InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V dotační kauze Svazku obcí regionu Písecka padl rozsudek. Bývalí starostové vyvázli bez trestu. Zatím nepravomocně

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Jihočeské týdeníky pět let sledují a popisují vývoj dotační kauzy Svazku obcí regionu Písecko. Jeho bývalí předsedové Jaroslav Němejc a Miroslav Sládek čelí obžalobě z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku, když podle obžaloby nehospodárně nakládali s dotací Jihočeského kraje na projekt Orlicko čistější. Z příspěvku 4,5 milionu musel svazek obcí necelý milion korun vracet. Bývalý starosta Ražic Jaroslav Němejc byl obžalován ještě za možné překročení pravomocí úřední osoby související s podpisem smlouvy na technický dozor při rekonstrukci ražického špejcharu.


Oba muži mohou být spokojeni s rozsudkem, který ve středu 13. ledna vynesla soudkyně Martina Petříková. Jihočeské týdeníky v soudní síni nechyběly. Jaroslav Němejc byl v obou bodech zproštěn obžaloby, u Miroslava Sládka, někdejšího starosty Písku, bylo stíhání zastaveno. Zatím jde však o nepravomocné rozsudky, protože státní zástupkyně Dana Kohoutová se proti zproštění obžaloby na místě odvolala a proti zastavení trestního stíhání u Sládka podala stížnost.

Starosta prý obec nepoškodil

Soudkyně Martina Petříková četla rozsudek k oběma kauzám zhruba tři čtvrtě hodiny, protože obžaloba obsahovala i dlouhé výčty všech smluv a dodatků uzavíraných v průběhu několika let. V případě Jaroslava Němejce a jeho role při podpisu smlouvy na technický dozor při přestavbě špejcharu na kulturní centrum se soud opřel především o posudek znalce z oboru ekonomika a oceňování staveb. Ten řekl, že smlouva uzavřená v Ražicích s projekční společností Raval cenou nepřesáhla běžné částky, které by prý mohly být i vyšší. Soudkyně připomněla svědectví bývalé místostarostky obce Gabriely Smolové, která popisovala, že se konaly kontrolní schůzky na stavbě. Společnost Raval práce provedla, obce jí je zaplatila a v průběhu zastupitelé údajně neměli námitky.

Soud rozhodl, že bývalý starosta Němejc nezpůsobil obci škodu a neměl to ani v úmyslu, byť nedodržel směrnici, kterou obec pro zadávání zakázek má a zadal práce napřímo. Zastupitelé prý ale věděli, že firma Raval je zástupce obce při technickém dozoru stavby. Podle soudu nelze z jednání Jaroslava Němejce vyvodit v tomto ohledu trestní odpovědnost. Překročení pravomocí se podle Okresního soudu nedopustil. 

Dotace pro svazek

Bez trestu by podle soudu měli oba jmenovaní vyváznout také v případě dotace na projekt Orlicko čistější. I když Svazek obcí v žádosti o dotaci uváděl, že na administrativu a poradenskou činnost by měly jít pětinové náklady celkové částky, nakonec se manažerům projektu vyplácelo o mnoho více and rámec sjednané fixní částky. Okresní státní zastupitelství nejprve stíhání obou mužů zastavilo, ale po zásahu Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana se projednávání obžaloby vrátilo do hry. Žalobci určili svazku obcí opatrovníka, údajně bez vědomí svazku, a ten vypočítal způsobenou škodu.

Svazek obcí regionu Písecko tvrdí, že jednáním jeho bývalých předsedů mu nevznikla škoda a nechali si na to vytvořit i posudek, který toto tvrzení potvrdil. Když však Jihočeský kraj rozhodl o tom, že svazek musí z dotace přes 980 tisíc vrátit, označili to činovníci svazku za likvidační. Přesto si stáli za názorem, že škoda neexistuje.

Jaroslav Němejc měl podle obžaloby schvalování odměn vyplácených nad rámec sjednaných cen způsobit podle obžaloby škodu 859 tisíc korun, Miroslav Sládek pak 521 tisíc korun. Sám ve Svazku obcí regionu Písecko zastával kromě předsedy i funkci tajemníka a působil i jako manažer projektu Orlicko čistější.

