FOTO/VIDEO: Hasiči ze tří krajů zasahovali u požáru chaty

FOTO/VIDEO: Hasiči ze tří krajů zasahovali u požáru chaty

Třemošnice – Podhradí – V úterý 12. ledna byl na Krajské operační a informační středisko hasičů Pardubického kraje oznámen požár chaty u obce v Podhradí v lokalitě nazývané Lovětín.

Ve 4:29 hodin ráno byl vyhlášen požární poplach profesionálním hasičům ze stanice Seč a dobrovolným hasičům Třemošnice, Prachovice a Míčov – Sušice. Cestou k zásahu byly plameny vidět už od křižovatky pod obcí Podhradí.

Po příjezdu prvních jednotek na místo události se již nacházela chata v plném rozsahu požáru. Jednotky ihned zahájily likvidaci požáru proudy C a D a zároveň zahájily i požární ochranu sousedních objektů. Aktuální situace si vyžádala vyslání i dalších jednotek, a to zejména z důvodu potřeby dodávky hasební vody, ale i také k zajištění dostatečných sil pro likvidaci požáru. Poplach byl vyhlášen dobrovolným jednotkám z Heřmanova Městce, Načešic a Seče, a v rámci mezikrajské pomoci i jednotkám Golčův Jeníkov (Kraj Vysočina) a Žleby (Středočeský kraj).
Velká intenzita požáru a těžké podmínky na místě zásahu si vyžádali vyslání i hasičů ze stanice HZS Chrudim a vyslání speciálních prostředků, a to protiplynového automobilu, který na místě zajistil výměnu vzduchových lahví pro zasahující hasiče, neboť zásah probíhal v intenzivním kouři.

Vody bylo v místě nedostatek, a tak musela být zřízena kyvadlová doprava hasební vody na místo zásahu. Další komplikací byl silný mráz, který způsoboval problémy na příjezdových cestách a zejména i zamrzáním hasičské techniky a prostředků. K místu proto byla povolána Správa a údržba silnic Pardubického kraje, která ošetřila přilehlé komunikace pro dopravu vody.

Oheň byl natolik intenzivní, že už nebylo z chaty co zachraňovat. Velitel zásahu poté nařídil postupné rozebírání chaty a dohašování ohnisek. K místu se také dostavil manipulátor a začalo se s postupným rozebíráním chaty. Některé jednotky se začaly postupně vracet zpět na základny.

Na místo se dostavil vyšetřovatel příčin a vzniklou škodu předběžně vyčíslil na 1,2 milionu korun. Uchráněna hodnota na okolních objektech a majetku byla výrazně vyšší.

Naštěstí se tato událost obešla bez ztrát na životě a vetší újmy na zdraví, neboť majitel chaty se jen lehce popálil v obličeji a byl ošetřen profesionálními hasiči. Zdravotní záchranná služba nemusela u nikoho zasahovat.

Náročný zásah byl ukončen až kolem 22 hodiny a trval 17,5 hodiny a na místě bylo 12 cisteren včetně velkokapacitních, 7 dopravních automobilů, speciální protiplynový vůz a další velitelská a ostatní vozidla (vyšetřovatel příčin požárů atd.).

Jednotky zasahujících hasičů:

Pardubický kraj: HZS Chrudim, HZS Seč, JSDH Třemošnice, JSDH Prachovice, JSDH Seč, JSDH Načešice, JSDH Heřmanův Městec, JSDH Ronov nad Doubravou.
Středočeský kraj: JSDH Žleby
Kraj Vysočina: JSDH Golčův Jeníkov

Všem hasičům patří velké poděkování a respekt!

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník

FOTO: Hasiči Prachovice:

FOTO: Hasiči Ronov nad Doubravou