Jaká je potřebná teplota k zabití bakterií ve vodě a v jídle?

Bakterie jsou mikroskopické jednobuněčné organismy, které se vyskytují se po celém světě a v mnoha různých prostředích – dokonce i ve vašem těle. Ve skutečnosti se odhaduje, že máme v těle 10krát více bakteriálních než lidských buněk. I když většina bakterií nezpůsobuje u lidí onemocnění, existují i ​​některé, co jsou opravdu nebezpečné.  

Říká se jim patogenní bakterie, což jsou například salmonela nebo E.coli. Existují ale různé způsoby, jak zabíjet patogenní bakterie ve vodě, v potravinách nebo na površích v domácnosti.

Jaká teplota zabíjí bakterie ve vodě?

Ve vodě může být přítomno několik druhů choroboplodných organismů, včetně bakterií. Díky moderním metodám úpravy vody se o to často nestaráme. Někdy se ale do vody mohou jednoduše dostat, třeba v případě, že používáte vodu ze studně, o jejíž nezávadnosti si nejste úplně jisti.

Světové zdravotnické organizace (WHO) udává, že bakterie jsou rychle ničeny při teplotách nad 65 °C, což není ani vroucí voda. Pokud je tedy vaše voda zakalená, nechte ji pitím raději rovnou převařit a před tím ji ještě přefiltrujte. Vodu vařte po dobu alespoň jedné minuty, a následně nechte zchladit.

Jaká teplota zabíjí bakterie v potravinách?

Některé druhy bakterií mohou být potenciální příčinou otravy jídlem. Potraviny spojené s bakteriální otravou jídlem jsou:

  • syrová nebo nedovařená drůbež,
  • syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso,
  • syrové nebo nedovařené mořské plody a korýši,
  • vejce,
  • nepasterizované mléčné výrobky.

Patogenní bakterie rychle rostou v potravinách při teplotách mezi 5 až 60 °C. Abyste tyto bakterie zabili, je důležité vařit všechna jídla na bezpečnou teplotu, a to:

  1. drůbeží maso: 74 °C
  2. hovězí, vepřové, jehněčí nebo telecí maso: 64 °C
  3. mleté ​​maso: 71 °C
  4. šunka: 64 °C
  5. ryby: 64 °C

Další tipy pro bezpečnost přípravy potravin

Kromě toho, že jídlo uvaříte na správnou teplotu, mohou následující tipy také pomoci snížit riziko otravy jídlem:

  • Myjte si ruce. Nezapomeňte si umýt ruce před a po přípravě jídla, před jídlem a po manipulaci se syrovým masem.
  • Oddělujte. Syrové maso nebo vejce uchovávejte odděleně od ostatních potravin, abyste zabránili kontaminaci. To znamená nejenom oddělené místo v lednici, ale také používání samostatných prkýnek při krájení.
  • Čistěte. Po každém použití nezapomeňte vyčistit všechny povrchy a nádobí, zejména pokud bylo v kontaktu se syrovým masem.
  • Lednice. Okamžitě uložte v chladničce jakékoli potraviny podléhající zkáze nebo zbytky. Nenechávejte jídlo při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
  • Oplachujte. Před konzumací nebo použitím surovin nezapomeňte všechno důkladně opláchnout.
  • Rozmrazení: Potraviny rozmrazujte v chladničce nebo v mikrovlnné troubě. Rozmrazování potravin na pracovní desce může podporovat růst bakterií.

Zdroj: WHO

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu