Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Očkování pro Pražany: Hřib sepsul registrační systém. Chybí podstatné údaje, vadí mu i grafika

Autor: ČTK - 
13. ledna 2021
16:42

Pražský magistrát ve středu ráno obdržel přístupové údaje do registračního systému pro očkování, který nyní kraje mohou testovat. Vedení města nyní podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) systém testuje. Na základě prvních poznatků primátor uvedl, že systém by měl umožňovat větší odstup mezi první a druhou dávkou, než je 21 dní. Vláda podle Hřiba také zaspala v distribuci vakcín a injekčních stříkaček nutných pro jejich aplikaci. Kritizoval i fakt, že se vedení města až z médií dozvědělo o plánu vybudovat očkovací centrum v areálu O2 areny. Registrační systém již v úterý kritizovali někteří hejtmani.

Připomínky k systému chce město podle primátora odeslat co nejdříve. Z prvních dojmů Hřib zmínil fakt, že je možné se rezervovat na jednotlivé termíny očkování pouze ve fixním odstupu 21 dní. „Fixní interval přesně 21 dní nemá opodstatnění a naopak snižuje počet proočkovaných,“ uvedl. Dodal, že jiné země umožňují větší časový rozestup mezi dávkami, díky čemuž může více lidí dostat aspoň první dávku a chrání se tak větší počet lidí.

Primátor zmínil také grafickou podobu systému. „Nepochybně by se na té rezervační komponentě ještě uživil grafik na plný úvazek,“ řekl. Dodal nicméně, že hezky formátovaný e-mail lidské životy zachraňovat nebude. Zásadním problémem je pro něj fakt, že vláda stále neuvedla, kdy bude možné očkovat prvního seniora, který se v systému zaregistruje. „Tedy na kdy budou moci očkovací místa nabídnout první termíny,“ uvedl.

Dodal, že pražský koordinátor očkování se ohledně harmonogramu sejde s národním koordinátorem a také bude chtít vědět, jak a kdy bude mít město přístup k údajům o počtu aplikovaných vakcín. „Tyto údaje totiž také stále nemáme k dispozici, i když jsou pro nás velmi podstatné. Bez nich nemůžeme průběžně monitorovat situaci, plánovat ani připravovat osvětu Pražanů v rámci informační kampaně,“ řekl primátor.

Video  Hamáček: Jehel máme dost. A covid odsune sčítání lidu?  - ministerstvo vnitra
Video se připravuje ...

Problémy s jehlami

Server iRozhlas v úterý uvedl, že některé nemocnice by nemusely mít dostatek jehel, podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jich bude dostatek. „Vláda opět zaspala a v přímém přenosu se opakuje jarní scénář, kdy čekali na dodávku ochranných pomůcek,“ řekl Hřib. Dodal, že vláda vedení města ani neinformovala o plánu vybudovat očkovací centrum v O2 areně. „Podobně tomu bylo v případě polní nemocnice v Letňanech,“ řekl.

Některé kraje obdržely přístupové údaje do registračního systému již v úterý. Například předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martia Kuba (ODS) uvedl, že pilotní testování nesimuluje reálnou situaci a do systému je de facto možné jen vyplnit jméno a příjmení. Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) postrádala v systému některá očkovací místa. Další kritika se týkala například přehlednosti.

Video  První výjezd mobilního očkovacího týmu do pražských domovů pro seniory.  - David Zima
Video se připravuje ...

Ocicko ( 13. ledna 2021 22:46 )

Kdyby šel de.il raději očkovat, aby byl alespoň něco platný. O co se má starat, o to se nestará. Takové ho.ado jsme na Magistrátu ještě neměli.

e.lesanova ( 13. ledna 2021 17:38 )

Hřib někoho "sepsul" ???Co začít u sebe?? Nějak postrádám vyjádření, proč Magistrát nerozpustil demonstraci, kde 3 tisíce lidí nerespektovalo nařízení nouzového stavu !!!! Kritizovat a zadávat úkoly, udávat, to by Pirátů šlo, ale převzít zodpovědnost a FUNGOVAT, to je zatím míjí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa