Jak na zotavení po koronaviru

Sponzorované odkazy:

Jak na zotavení po koronaviru

Koronavirus obrátil naše životy vzhůru nohama. Dodržovali jste opatření, ale neubránili jste se nákaze? Jistě vás tedy zajímá, jak se co nejrychleji vrátit k normálnímu životu.

Jak se rychle dostat do normálu?Jak se rychle dostat do normálu?

Po prodělaném koronaviru si většina lidí vytvoří adekvátní protilátky, které jim brání v opětovném nakažení virem. Nikdo zatím neví, jak dlouho tato imunita vydrží. Byly hlášeny případy, kdy pacienti opět chytili koronavirus. Většinou se jednalo o jedince, kteří jsou vystaveni vysokému riziku reinfekce, staré lidi, nebo o ty, kteří nepřijímají dostatečná preventivní opatření k ochraně svého imunitního systému. Přestože je nošení roušek, dodržování rozestupů a větší hygiena rukou doporučována, v naší zemi se najde spousta jedinců, která tato doporučení nerespektují, přestože vědomé šíření koronaviru je trestným činem.

Cvičení

Jednou z nejlepších věcí, kterou pro své zdraví můžete udělat, je začít pomalu, ale jistě cvičit. Vrátí se vám objemová kapacita plic, postupujte však pomalu, choďte nejdříve na procházky, věnujte se dechovým cvičením, či zlehka cvičte v pohodlí domova pomocí vlastní váhy.

Strava

Jako vždy platí, mějte vyvážený jídelníček, sestavený z kvalitních a nejlépe organických potravin. Ovoce, zelenina, čerstvé ovocné šťávy, kvalitní maso a vejce. Někteří lidé po koronaviru zhubnou, jiní naopak přiberou, ale je důležité jíst kvalitní jídlo. Vynechte hotová jídla, či smažená a nezdravá jídla.

Paměť

Je prokázáno, že koronavirus napadá i nervovou soustavu a působí neurologické potíže a problémy s pamětí. Pokud se to týká i vás, hodně čtěte, luštěte křížovky, sudoku, osmisměrky. Hrajte pexeso či logické hry na mobilním telefonu. Nebojte, určitě zase svůj mozek vytrénujete tak, aby podával maximální výkony.

Spánek

Někteří lidé po koronaviru trpí problémem s usínámím, či častým buzením v noci. Snažte se dodržovat správné spánkové návyky. Spánek je pro regeneraci těla extrémně důležitý.

Zpomalte

Byli jste zvyklí chodit běhat, do posilovny, či jezdit na rotopedu každý den? Nespěchejte. K vašim aktivitám se vracejte pozvolna, každý den si přidejte trochu aktivity. Nezoufejte, že vaše kondice není taková, jaká byla. Koronavirus ovlivňuje plíce a tak bude chvíli trvat, než se jim opět vrátí objemová kapacita.

Všímejte si svého těla

Pokud se vám něco na vašem zdravotním stavu nezdá, či se vám objevují nějaké nezvyklé symptomy, kontaktujte svého obvodního lékaře. Ten vám poradí, na co se při rekonvalescenci zaměřit.

Nebojte se říci o pomoc

Nezvládáte dojít na poštu, na nákup, či řádně vyvenčit psa? Nebojte se požádat své blízké o pomoc. Pandemie nás má naučit, že lidé by si měli pomáhat. Snižte i své nároky na péči o domácnost. Jistě váš dům vydrží ještě dva týdny neuklizený, je rozhodně důležitější se uzdravit, než mít naleštěné kliky a dokonale vyžehlené prádlo.

Článek Jak na zotavení po koronaviru byl publikován 13. ledna 2021 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...