Jak vybrat ten nejlepší android mobil právě pro vás?

Čeká vás výběr nového (či bazarového) mobilu a vy si hledáte informace, jak se k výběru postavit, čím začít, které parametry zahrnout a proč, co oželet a na co si dávat pozor? Výběr mobilu není zrovna snadnou záležitostí, ale není ani neřešitelný. Pokud se zamyslíte nad následujícími parametry a vyberete ty, co vám vyhovují nebo alespoň dostačují, jistě budete s výsledkem výběru spokojeni.

Na našem webu najdete i další rady a tipy jak na výběr techniky a zařízení. Třeba herní konzole, které vám zpříjemní dlouhé zimní večery nebo Elektrokolo aneb podle jakých parametrů vybírat. 

Cenová kategorie

Ať jdete kupovat cokoliv, většinou je to o ceně. Často volíme mezi kvalitou a cenou, nicméně tohle u mobilů až tolik neplatí. Značkové mobily, například Samsung, stavějí právě na svém jméně, a tak prodají telefon i o polovinu nebo dvě třetiny dráž, než stojí přístroj se stejnými parametry, ale od méně známého výrobce, či od výrobce se strategií nízké ceny.

Proto si hned na začátku musíte říct, zda chcete telefon dražší a značkový, nebo půjdete do přístroje levnějšího, aby vám zbyly další peníze, třeba na pořádný balík dat nebo na další postavy ve vaší oblíbené hře. 

V roce 2021 to na trhu s telefony vypadá tak, že okolo 3 000 Kč pořídíte slušný základ, za 10 tisíc nižší střední třídu, za 20 tisíc už velmi výkonný stroj – a za cenu okolo 25 – 35 tisíc se točí Android vlajkové lodě, včetně těch s nejnovějšími technologiemi. Dražší už bývají jen foldy, jinými slovy mobily se skládacím displejem.

Zdroj foto: SpicyTruffel / Shutterstock.com

Android čistý nebo s nadstavbou?

Sice si můžete do telefonu nainstalovat launcher dle vlastního výběru, což je v podstatě nadstavba nad původní operační systém, nové prostředí, co si do telefonu nainstalujete, ovšem jestli se s ním nechcete „párat“, volte nový telefon rovnou podle operačního systému výrobce. 

Někteří, například Motorola, Lenovo, Nokia, OnePlus, pracují s čistým Androidem, jiní (Samsung, Xiaomi, Asus) dodávají do operačního systému své nadstavby (MIUI, ZenUI, One UI). V roce 2018 si společnosti OnePlus a Xiaomi udělaly průzkum mezi fanoušky, jestli chtějí čistý Android nebo nadstavby. 

A Xiaomi bylo nepříjemně překvapeno – většina totiž hlasovala pro čistý Android. Podrobnosti najdete například na stránkách Dotekomanie.cz. Rozdíl v používání telefonu je pak poměrně velký, každá nadstavba totiž přidává další prvky a nutné kroky.

Chcete spíš počítač nebo raději foťák?

Smartphone, to je počítač a také fotoaparát v kapse. Některé modely se zaměřují spíše na to, aby byly co nejvýkonnějším počítačem, jiné byly výrobcem sestaveny tak, aby maximum úsilí namířily k co nekvalitnějšímu focení. A na vás je si vybrat, jestli stojíte o co nejlepší fotky nebo o co nejlepší výkon, případně hledáte něco, co je v obou oblastech někde na střední cestě. 

Nutno dodat, že mobil je moc „placatý“ na to, aby v něm byl opravdu dobrý fotoaparát, proto výrobci dohánějí tento nedostatek naprogramováním software tak, aby dopočítal a doplnil fotku co nejlépe. Nicméně některé mobily se drží více reálu a umělé dopočítávání tolik nevyužívají, jiné spoléhají právě spíš na fotící aplikaci a dokreslení (ty s rozlišením nad 40 MPx). S kapacitou a s úrovní aplikace fotoaparátu se pak pojí i možnosti videa, včetně spaciálních efektů.

Některé telefony jsou lepší v pořizování fotografií, co budí dojem hloubky, jiné tohle vůbec nezvládají. Rozdíl je také v minimální vzdálenosti, ze které je možné fotit, či v maximálním zoomu, jakého můžete dosáhnout. Dalším parametrem je světelnost – tedy kvalita fotek v horším osvětlení. Je na vás, čemu dáte přednost.

Zdroj foto: Diana Grytsku / Shutterstock.com

Jak náročný jste uživatel a kolik potřebujete místa?

Další otázkou, na kterou si musíte odpovědět při výběru mobilu, je požadovaný výkon a také velikost úložného prostoru. Dnešním základem jsou 3 GB operační paměti a 32 GB místa na pevném disku (vnitřním úložišti). To je v podstatě minimum, pod které nemá smysl chodit, ani když jste základním uživatelem, který fotí nebo stahuje aplikace jen občas.

Jestli toužíte po výkonnějším přístroji, bude to chtít jednak novější procesor, jednak větší operační paměť. Co se procesoru týká, tak v případě, že jste na telefon náročnější, měli byste zacílit alespoň na procesory Qualcomm Snapdragon 855 nebo Exynos 980, či jiné, ovšem z nejnovějších řad. 

Námi zmíněné dva jsou těmi nepoužívanějšími, dodejme jen, že Exynos jsou k nalezení zejména v mobilech Samsung. Qualcomm Snapdragon najdeme ve většině ostatních značek. A co se týká paměti RAM, jsou v telefonech vyšších řad automaticky nabízeny ty s kapacitou 8 GB, ale ani 12 GB RAM modely už nejsou výjimkou.

Bude se hodit i paměťová karta?

Poměrně zásadní problém. Paměťové karty totiž nejsou považovány za bezpečné (protože stále z důvodu kompatibility „jedou“ ve starém režimu, na nějž se průměrně šikovnému hackerovi může snadno podařit útok). 

I proto v některých smartphonech vůbec nenajdete slot pro paměťovou kartu – data se pak mohou ukládat v cloudu, prostorem se posílají se složitým šifrováním, což je bezpečnější než ukládání na paměťovou kartu. 

Jenže pozor, jsou data, která neuložíte ani na paměťovou kartu a ani do centrálního úložiště výrobce vašeho telefonu nebo Googlu. Fotky, videa, texty, skladby, to vše lze do úložiště či na kartu přelít. Ale aplikace většinou nikoliv (dokud svůj telefon trochu nepřpeprogramujete). Takže jestli jste běžný uživatel, ovšem stahujete hodně aplikací a her, volte rovnou co největší vnitřní paměť, minimálně 128 GB

Zdroj foto: Production Perig / Shutterstock.com

Má váš mobil umět i náročnější onlajnovky?

Jedna věc je výkon, druhá pak zobrazení. Mobily se poslední dobou vydaly cestou zvětšování displejů, aby se na nich dalo zobrazit co nejvíce z oblíbených her. To ovšem vyžaduje i dostatečnou kvalitu displeje – co nejrychlejší obnovu a také jemnější rozlišení. 

Výborné jsou AMOLED obrazovky. Jednak šetří energii v tmavém režimu (černý pixel nesvítí – na rozdíl od LCD panelů), jednak je dobře vidět na slunci, také dokáže dosáhnout vyšších kontrastů, což naše oči vnímají jako lepší zobrazení. 

Naprostým základem je 60 Hz displej. Pokud ale chcete telefon pro online hraní her, nebo se rádi díváte na filmy v telefonu, bude nutné sáhnout alespoň po 90 Hz obnovovací frekvenci, lépe však 120 Hz. Pro fajnšmekry jsou na trhu i displeje se 240 Hz obnovovací frekvence. Čím více Hz, tím plynulejší obraz na displeji.

