POZORUHODNÉ PŘÍPADY "UFO" V SOVĚTSKÉM SVAZU: KRONIKA SOVĚTSKÉHO VÝZKUMU UFO - ZÁKLADNÍ ČASOVÁ OSA, část první (15)

V tomto materiálu se snažím prezentovat fragmenty před-sovětské a post-sovětské historie výzkumu UFO a anomálních jevů. Je notoricky známé, že kvůli obrovským změnám, ke kterým došlo v Rusku a sousedních zemích během 20. století, bylo navždy ztraceno obrovské množství dat a dokumentů. Mnoho dalších však zůstalo v tajných archivech ruské vlády a různých zpravodajských agentur, a to jak v Rusku, tak v zahraničí. Některé dokumenty byly prodány soukromým sběratelům, protože, jak informoval Nikolaj Subotin, dochází k prosperujícímu obchodu s artefakty UFO. Některé západní televizní produkční společnosti koupily sovětské záběry fenoménů UFO, které nezávislí vědci dodnes plně neanalyzovali.

Nyní bych chtěl představit základní časovou osu sovětského ufologického výzkumu. Některé z informací, které zde jsou uvedeny, jsou zároveň detailně popsány v jiných částech tohoto seriálu. Tato pasáž může zároveň sloužit jako určitá encyklopedická reference pro rychlé vyhledání některých aspektů vyšetřování v bývalém Sovětském svazu. Jsem pevně přesvědčen o tom, že je nutné systematizovat časovou osu u bohužel stále ještě fragmentované a roztrhané historie fenoménu UFO v SSSR.

Pro splnění tohoto úkolu byly prozkoumány práce vydané J. Platovem a B. Sokolovem, V. Rubtsovem, N. Glazkovou a V. Landou, M. Gerštejnem, V. Ažažou, J. Kolčinem, F. Zigelem, V. Smirnovem, A Kuzovkinem, A. Semjonovovem, L. Čulkovem a V. Golikovem. Mezi klíčové osobnosti patří také bývalí vojenští důstojníci, vědci zabývající se vyvrácením tohoto fenoménu, vědci, kteří vyšetřovali UFO a podporují mimozemskou hypotézu, historici a lidé z jiných profesí. Takže pojďme na to.

----------------------------------

 

1946: Sovětský spisovatel sci-fi a válečný veterán A. Kazancev a astronom F. Zigel začínají letní přednášky – doslova inscenace – o “Tunguzském fenoménu“. Z toho vznikají vášnivé vědecké diskuse.

1956: J. Fomin, odborný asistent pracující v „Potravinářském institutu“, shromažďuje informace o za

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly