Co říci dětem, když už mají zase hlad

13. ledna 2021

Není celá koronakrize spíš krutá pomsta všem rodičům, kteří si kdy stěžovali na školství? Byli i takoví, kteří si stěžovali na školní jídelnu! Přitom nevařit obědy je přece výsada všedních dní. Platíme za ni: penězi. Ne jako teď, svým časem. A kusem vlastního života. Dětem prostě na „já mám hlad“ nejde odpovědět přirozeně. Tak, jak vás hned napadne. Tak, jak byste odpověděli komukoli jinému. Máš hlad? Tak běž do... kuchyně a připrav hladkou mouku, droždí a hrneček s trochou vlažné vody. Uděláme pizzu.

1) Pizza pro všechny

Až budou dělat vlastní pizzu popáté, budou z nich profesionálové. Vytiskněte jim postup na papír (zde si stáhněte v pdf k vytištění), jednou izolepou přilepte na skříňku, sugo už budou mít hotové (protože proč se s tím pořád znova vařit, když to v lednici vydrží, nemluvě o mrazáku). Zacházení s troubou si osvojí každý, kdo se jednou spálí. Nebo je to podruhé? No, opakování je matka moudrosti. Prostě, všechno něco stojí. Leháro s pizzou zadarmo tenhle život fakt není.

Suroviny:

půl kostky droždí (nejlépe 3 g)
necelou lžičku cukru
hrnek s trochou vlažné vody (tak pět lžic)

550 g hladké mouky
pět lžic olivového oleje
hrnek vlažné vody
lžička soli

pečící papír
sugo
plech
trouba (na spáleniny vždycky hned studenou vodu!)

Postup:

1) Zeptej se, kdo má jaký hlad. Budeš-li dělat čtyři pizzy, postupuj dál podle předpisu. Jinak vypočítej: 550 děleno 4, získáš množství mouky na jednu pizzu. Jestli budeš dělat dvě pizzy, vynásob to zase všechno dvěma. Chápeš?
Někam si poznamenej množství mouky na jednu pizzu (ať to příště nepočítáš znovu) a vyděl i ostatní suroviny čtyřmi.

Podpořte Reportér sdílením článku