InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Relikviář s hřebem z Kristova kříže bude vystaven v Milevsku

Kostel sv. Jiljí v areálu milevského kláštera. První zmínka o něm pochází z roku 1150. Jednolodní kostel s pětibokým chórem a věží na západní straně je tedy o několik let starší než milevský klášter.

Kostel sv. Jiljí v areálu milevského kláštera. První zmínka o něm pochází z roku 1150. Jednolodní kostel s pětibokým chórem a věží na západní straně je tedy o několik let starší než milevský klášter.

MILEVSKO – Těsně před Vánocemi byl v Milevsku představen archeologický nález evropského, ne-li světového významu. Svědčil o tom příjezd ministra kultury Lubomíra Zaorálka, kardinála Dominika Duky, hejtmana Martina Kuby, bývalé hejtmanky Ivany Stráské, představeného premonstrátského kláštera Pia Zdeňka Vágnera, archeologů i historiků. Potvrdilo se toužebné očekávání archeologů. V tajné místnosti mohutné zdi kostela sv. Jiljí za úzkou chodbou a pokladnicí byl objeven před několika měsíci v dutém prostoru unikátní relikviář s relikvií prvního řádu. Je podle všeho spojena se smrtí Ježíše Krista. „Je to naprosto jedinečný nález na našem území. Jeho zejména duchovní hodnota je nesmírná," hodnotil nález ministr Zaorálek. „Jsem samozřejmě rád, protože je relikviář i jeho obsah významně spojen s naší církevní historií," podotkl kardinál Duka.

 

Přání představeného se nesplnilo

Pius Zdeněk Vágner, představený kláštera, před prosincovou oficiální prezentací, kdy se už cosi proslechlo o unikátním nálezu, ale stále nebyl pojmenován, pro Jihočeské týdeníky uvedl: „Nechci předbíhat, ale skutečně byl učiněn významný nález. Jeho přesné určení je nyní v rukou odborníků a otázkou podrobného zkoumání. Mohlo by jít o objev, který by potvrzoval historické výjimečné postavení milevského kláštera." Tajně doufal, že relikviář by mohl skrývat ostatky Jarlocha, prvního opata kláštera od roku 1177. Ten pocházel ze šlechtické rodiny, zřejmě byl příbuzným Jiřího z Milevska, zakladatele milevského kláštera. „Každopádně tento nález, ať půjde o cokoliv, určitě přispěje k prestiži a významu našeho kláštera," dodal tehdy Pius Vágner. Měl pravdu, i když se jeho tajné přání nesplnilo. Nález je podle všeho ještě významnější.

Hřeb z Kristova kříže?
Archeologové totiž objevili v milevském kostele zbytky schránky s přibližně šesticentimetrovou odseknutou částí hřebu, o němž se domnívají, že může pocházet z pravého kříže, na kterém měl zemřít Ježíš Kristus. Jedná se o jednu z nejvzácnějších křesťanských relikvií. Nález relikviáře, zhotoveného ze zlatého plechu a stříbra, tak předčil všechna očekávání. Takto se ve středověku „balily" jen ty nejcennější relikvie.
„Víko schránky původně tvořil 21 karátový masivní zlatý plech a stříbrné křížky s tepaným nápisem IR. Písmena IR jsou podle odborníků i zástupců církve latinskou zkratkou pro Iesus Rex neboli Ježíš Král. Železný hřeb je ozdoben zlatým křížkem. Schrána zdobená ryzím zlatem a tyto relikvie jsou naprosto jedinečným nálezem," zmiňuje archeolog Jiří Šindelář, předseda spolku Naše historie, který se již léta s kolegy nejen z Táborska zabývá nedestruktivním odhalováním tajemství historických objektů. Podle archeologů lze hřeb z Pravého kříže významem a vzácností srovnávat s Relikviářem svatého Maura, který byl objeven v roce 1985 v Bečově nad Teplou.

Loňské jaro dalo naději
Vraťme se ale o několik měsíců zpět. V rámci obnovy milevského premonstrátského kláštera, která trvá již řadu let, objevili archeologové loni na jaře tajnou chodbu, která pokračovala dovnitř zdiva. Chodba byla po staletí ukryta v mohutné středověké zdi kostela svatého Jiljí. „Při vyhodnocování dat z moderních nedestruktivních metod průzkumu se podařilo detekovat několik zajímavých dutých prostor ve zdivu kostela. Nejzajímavější byla celá soustava dutin, která navazuje na románskou chodbu se schodištěm v síle severní zdi lodi. Tento systém dutin sestává z tajné přístupové chodby nepatrných rozměrů, trezorové místnosti a další malé dutiny na východě. Šlo o hodně stísněný prostor, ve kterém jsme v první fázi vytěžili část sedimentu a materiál stále analyzují odborníci Národního muzea," avizoval tehdy s nadějí na významný objev vedoucí průzkumu Jiří Šindelář. Až těsně před koncem minulého roku bylo odtajněno, co vlastně zůstalo lidským očím po staletí utajeno.

Vzácný nález obohatí milevský klášter
Po prozkoumání a restaurování nálezu odbornými pracovišti se má vzácná památka vrátit do Milevska a má být vystavena na významném místě v klášteře. Na to pamatuje po delších vypjatých jednáních shoda církve a státu, což potvrdila i tisková mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Ta uvedla, že nález je ve vlastnictví Řádu premonstrátů a obohatí Národní kulturní památku Milevský klášter.