U her se také směřuje k co největší šířce displeje, aby při položení telefonu bylo dosaženo efektu širokoúhlosti. Původní displeje měly poměr stran obrazovky okolo 14:9, později se přesunuly na 16:9, pak 18:9, dnes ale nejsou výjimkou ani 21:9

Někdo nedá dopustit na doplňkové funkce

Každý z výrobců osadí své telefony doplňkovými funkcemi, kterými se odliší od ostatních. Například aktivaci displeje dvojklikem, aktivaci fotoaparátu dvojitým otočením telefonu v ruce, možnost komunikovat i na zamknuté obrazovce (samozřejmě omezeně), ztišení vyzvánění otočením telefonu nebo třeba posouvání skladeb pomocí tlačítek hlasitosti. Variant je spousta a je na vás, jaká koncepce vám bude vyhovovat.

A co výdrž? Baví vás každodenní nabíjení?

Problémem mobilů, tedy smartphonů, je zejména jejich krátká výdrž na jedno nabití. Jde přece jen o malý počítač, který ke všem svým funkcím a mnoha aplikacím běžícím na pozadí potřebuje spoustu energie (zejména pokud máte s telefonem spárovánu nějakou nositelnost). 

Jenže telefon je také malý, a tak je malá i jeho baterie. Sice se výrobci předhánějí ve výdrži, ovšem i tak se nedostanou na více než 3 dny u běžného uživatele. Nicméně počítejte s tím, že baterii pod 4 000 mAh budete nabíjet denně, při cirka 5 000 mAh se můžete dostat na nabíjení obdenní. 

Nabízí se samozřejmě různé powerbanky nebo telefony s již vestavěnou powerbankou, ale vždy je to o vašem rozhodnutí, co se vám bude více zamlouvat. Lahůdkou je bezdrátové nabíjení, které nabízejí zatím jen dražší modely.

Sluchátka budete používat klasická nebo bezdrátová?

Ano, i ohledně sluchátek je potřeba se rozhodnout předem. Pokud budete používat ta bezdrátová, nemusíte bazírovat na přítomnosti kombinovaného 3,5 mm audio jacku. Jestliže na dráty nedáte dopustit, bylo by nerozumné si pořizovat telefon, kde je jen USB-C konektor, a jakýkoliv další vstup chybí. 

Vyvážit cenu a výkon nebo se spíš zadlužit?

Všichni máme omezený rozpočet, a tak je nasnadě, že budeme vybírat mezi cenou a hodnotou, kterou za vynaložené náklady získáme. U chytrých telefonů je tento krok nesmírně důležitým, protože je trh natolik přeplněn nabídkami, že i při úspoře mnoha tisíc můžeme mít stejně dobrý mobil, jako má spolužák nebo kolega v práci, švagr, zkrátka kdokoliv, podle koho rádi své vybavení porovnáváme.

A v oblasti smartphonů také platí, že nemá smysl se kvůli nim zadlužovat. Mobil má krátkou životnost, je snadno odcizitelný nebo zničitelný a hlavně: základní a nejdůležitější služby poskytne i ten nejlevnější model s cenou okolo dvou tisíc korun: dovoláte se s ním, pošlete SMS, připojíte se na wifi i data, dostanete se s prohlížečem na internet a můžete používat základní komunikační aplikace typu WhatsApp. 

Všechno nad tuto cenu už je otázkou prestiže a pohodlí, nikoliv základní životní potřeby, na kterou jedinou by mohlo mít smysl jít do půjčky. Jestli vás zajímá, podle čeho odborníci doporučují se rozhodnout, kdy se zadlužit a kdy rozhodně ne, jak vybírat půjčku nebo jak se zadlužovat s maximální mírou odpovědnosti, navštivte finanční magazín na stránkách Hyperfinance.cz, kde najdete praktické odpovědi na všechny zmíněné otázky a též na mnoho dalších.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.