Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

OLED TV do každé rodiny. LG oznámilo nejdostupnější řadu A1

13.1.2021, Jáchym Šlik, aktualita
LG přidalo do své nabídky novou sérii A1, která by měla obsahovat nejlevnější OLED TV na trhu v úhlopříčkách 48" až 77". To se pochopitelně neobejde bez ústupků. K dispozici bude také série B1.
Když na trh vstoupily první OLED televize, jednalo se o prémiové modely nejen svou kvalitou obrazu, ale také cenou. Zatímco obraz výrobci vylepšují díky vývoji panelů a novým technologiím, cena naopak klesá. V současné době tedy nejsou raritou OLED TV s cenovkou okolo 25 000 Kč, a v rámci loňského Black Friday stál nejlevnější model dokonce ještě o pár tisíc méně. Na nízké ceny OLED TV bychom si ovšem měli zvykat, neboť letos vstoupí na trh zbrusu nová řada LG A1. Jihokorejský výrobce sice nezveřejnil konkrétní cenu, ale podle informací webu FlatpanelsHD by měly být nové televizory „výrazně levnější“. Je tedy dost možné, že OLED TV letos pořídíme za méně než 20 000 Kč.
 
 
Podoba nové série A1 zůstává tajemstvím, mezi ostatními letošními novinkami není
 
Televizory LG A1 (neplést s několik let starými modely Sony A1) budou k dispozici v úhlopříčkách 48, 55, 65 a 77 palců. I nabídka oblíbených velikostí činí z této série vhodnou volbu pro téměř každý obývák. Ačkoliv nové modely používají panel s rozlišením 4K, přece jenom se diváci musí připravit na pár omezení. Obnovovací frekvence panelu totiž činí 50/60 Hz místo 100/120 Hz, na které jsme zvyklí z ostatních OLED TV. Vcelku logicky tedy chybí také konektory HDMI 2.1, které by stejně nenašly plné využití.
 
Místo toho televize spoléhají na HDMI 2.0 s funkcemi eARC a ALLM (automatický režim nízké odezvy). Hráči s konzolemi nové generace by se tedy měli poohlédnou po některé z dražších řad LG OLED TV. Ke zpracování obrazu televizory využívají procesor Alpha 7 čtvrté generace. Nechybí Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode, AirPlay 2, webOS 6.0 ani většina dalších funkcí, které známe z ostatních letošních modelů od LG.
 
LG v roce 2021 nabídne také sérii B1, která nahradí loňské modely BX. Dosud nejlevnější série bude dostupná v úhlopříčkách 55, 65 a 77 palců. Chybí tedy 48palcový model, pro který budou muset zájemci sáhnout po televizorech A1 nebo C1. Také modely B1 používají čtvrtou generaci procesoru Alpha 7, ale obraz by měl být celkově kvalitnější díky 100/120Hz obnovovací frekvenci a technologii OLED Motion Pro (série A1 používá méně pokročilou verzi OLED Motion). Hráči zase ocení konektory HDMI 2.1 s podporou signálu ve 4K120 a VRR (variabilní obnovovací frekvence). Na informace o cenách a dostupnosti nových LG OLED TV ještě čekáme.
 
Zdroj: FlatpanelsHD.com