U Jaroslava Němejce soud rozhodl, že oba žalované skutky nejsou trestnými činy. U Miroslava Sládka bylo stíhání zatím nepravomocně zastaveno, jelikož před zahájení trestního stíhání v roce 2017 uplynula tříletá promlčecí lhůta.
Soudkyně Martina Petříková uvedla, že oba muži nejednali s úmyslem způsobit škodu, a i když v žádosti o dotaci svazek uváděl, že pětina příspěvku půjde na administrativu a poradenskou činnost, ve smlouvě s Jihočeským krajem už žádná taková podmínka uvedena nebyla. Jihočeský kraj navíc podle soudu bez omezení na žádost svazku opakovaně prodlužoval dobu čerpání dotace. Soud nesouhlasil ani s tvrzením obžaloby, že když bylo dokončeno šest projektů na čističky odpadních vod v obcích kolem přehrady, projekt tím skončil a nevyčerpané peníze mohly být vráceny. Podle státní zástupkyně se činovníci svazku snažili dotaci vyčerpat, ale z pohledu soudu se v přípravách projektů pokračovalo.

Jednou z manažerek, která z krajské dotace získala na odměnách nejvíc peněz, byla Ivana Očásková. Soudkyně Petříková zmínila, že Očásková dodávala přehledné rozpisy a přehledy své práce a nikdo je nezpochybňoval. Soudkyně připomněla také výpovědi svědků, kterými byli většinou starostové a starostky obcí. Ti se k projektu stavěli pozitivně a problém v čerpání dotace neviděli.

Jelikož se opatrovník svazku přihlásil o náhradu způsobené škody, odkázala ho soudkyně na případné občanskoprávní řízení v civilním sporu.

Aktuální Písecké postřehy a Milevské noviny přinášejí obsáhlou reportáž přímo ze soudní síně, kde minulý týdne zazněly závěrečné řeči a slova klíčové svědkyně - bývalé krajské radní Hany Tůmové, která jako první na nejasnosti ve Svazku obcí regionu Písecka veřejně upozornila. 

Diskuse k článku - 11 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Martin Brož 

    Reagovat

     

    Pana starostu Němejce jsem měl tu čest poznat na mnoha akcích, a za sebe mohu říct, že lepšího starostu Ražice nikdy neměli. Za dob jeho starostování obec vzkvétala a bylo vidět že se tam něco děje, lidé v obci ho měli rádi. A je opravdu škoda že s tím skončil. Od té doby to jde s obcí od desíti k pěti :/ už ani nevím, kdy jsem o Ražicích slyšel a nebo se tam mohl ject kouknout na nějakou zajímavou akci. JE to opravdu škoda, že lidé, kteří dělají pro obec opravdu mnoho nakonec skončí takto, místo těch, kteří by si to opravdu zasloužili (být potrestáni).

    Vloženo 16.1.2021 21:32:24

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ano, paní Očástková se slušně napakovala.

    Vloženo 14.1.2021 21:03:21

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Vše marno. Neschopní, proradní a líní levičáci zaplavují svět v četně Ameriky. Mladí, nechtějí-li dopadnout jako my staří, by honem měli zbystřit.

    Vloženo 14.1.2021 16:55:59

  • Z Písku 

    Reagovat

     

    Přesně tak, za pana Němejce se o Ražicích mluvilo v celém okolí, ba v celé republice a obec vzkvétala. Teď je to mrtvá ves. Tak to má bývalý pan starosta za to, jak se vzorně staral, sháněl granty na obec a kulturu. Bezvadné!! Vítejte v Česku. Jinak určité výhrady mám k bývalému starostovi Písku, panu Sládkovi, tak to úplně čisté nebylo, ale paní Očástková, kapitola sama pro sebe, ta se dobře napakovala, ale tak sofistikovaně, že to vyznělo skoro legálně, bohužel.

    Vloženo 14.1.2021 13:34:34

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Takže pí Očásková bez viny??
    :-D

    Vloženo 14.1.2021 09:43:54

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace