Bolivijský exprezident Morales má koronavirus. Přestože má jen ‚trochu kašel‘, je v péči lékařů

Bolivijský exprezident Evo Morales měl pozitivní test na koronavirus, jeho stav je dobrý a je v péči lékařů, potvrdil ve středu místní rozhlas. V úterý se objevily v bolivijských médiích protichůdné informace, některé zdroje tvrdily, že tento jedenašedesátiletý politik je v nemocnici se zápalem plic. Sám Morales v úterý označil zprávy za lži a řekl, že má jen „trochu kašel“.

La Paz Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý bolivijský prezidetn Evo Morales na pondělním mítinku ve Cochabamba

Bývalý bolivijský prezidetn Evo Morales na pondělním mítinku ve Cochabamba | Zdroj: Reuters

Koronavirus měla i Moralesova nástupkyně v nejvyšším úřadu Jeanine Áňezová, z hlav států měl tuto nemoc v regionu například brazilský prezident Jair Bolsonaro či honduraský prezident Juan Orlando Hernández.

Bolivijský soud zastavil stíhání exprezidenta Moralese. Nemohl určit, jestli se volební podvody odehrály

Číst článek

„Ne, je to lež, nevím, kde to vzali, jako obvykle je to součást lží pravice,“ tvrdil v úterý podle deníku El Deber Morales. Ve středu ale dva místní deníky z oblasti Cochabamby, kde Morales žije a která je baštou jeho příznivců, potvrdily, že se koronavirem nakazil.

„Nyní je ve stabilním stavu a dostává se mu léčby a lékařského ošetření. Děkujeme bolivijskému lidu za solidaritu,“ uvedl rozhlas pěstitelů koky, jejichž odborovým lídrem před lety Morales byl.

Jedenašedesátiletý Morales se přitom v předchozích týdnech účastnil řady mítinků před místními březnovými volbami a jen málokdy na nich měl roušku, napsal deník El País. Jedenáctimilionová Bolívie eviduje od počátku pandemie na 177 000 případů infekce koronavirem a asi 9500 úmrtí s covidem.

Tento měsíc ale zažívá druhou vlnu epidemie, denní počty nákaz už jsou vyšší než za první vlny v červenci a blíží se dvěma tisícům. Opoziční strany proto vyzvaly k odkladu voleb o dva měsíce, což ale vláda odmítá. V úterý také kabinet oznámil, že případné zpřísňování restrikcí nechává na vedení jednotlivých departmentů.

Očkování Sputnikem V

Morales stál v čele Bolívie jako její první indiánský prezident téměř 14 let do předloňského listopadu, kdy pod nátlakem demonstrací a vedení armády uprchl do Mexika a pak do Argentiny. Loni v listopadu se do vlasti vrátil po prezidentských volbách, které vyhrál kandidát jeho strany Hnutí za socialismus (MAS) Luis Arce.

Prezidentem Bolívie bude socialista Arce. Volby byly podle Organizace amerických států legitimní

Číst článek

Morales v nich kandidovat nesměl. Minulá vláda ho začala i trestně stíhat, nová generální prokuratura ale stíhání zastavila. Morales stále vede vládní stranu MAS.

Také Bolívie se chystá očkovat proti covidu-19, nakoupila zatím na 5,2 milionu dávek ruské vakcíny Sputnik V, což by mělo stačit na vakcinaci necelé pětiny jejích obyvatel. Ruskou vakcínu kromě Bolívie schválila z Latinské Ameriky také Argentina, objednanou ji mají i Venezuela nebo Mexiko, které by ji mělo schválit tento týden, oznámilo v úterý mexické ministerstvo zdravotnictví.

Jako první začaly v Latinské Americe očkovat proti covidu-19 na Štědrý den Mexiko, Chile a Kostarika, všechny americkou-německou vakcínou firem Pfizer/BioNTech. Použití této vakcíny schválily v Latinské Americe například i Ekvádor či Panama.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme