reklama

Odbornice: Dítě se vzteká, odmlouvá a brečí? Nevychovávejte ho, ale diskutuje s ním

Hádky, křik, odmlouvání, stížnost na nedostatek prostoru i času nebo sourozenecké bitvy. Pandemie koronaviru dává zabrat rodinám ve všech ohledech, výchovu dětí nevyjímaje. Jak potomky zkrotit a nezbláznit se? Poradí zakladatelka iniciativy Nevýchova Kateřina Králová.

Ilustrační foto. Prohlédnout grafiku
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Rodiče tráví s dětmi mnohem více času než dříve, a to často na omezeném prostoru, kde si od sebe ani nemohou odpočinout. Kromě toho přibyly také nové povinnosti. "Tohle koncentrované spolubytí způsobuje, že na povrch vyplouvají problémy, které by se jindy dost možná neobjevily v takové síle," vysvětluje speciální pedagožka a zakladatelka platformy Nevýchova Kateřina Králová. 

Původním povoláním terénní sociální pracovnice i učitelka s dvacetiletou praxí s nadanými i znevýhodněnými dětmi před osmi lety založila platformu pro rodiče, kteří hledají způsob, jak lépe porozumět a komunikovat s potomky. Ať už se jedná o běžné každodenní situace nebo dlouhodobější projevy vzteku.

Od roku 2013 koncept pomohl desítkám tisíc rodin i odborným pracovníkům, jako jsou lékaři či učitelé. Pro platformu nyní pracuje 24 lidí, kteří se starají nejen o rodiče v kurzu, ale i o ty, kteří o Nevýchově slyší poprvé. 

"V Nevýchově je rodič stejně důležitý jako dítě. Neobětuje se, neustupuje, nenechá si skákat po hlavě. Ale také nenařizuje, neponižuje, nevyhrožuje. Místo toho používá 'nevýchovné' principy otevřené komunikace," říká Kateřina Králová.

Právě komunikace je podle Králové nejdůležitějším stavebním bodem celé strategie výchovy dítěte. Ačkoliv název platformy evokuje, že rodiče by své děti mohly nechat dělat cokoliv, opak je pravdou. 

"Nevýchova není volná výchova bez hranic. Hranice jsou důležité. Zaprvé proto, aby dítě nebylo ztracené v bezbřehém prostoru, kde se nemá čeho chytit, a zadruhé proto, aby se v rodinném prostředí naučilo vnímat i potřeby ostatních lidí, nejen ty svoje," říká Králová. 

Kurzy Nevýchovy jsou v posledních letech velmi populární a rady a tipy využívají také například lékaři nebo učitelé, kteří s dětmi pracují. "Mě osobně nejvíc dojímají právě příběhy od lékařů, kteří společně s dětmi dokážou s Nevýchovou zvládnout i velmi bolestivé zákroky. Někdy bez pláče, někdy s pláčem, ale tak, že dítě spolupracuje," tvrdí. 

Podívejte se v galerii v úvodu článku, jak děti přimět, aby vás skutečně poslouchaly a zároveň jste měli čas i sami na sebe. 

reklama
reklama
reklama