Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
From Hero To Zero And Back? (Komentář Martina Cakla)

From Hero To Zero And Back? (Komentář Martina Cakla)

13.01.2021 15:20
Autor: Martin Cakl, Patria Finance

Ještě donedávna byl CD Projekt největší firmou dle tržní kapitalizace na polské burze. Firma zažila raketový růst, který byl hnán kupředu vyhlídkami obrovských prodejů její nadcházející hry zvané Cyber Punk 2077 (tržby měly být po 12 měsících přes miliardu dolarů) a projektovanými tržbami dalších titulů, které zatím ani nemají jméno. Investiční banky se předháněly se stále vyššími a vyššími cílovými cenami, které dále poháněly celou mánii. Málokdo se odvážil říct, že budoucnost by nemusela být tak růžová.

To totiž vyžadovalo notnou dávku skepse. CD Projekt zvládnul propagační kampaň na jedničku. Pomineme-li fakt, že jedna z hlavních postav je hvězda Matrixu Keanu Reeves, tak ohlas novinářů, kteří hru dostali na testování, byl silně pozitivní. Veškerá propagační videa slibovala opravdu výjimečný zážitek. Vše nasvědčovalo tomu, že Cyber Punk přinese rekordní prodeje a naplní ambiciózní očekávání.

Na 10. prosince 2020 si spousta hráčů vzalo dovolenou. Na den, kdy po 8 letech čekaní konečně přišla hra na trh. Na den, kdy vyšly najevo problémy...a akciová pohádka skončila.

Naštěstí pro CD Projekt nešlo o to, že by Cyber Punk byla fundamentálně špatná hra. Problém je, že hra má spoustu menších chyb, které ve výsledku kazí celkový dojem. Jako by vám nové Porsche nedoručili krásné a navoněné, jak jste čekali, ale celé zapatlané od bláta, bez tachometru a navíc (pokud máte PlayStation 4 nebo XboxOne) bez pneumatik. To zamrzí, obzvlášť v momentu, kdy vám slibovali to nejlepší, nejnavoněnější Porsche posledních let.

CD Projekt si záhy začal sypat popel na hlavu a nabídl hráčům možnost vrácení peněz. V Sony nejdříve odmítli hráčům vrátit peníze zpátky, aby nakonec otočili o 180° a hru rovnou ze svého obchodu smazali. Ze Spojených států se začaly valit žaloby postavené na tvrzení, že vedení CD Projektu oklamalo akcionáře. Akcie CD Projektu reagovaly okamžitým propadem, který se v den psaní tohoto článku rovná 38 % ode dne vydání hry.

Hra je jednoznačně nedodělaná a nabízejí se otázky, proč jinak neoblomné vedení hru vlastně vydalo, a ještě na staré generaci konzolí. Na druhou stranu v podobném i horším stavu přišel na trh nespočet dalších titulů, z kterých se nakonec staly úspěšné hry. Své by mohly vyprávět firmy Activison, Electronic Arts i Take Two Entertainment. Navzdory všem problémům se 10 dní po vydání hry prodalo 13 milionů kopií, tedy 3x více, než jaký byl prodej hry roku 2020, kterou se stalo „ The Last of Us Part 2“ se 4 miliony prodaných kopií.

Pochopitelně, očekávání byla nastavena ještě výše, nicméně CD Projekt doposud nevydal žádnou hru, která by s jistým časovým odstupem neslavila úspěch. Opravdu tomu bude tentokrát jinak? Nehrajete-li na staré konzoli, tak máte už teď k dispozici hru se 73 pozitivními a pouze jedním negativní hodnocením. CD Projekt nyní potřebuje čas se trochu oklepat, obhájit svou pozici u amerických soudů a soustředit se na to, co dělal doposud na jedničku. Hru samotnou mezitím čeká nový datadisk zdarma, verze pro více hráčů a seriál na Netflixu. To by hráčům mohlo spravit chuť.

Sečteno a podtrženo, stejně jako mi přišla přemrštěná původní očekávání, a to spíše na budoucnost firmy než na Cyber Punk jako takový, tak nyní mi přijde přemrštěná reakce na problémy spojené s jejím vydáním. Zatímco předtím byly v kurzu ódy na radost, teď si chce každý kopnout. Věřím tudíž, že se akcie firmy CD Projekt časem vzpamatuje a vrátí k růstové trajektorii, byť cenově pravděpodobně nevyšplhá do původních výšin, kam byla vyhnána opravdu nereálnými předpoklady.

Foto: https://www.cyberpunk.net/

 

Čtěte více:

Cyber Punk, už za chvíli? (komentář analytika)
24.11.2020 12:19
CD Projekt ohlásí své výsledky za 3Q 2020 ve středu 25. listopadu v 18...
Martin Cakl: CD Projekt zažil další skvělé čtvrtletí. Příště se Cyber Punkem
26.11.2020 10:44
CD Projekt zveřejnil výsledky za třetí čtvrtletí. Vykázaná čísla byla ...
Martin Cakl: Problémy konzolových verzí CyberPunku dopadly na akcie CD Projektu
14.12.2020 11:29
Management společnosti CD Projekt podlehl tlaku špatných ohlasů na kon...
Chyby, které nerozhodují. Patria vydává nové doporučení pro CD Projekt
21.12.2020 11:12
Vydáváme nové doporučení pro CD Projekt. Našimi hlavními důvody v nové...
Prodej hry Cyberpunk 2077 zklamal očekávání, CD Projekt -2,8 % (+ názor analytika)
23.12.2020 11:19
Akcie CD Projekt SA dnes klesají o 2,8 %poté, co polské herní studio o...

Váš názor
  •  
    13.01.2021 22:13

    Každé velké studio si něco podobného zažilo. Poslední takový povyk měli Blizzard/Activision s remakem Warcraftu tuším loni. CD-projekt kdysi začínal jako distributor béčkových her na CD v supermarketech - myslím, že ušli pořádný kus cesty a současná situace (kdy většina uživatelů sedí přikovaná k TV/PC/playstationu) mu velmi dobře hraje do karet a firma ještě bude růst.
    Berounskej
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data