Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Shorteři Tesly prodělali 38 miliard dolarů – je to nejvíce ze všech akciových titulů

Publikováno
Shorteři Tesly prodělali 38 miliard dolarů – je to nejvíce ze všech akciových titulů
Zdroj: depositphotos.com

Spekulanti na pokles ceny akcií Tesla přišli v roce 2020 o zdaleka nejvíce peněz ze všech akciových titulů. Shorteři (investoři sázející na pokles ceny) si po celý rok spalovali ruce kvůli enormnímu nárůstu akcií Tesla až na historická maxima. V průběhu loňského roku lámala Tesla jeden milník za druhým, v listopadu překonala tržní kapitalizaci 555 miliard dolarů a uplynulý rok zakončila na hodnotě převyšující 650 miliard dolarů.

Tesla svým více než 700% růstem za jediný rok způsobila shorterům ztráty převyšující 38 miliard dolarů.

Jenom pro srovnání, druhým největším „nepřítelem“ spekulantů byly akcie Apple, které způsobily shorterům ztrátu 7 miliard dolarů.

Investoři přišli v roce 2020 shortováním akcií Tesla o více peněz než u kterékoliv jiné akcie.
Investoři přišli v roce 2020 shortováním akcií Tesla o více peněz než u kterékoliv jiné akcie. Zdroj: bloomberg.com

Býčí investoři mají (alespoň zatím) navrch

Tesla a její investoři mají zatím navrch proti skupině shorterů, kteří se začali označovat jako skupina TSLAQ. Písmeno Q označuje na burze cenných papírů akcie společnosti, která podá návrh na bankrot. To také jasně vystihuje postoj všech shorterů vůči často skloňovaným akciím.

Spekulanti na pokles akcií Tesla zahrnují i některá známá jména, jako je Jim Chanos, prezident a zakladatel hedgeového fondu Kynikos Associates.

Chanos nedávno zredukoval svou krátkou pozici v Tesle a na začátku prosince prozradil agentuře Bloomberg, že byla jeho zkušenost se shortováním akcií Tesla velmi bolestivá.

Je také zjevné, že bylo mnoho krátkých prodejců Tesly v průběhu roku 2020 nuceno své pozice uzavřít, když klesl objem krátkých obchodů na méně než 6 % z celkového objemu obchodů (oproti téměř 20 % před rokem).

Tlak na shortery setrval po celý rok, neboť v případě akcií Tesla platí jedna výjimka – drtivá většina retailových akcionářů nikdy nehodlá své akcie prodávat.

Milují akcie Tesla, obdivují elektromobily z jejích továren a zbožňují Elona Muska, čímž se stávají neochvějnými dlouhodobými akcionáři.

Akcie americké společnosti letos prudce vzrostly, když Tesla dovršila sérii 5 po sobě jdoucích ziskových čtvrtletí a uprostřed euforické nálady na Wall Street byla společnost přidána do indexu S&P 500. Panuje všeobecný konsenzus, že se posun k elektrickým vozidlům zrychluje a spolu s Teslou výrazně vzrostla i řada dalších akcií výrobců elektromobilů.

Načítání
Načítání
Kupte si akcie Tesla Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!

Budeme svědky pokračujícího růstu?

Další potenciální katalyzátor růstu přišel hned na začátku ledna, kdy Tesla uvedla údaje o výrobě a dodávkách svých vozidel Ve 4. čtvrtletí loňského roku.

Tesla se zavázala dodat v roce 2020 svým zákazníkům 500 000 elektromobilů, což je obrovský milník pro společnost, která se zpočátku snažila hromadně vyrábět svůj model 3 v pouhých dvou továrnách. Právě kvůli omezení výrobních kapacit nyní staví další dvě továrny (v Berlíně a v Austinu v Texasu). Především výstavba továrny v německém hlavním městě se však potýká s neustálými problémy.

Ambiciózní cíl se nakonec nepodařilo naplnit pouze o 450 vozů, přičemž vyrobeno bylo dokonce 509 737 vozu.

Tesla oslovuje mnoho investorů, kteří hledají růst, disrupci a elektrifikaci. Provozně za sebou má dobrý rok, ale je otázkou, zda mohou aktuální hospodářské výsledky společnosti ospravedlnit cenu akcií, které se aktuálně obchodují za více než 1400násobek ročního zisku.

Elonovo bohatství roste úměrně s Teslou

Elon Musk, který je s 18% podílem největším akcionářem Tesly, letos zaznamenal díky růstu akcií Tesla raketový nárůst svého bohatství. Nyní je tak druhým nejbohatším člověkem na planetě, hned za Jeffem Bezosem, zakladatelem Amazonu.

Je zjevné, že popularita shortování akcií Tesla v uplynulém roce klesla, možná právě nyní ale nastala situace, kdyby bylo záhodné o spekulaci na pokles akcií Tesla znovu uvažovat. S trochou nadsázky však lze říci, že musíte splňovat podmínku, kterou není nic menšího než schopnost předpovídat budoucnost.

Jak jsme mohli vidět v posledním roce, řada spekulantů se šeredně spálila. Kde jsou limity Tesly asi neví ani sám Elon Musk.

Líbil se vám tento článek?
4
0

Autor

O investování a finanční trhy se zajímám od roku 2013. Krátce na to jsem se spálil jako aktivní day trader. Zaplacené „školné“ se mi však celkem vyplatilo. Vrhnul jsem se do studia a od roku 2017 dlouhodobě investuji, přičemž v rámci své strategie kombinuji pasivní a aktivní investiční přístup s výhradním zaměřením na akciové trhy.
Inspirací mi jsou především Warren Buffett a jeho učitel Benjamin Graham, z českých investorů pak Daniel Gladiš. Nabyté vědomosti se snažím předávat čtenářům, přičemž se nejraději věnuji textům o investičních strategiích, psychologii obchodování a analýzám jednotlivých akcií.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