Internetem se šíří zpráva, že úřady zavřely aktuálně největší ilegální tržiště na dark webu. Tržiště se jmenovalo DarkMarket a před svou likvidací mělo na temné, běžnými prostředky nepřístupné části internetu přibližně půl milionu uživatelů.

DarkMarket patřil k centrálám nelegálního kupčení s drogami, údaji z kradených kreditních karet a malwarem. Situace je však poněkud složitější, než že by s obřím ilegálním tržištěm zmizela z internetu nějaká stěžejní část internetového zločinu.

Dominik Stroukal, autor loňské knihy Sex, drogy a bitcoiny, připomíná, že slova o DarkMarketu coby o největším temném tržišti na ještě temnějším internetu nejsou tak úplně přesná.

„Ono je těžké to měřit,“ říká Stroukal. „Když se podíváme na počet uživatelů, tak běží ještě White House Market, který je třikrát větší. S počtem uživatelů je to ale složité – spíše jde o to, kolik je tam prodejců a kolik lidí tam páchá kriminální činnost,“ říká Stroukal.

Pokud bylo na DarkMarketu v určitém časovém úseku řekněme pět tisíc nabídek, je to přibližně desetina Empire Marketu, který na dark webu fungoval do loňského září. „A je to zlomeček toho, co byla Alpha Bay,“ jmenuje Stroukal další z legendárních tržišť, která už se úřadům zavřít podařilo.

„Jakkoliv byl DarkMarket velký, tak byl stejně jako další dnešní velká tržiště poměrně malý ve srovnání s dřívějšími giganty, jako byly Silk Road nebo Alpha Bay,“ vysvětluje Stroukal.

Dominik Stroukal

Zmenšení jednotlivých ilegálních tržišť na dark webu má podle Dominika Stroukala dva důvody. „Prvním je, že se jich v poslední době podařilo pozavírat opravdu velké množství. Poslední dva tři roky byly z hlediska činnosti Europolu a FBI na dark webu hodně úspěšné,“ říká.

Znamená to ale, že by bylo na dark webu obecně prostě méně lidí? Ani náhodou. „Druhý důvod je, že se spousta prodejců přesunula jinam a dělají to trochu jinak než dřív,“ říká Stroukal.

„Zakládají si například vlastní shopy, kde jsou sami a mají tam jen své ověřené klienty, s nimiž na serverech jako Alpha Bay a Silk Road spolupracovali už roky. Nepotřebují tak ani reference velkých tržišť – klientelu už mají,“ dodává.

Vydání Forbesu Outsider

Temný internetový trh se proto nekonsoliduje – ale naopak se dále decentralizuje. „Zrušení DarkMarketu přitom důležité je – zejména v kontextu úspěchu systematické práce úřadů, které sundavají z dark webu opravdu jedno stěžejní tržiště za druhým,“ říká Stroukal.

Když se podíváte na seznam temných tržišť v jeho knize z poloviny loňského roku, DarkMarket byl v té době šestým největším tržištěm – ovšem nyní byl už druhým. Čistě proto, že ostatní se úřadům během té krátké doby podařilo zlikvidovat.

„Kdysi se podařilo zavřít jedno temné tržiště za hodně dlouhou dobu, ale teď se to děje tak rychle, že ta tržiště nemají čas na to, vůbec vyrůst do obřích rozměrů, protože je dřív nebo později někdo zavře – nebo krám pro jistotu zavřou raději tržiště sama,“ říká Stroukal.

Oproti minulosti je tu další rozdíl. Tentokrát podle Stroukala zavření DarkMarketu nijak nezahýbe s kryptoměnami. Bitcoin by sice nikdy nebyl tam, kde je teď, kdyby jeho prvním velkým odbytištěm nebyla právě ilegální internetová tržiště – jenže ty už nyní dalece přerostl.

„S bitcoinem to dnes ani nehne,“ říká Stroukal. „Dříve to bývalo jinak. Když před dekádou vypnuli servery Silk Road, tak se cena zhroutila, protože to bylo jedno z vůbec prvních zajímavých využití bitcoinu. Dnes tam ale spojení s bitcoinem tak zajímavé není. Ve srovnání s jeho obrovskou tržní kapitalizací jsou už několikamilionová temná tržiště nicotná,“ dodává.

Přesto se ale v oblasti kryptoměn dějí na dark webu zajímavé věci, na což poukázal i fakt, že DarkMarket jel z hlediska používaných kryptoměn na bitcoinu a moneru. A právě monero je měnou, která se na dark webu teď těší zvýšenému zájmu.

„Zrovna White House Market, který ještě funguje, na konci prosince oznámil, že už vůbec nebude přijímat bitcoiny,“ říká Stroukal. Bitcoin má tu nevýhodu, že není anonymní, naopak je hodně transparentní, takže i z něj se dá mnohé vystopovat, pokud člověk není extra opatrný. Zato monero anonymní je, ač v zásadě funguje podobně jako bitcoin.

Ale má i své minusy. „Je obtížné se k němu jednoduše dostat, je těžké uschovat ho v hardwarové peněžence. Člověk si kvůli němu musí instalovat věci na počítač a stahovat si celý jeho blockchain. V tom je krkolomné, na rozdíl od bitcoinu,“ říká Stroukal. To řadu potenciální klientely odrazuje. Když si bude chtít někdo koupit dva gramy marihuany, asi nebude chtít týden studovat, jak si nainstalovat monero.

Nás ale samozřejmě zajímá ještě jedna věc: dá se už pod digitálním pultem dark webu koupit proticovidová vakcína?

„Jasně, ta se tam nabízí už od března,“ říká Stroukal. „A jde samozřejmě o podvod,“ dodává. Vakcína na temných tržištích dark webu patří do stejné kategorie jako snuff (porno, v němž se vraždí) nebo red roomy (přímé přenosy z mučení unesených lidí).

Produkty z těchto kategorií podle zjištění ve Stroukalově loňské knize na dark webu vůbec neexistují a jde jen o výmysly, které mají lákat z lidí peníze. A stejné je to s nabídkou proticovidových vakcín.

„Napovídá tomu fakt, že nabídky na vakcínu nepocházejí od prověřených prodejců, ale solitérských stránek bez reference. Nikdo takový vám nebude mít důvod poslat cokoliv, když mu pošlete peníze,“ říká Stroukal.

Druhý důvod, proč nenaletět prodejcům údajné vakcíny od Pfitzeru na dark webu, napovídá selský rozum. „Ta vakcína potřebuje na uchování -70 stupňů Celsia a běžné tržiště na dark webu funguje tak, že rozesílá balíčky běžně poštou,“ říká Stroukal. A posílat hluboce zmrazené balíčky na minus sedmdesát na přepážku není zrovna „piece of cake“.