Na co upozornili milevští pamětníci
Aktuální zpráva o objevu na portálu JčTEĎ vzbudila před Vánocemi živou odezvu, ale přinesla i jeden zajímavý otazník. Čtenář Karel napsal: „Pokud se pamatuji, tak na prvním sloupu při vstupu (do baziliky) visela také skříňka s relikvií, hřeb nebo dřevo z kříže. Už si víc nepamatuji, je to 50 let. Ještě před památkovou "opravou," při které zmizela i krásná rozeta nad vstupem.." A Karel Reiniš z Milevska se přidal: "Doplním, už je to 65 let..." Tím se začaly po Milevsku šířit dohady, jestli tuto skříňku s hřebem neukryli obyvatelé kláštera do tajné chodby před komunisty a nyní nebyla objevena. To ale vylučují oba jmenovci – archeolog Jiří Šindelář i ředitel Milevského muzea Vladimír Šindelář.
Další pochybnosti začali lidé vyslovovat nad tím, že by při ukřižování Ježíše Krista někdo používal hřeby zdobené zlatým křížkem.

Co na to odborníci?
„I já si tu skříňku s hřebem pamatuji, v šedesátých letech visela na prvním sloupu vpravo při vstupu do baziliky. Byl na ní nápis: Hřeb, jakým byl náš Spasitel ukřižován. Ještě někdy v roce 1969 jsme ji okukovali s Karlem Dolistou," vybavuje si ředitel Milevského muzea. „Nevím, kdy ta skříňka byla odstraněna, ale téměř se stoprocentní jistotou nebyla totožná s nynějším nálezem," dodává Vladimír Šindelář a přidává i úvahu, kde by se mohl na pravém hřebu vzít zlatý křížek. „Pokud se část hřebu stala sběratelskou relikvií, mohla být ozdobena zlatým křížkem později na znak úcty, podobně jako byl zlatý křížek přidán dodatečně na korunovační meč Karla IV.," vyjádřil se ředitel muzea.
Také archeolog Jiří Šindelář označuje za prakticky nemožné, aby někdo ve 20. století relikviář spatřil v kostele. Zásyp trezoru, který ukrýval dutinu s relikviářem, nevznikl za pouhá desetiletí, ale za dobu podstatně delší. Vstup do chodby byl znepřístupněn trámem ze stromu, který byl pokácen někdy těsně před rokem 1500.
Relikviář obsahuje dvě krabičky – ze dřeva modřínového a dřeva dubového. Z období let 260 až 416 našeho letopočtu pochází dřevo dubové. Právě v té době byly shromažďovány předměty související s Ježíšem a stávaly se významnými relikviemi. Tehdy totiž začíná díky císařovně Heleně (později svatořečené) shon po pašijových relikviích - tedy relikviích spojených s utrpením Ježíše Krista.
Dřevo modřínové je datováno do období 1290 – 1394, tedy i do doby vlády Karla IV., který byl významným sběratelem relikvií. Mimochodem, právě Karel IV. stanovil speciální svátek Kristových hřebů a Longinova kopí (kopí, kterým podle pověsti římský voják probodl Ježíšův bok). Slavil se krátce po Velikonocích. Nelze však jednoznačně potvrdit ani vyloučit, že se relikvie do milevského kláštera dostaly díky tomuto panovníkovi. Zlaté zdobení hřebu křížkem to však naznačuje. Bylo v té době obvyklé i na jiných vzácných dobových předmětech a relikviích.
Všechny indicie, které tým zatím nashromáždil, ukazují, že byl relikviář i přes jeho podstatně starší původ do skrýše vložen v roce 1420 a ukryt tak před husity.



Diskuse k článku - 10 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Ladislav Harvánek 

    Reagovat

     

    Tento nález spolu s mnoha jinými potvrzuje, že na základě i dalších zapomenutých a znovu objevených dokumentů, pravdivost toho, co se událo v časech biblických (pro méně chápavé si lze tuto dobu představit někdy na přelomu letopočtu).

    Vloženo 18.4.2022 15:39:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jedná se o podvrh milevského falzifikátora. Písmena IR znamenají Ivan Radosta a měly budoucím generacím připomenout významnou epochu města Milevska.

    Vloženo 16.1.2021 12:59:00

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Už dlouho jsem se tak nezasmal. To je fakt dobrý:)

      Vloženo 2.2.2021 19:40:43

  • Blekota 

    Reagovat

     

    Alespoň něco tam máte v tom jinak hnusném Milevsku..

    Vloženo 16.1.2021 12:48:44

    • Soma 

      Reagovat

       

      A odkud že ráčí být oni?

      Vloženo 16.1.2021 15:45:51

  • Soma 

    Reagovat

     

    Tak teď jen zvládnout ten dav poutníků z celé Evropy. Kam se bude hrabat Santiago de Compostelo.

    Vloženo 16.1.2021 10:15:51

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      haha

      Vloženo 16.1.2021 10:24:29

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Já mám plnou kůlnu starých hřebů a davy nikde. Kde je chyba?

        Vloženo 16.1.2021 11:08:14

        • Soma 

          Reagovat

           

          Protože jste to ve známost až nyní..... Od pondělí čekejte nával ...

          Vloženo 16.1.2021 15:44:03

      • Ladislav Harvánek 

        Reagovat

         

        Vy určitě nebudete usilovat o to, abyste absolvoval pouť do Santiaga de Compostelo. Tím méně do Milevska. A vlastně ani netušíte, oč se jedná.

        Vloženo 18.4.2022 15:42:31

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace