Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Na olympiádu chce pět stolních tenistů. Musí projít evropskou kvalifikací

Na olympijských hrách v Tokiu by ráda startovala pětice českých stolních tenistů. Na evropskou kvalifikaci do Lisabonu (10. - 14. února) pojedou Hana Matelová, Karin Adámková, Pavel Širuček a Tomáš Polanský. O měsíc později nastoupí na světové kvalifikaci v Dauhá ještě Lubomír Jančařík.

Kontinentální kvalifikace se měla původně uskutečnit v Moskvě loni začátkem dubna, ale kvůli koronaviru byla přesunuta stejně jako olympiáda na letošní rok. Změnilo se i dějiště a v Lisabonu se bude bojovat o pět postupových míst ve dvouhře mužů a čtyři ve dvouhře žen.

"Podobně jako v minulých letech půjde o mimořádně náročný turnaj, a to i bez ohledu na skutečnost, že se ho nezúčastní hráči a hráčky, kteří se na olympiádu už kvalifikovali," uvedl svaz.

Evropská kvalifikace bude mít tři fáze. Do první, skupinové zasáhnou Adámková a Polanský, zatímco Matelová a Širuček by mohli být mezi nasazenými pro vyřazovací část. Z ní si letenky do Tokia zajistí finalisté.

Zbylých třicet hráčů a hráček v obou soutěžích postoupí do třetí fáze. Opět se bude hrát vyřazovacím způsobem a v soutěži žen postoupí na olympiádu opět obě finalistky, v soutěži mužů pak navíc ještě jeden z poražených semifinalistů, který vyhraje závěrečný zápas o třetí místo.

Systém světové kvalifikace bude znám až podle počtu přihlášených. Bude se hrát minimálně o dvě místa a maximálně o osm v každé kategorii. Češi mají šanci zajistit si účast už jen v soutěži jednotlivců, v družstvech neuspěli v kvalifikaci v loňském roce.

Na Hrách v Riu de Janeiro byli poprvé v historii čtyři čeští zástupci ve stolním tenisu. V Brazílii hráli Iveta Vacenovská, Matelová, Jančařík a Dmitrij Prokopcov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články