení nevede k vyléčení. Léčba se orientuje pouze na udržování přijatelného stavu. A on se bojí, že  mu jeho chemické léky budou časem způsobovat další nemoci. Proto hledá jiná řešení.

Nedávno jsem slyšel v rozhlase rozhovor, kde jen tak mimochodem jedna žena vyprávěla o svých problémech a  řekla: “Víte, mně se rozpadají kosti z léků, které užívám na astma… A s tímto faktem se smířila, bere to jako nutné zlo své léčby astmatu.

Lze tazateli pomoci přes internet?

Nabízí se prostě doporučit nějaký potravní doplněk. To je  snadné. Jenže za nějaký čas to dopadne stejně, jen s tím rozdílem, že  dotyčný napíše:

Léčím se na na svou nemoc a užívám na to léky a přírodní prostředky…

A zřejmě dodá, že to k vyléčení nevede.

Proč?

Léčení probíhá tak, že předepsané léčivo reaguje pouze na  následek. Příčina vedoucí k patologii však pokračuje dále.

Co je příčinou třeba vysokého tlaku krve?

Existuje nějaká anatomická podstata na srdci, na cévách, nějaká vada, kterou musí srdce překonávat s větším tlakem?

Je problém v tom, že se do stěny cévní ukládá cholesterol, tím se omezuje pružnost cévy, a tak srdce musí zvýšit tlak?

Pochází vysoký tlak z ledvin? Z poškození glomerulů? Nebo z nadledvinek, které produkují větší měrou katecholaminy, které pak bičují srdce k vysokému tlaku?

A co jiné příčiny – pití kávy, kouření, nedostatek spánku a jiné “civilizační” stresy?

Každá příčina se bude léčit jinak. Operací, řešením zánětu, podporou imunity, dietou, pohybem, uklidněním, změnou zaměstnání, ukončením kouření atd.

Léčivo tedy může být indikováno na začátku léčení, aby lék  zabránil progresi účinku vysokého tlaku a aby vysoký tlak  nepoškodil ledviny, mozek apod., ale současně má být ošetřujícím lékařem popsána cesta patologie – a tato cesta se  má narovnávat. Tak aby tělo dokázalo samostatně a správně  fungovat bez léku. Jedině komplexním způsobem lze totiž dosáhnout efektu. Kdo se domnívá, že se léčí, a má přitom na mysli užívání léků, pravidelné kontroly tlaku a kontrolní návštěvy u svého lékaře, je na omylu. Tímto způsobem se  nemůže k vyléčení dopracovat.

Pokud tento proces užívání léku, který není součástí komplexního procesu, probíhá dlouho, řádově několik let, pak  dojde k závislosti na léku a jeho vysazení je pak dosti riskantní.

Když pacient splní podmínky a řeší svou patologickou cestu  včas a komplexně, lze použít také přírodní prostředky, které mu  dokáží přirozeněji pomáhat ve vyrovnání se s problémem, bez  hrozby vedlejších účinků.

Závěr: Proces označený prohlášením ,,léčím se a užívám na to léky” není komplexní a nevede k vyléčení.

Uvedený princip platí pro všechny nemoci.