Sníh a silný vítr i dnes komplikují dopravu, problémy mají hlavně kamiony

V Česku také dnes místy sněží a fouká silný vítr. Tvoří se sněhové jazyky. Silnice jsou ale většinou s opatrností sjízdné, v nižších polohách je na nich místy sníh rozbředlý po solení. V Libereckém kraji zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny uzavřená silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska a pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. V Beskydech platí pro kamiony nad 12 tun zákaz vjezdu na silnici první třídy z Ostravice na Slovensko. Nehody kamionů někde blokují dopravu.

Přes den očekávají meteorologové další sněžení a zesilovat bude i vítr. "V horských oblastech už fouká nárazový vítr, takže se na silnících tvoří sněhové jazyky. Mají na výšku do 20 centimetrů, takže se dají projet i s osobním autem. Samozřejmě to pluhujeme," řekl ČTK Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Opatrní by měli být podle něj motoristé také při cestě na Frýdlantsko, při silnějším větru se často tvoří sněhové jazyky i na silnici 13.

Aktualizace: Profesionálním hasičům i jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí v celém kraji přibylo díky těžkému sněhu a větru k jejich činnosti odstraňování stromů a větví. Celkem vyjížděli do dnešních ranních hodin k devíti událostem tohoto charakteru.

— HZS LIBERECKÉHO KRAJE (@hzs_lk) January 13, 2021

Pro nákladní dopravu je kvůli námraze uzavřena strmá šumavská silnice ze Zelené Lhoty do Železné Rudy. Kvůli překládce nákladu z havarovaného nákladního automobilu se přechodně uzavřela silnice první třídy u Babylonu na Domažlicku na hlavním tahu do Německa. Nehoda dvou nákladních aut zastavila ve směru na Prahu provoz na dálnici D5 na Tachovsku.

Nehoda kamionu uzavřela také silnici třetí třídy mezi Srbskou Kamenicí a Růžovou na Děčínsku. Další nehodu kamionu mají silničáři nahlášenou u Hory Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Na Děčínsku hasiči odklízeli spadlé stromy z komunikací. Na Vyškovsku je kvůli počasí uzavřena pro vozidla nad 12 tun silnice mezi obcemi Drnovice a Podomí.

Na Zlínsku a Vsetínsku na silnicích mnohde leží rozbředlý sníh, ve vyšších polohách uježděná vrstva sněhu posypaná drtí. Podobná je situace v Beskydech nebo na Vysočině, kde měly v noci problémy kamiony mezi Jemnicí a Chotěbudicemi na Třebíčsku, k ránu mezi Těchobuzí a Pacovem na Pelhřimovsku.

Sněhové jazyky se podle silničářů mohou tvořit i v Krkonoších nebo Orlických horách, na Orlickoústecku a ve vyšších polohách na Chrudimsku, Šumpersku, Prostějovsku nebo Blanensku. Na Prachaticku kdy kvůli větru vznikaly na vozovkách závěje.

Před sněhovými jazyky na silnicích na Tachovsku, jižním a severním Plzeňsku nebo na Klatovsku varoval dispečer zimní údržby Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Jiří Slapnička. "Situace je dnes ráno v porovnání s úterním večerem už klidnější. Zejména ve vyšších polohách je ale třeba jezdit s maximální opatrností," dodal.

Související

Více souvisejících

doprava Zima dálnice silnice Silničáři Česká republika Počasí kamiony

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 29 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy