Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Německo volá po povinné vakcinaci. Platila by pro některá povolání, může za to neochota nechat se očkovat

Testování v Německu. foto: ČTK

Původní zpráva
BERLÍN/PRAHA - Pokud jde o očkování, převažuje dosud v Německu názor, aby bylo dobrovolné. Objevují se ale požadavky, aby ho ošetřovatelé v zařízeních pro seniory měli předepsané.
  5:00

V Kellnerově hale O2 universum vznikne velkokapacitní očkovací centrum. Začne fungovat do konce ledna

Od začátku týdne platí v Německu nová, přísnější opatření v boji proti dalšímu šíření nového koronaviru. V nejvíce postižených okresech je například omezena možnost volného pohybu osob na vzdálenost maximálně 15 kilometrů.

S očkováním se sice v Německu začalo, podobně jako jinde v Evropě, již koncem minulého roku. Avšak řada nemocnic stále hlásí, že jsou v kritické situaci. Často hlavně kvůli tomu, že se nakazil odborný personál.

Někteří politici proto začali uvažovat nahlas, že by pro některé profesní skupiny, například právě zdravotníky nebo pracovníky v domovech seniorů, mohla platit povinnost nechat se očkovat proti novému koronaviru.

„Mezi ošetřovateli v domovech důchodců či zařízeních s pečovatelskou službou existuje příliš vysoká neochota nechat se očkovat,“ prohlásil bavorský premiér Markus Söder v rozhovoru pro list Süddeutsche Zeitung. Podle jeho názoru je třeba se zamyslet nad tím, zda by pro některé specifické profesní skupiny neměla platit povinnost nechat si aplikovat vakcínu proti novému koronaviru. 

„Nechat se očkovat by mělo patřit k občanským povinnostem,“ dodal Söder s tím, že by mohla pomoct rozsáhlá kampaň za účasti známých osobností z kultury, sportu nebo politiky.

Bavorský premiér ovšem zároveň dodal, že otázkou případné očkovací povinnosti by se měla zabývat tak zvaná Německá etická rada. Jedná se nezávislou instituci, jejímž úkolem je sledovat možný dopad etických, lékařských, společenských nebo právních otázek na jednotlivce i celou společnost. Jejími členy jsou například vedle vědců i teologové.

Jeden z členů rady, odborník na lékařskou etiku Wolfgang Henn, se sice v rozhovoru pro list Heilbronner Stimme vyslovil proti očkovací povinnosti pro všechny, u některých oborů ji ovšem označil jako myslitelnou.

Šéf bavorské vlády Söder je tak prvním vysoce postaveným německým politikem, který by zavedení aspoň částečné očkovací povinnosti jako opatření proti dalšímu šíření covidu-19 podpořil.

„Odměňování“ očkovaných opět na stole

Současná diskuse tak v mnohém připomíná debatu, jež se krátce po vánočních svátcích rozpoutala v Německu, když se začalo s očkováním. Tehdy šlo o to, jestli by tito lidé měli následně mít nějaké výhody.

S odstupem několika týdnů se ale začínají původní stanoviska měnit. Například spolkové ministerstvo zdravotnictví pracuje podle Süddeutsche Zeitung na nové směrnici pro vyhlašování budoucích karanténních opatření.

Z první verze, jež dosud neprošla posouzením odbornými kruhy, nicméně vyplývá možnost, že lidé, kteří se z covidu uzdravili nebo byli očkováni, by se po návratu z rizikových zemí vyhnuli povinnému testování a karanténě.

Některé spolkové země již začaly s podobnou možností také počítat a v tomto duchu upravovat své vyhlášky. Například ve východoněmeckém Sasku-Anhaltsku platí od minulého pátku výjimky z dosud platných omezení.

Vztahují se na lidi, kteří mohou doložit, že minimálně 14 dní před vstupem na území dané spolkové země absolvovali všechna potřebná očkování proti covidu-19, případně mohou doložit, že jejich onemocnění novým koronavirem není starší šesti měsíců. Zatím je to všechno teorie, hlavně vzhledem k tomu, že například očkování zatím zůstává stále omezeno hlavně na rizikové skupiny a není dostupné široké veřejnosti.

Do MHD v Bavorsku pouze s respirátory FFP2

Kvůli šíření koronaviru bude v Bavorsku od příštího týdne povinné nosit v obchodech a v hromadné dopravě respirátory FFP2. Včera o tom rozhodla zdejší vláda. „Dostupnost respirátorů FFP2 v obchodech je dostatečná,“ uvedl k tomu premiér Söder.

Kromě toho v Mnichově také rozhodli o opětovném povinném testování pro všechny přeshraniční pracovníky, včetně českých, kteří přijíždějí do Bavorska. Podobné nařízení platilo již na podzim, kdy pendleři museli předkládat potvrzení jednou týdně.

Tehdejší opatření zrušil bavorský správní soud, neboť nemělo dostatečnou oporu v zákonech.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!