Legendární román o vrahovi s nejjemnějším nosem jako audiokniha

Parfem_pribeh_vraha
Román Patricka Süskinda se po svém vydání dočkal vášnivého čtenářského ohlasu. Nyní si tento román o sériovém vrahovi raně novověké Francie můžete vychutnat v podobě audioknihy.

Audioknihu Parfém: Příběh vraha, kterou vydalo roku 2020 vydavatelství OneHotBook, namluvil herec a dabér Jaromír Meduna pod vedením režiséra Hynka Pekárka. Literární předlohu napsal německý poválečný spisovatel Patrick Süskind, jehož stejnojmenný román, popisující příběh muže se zvláštním darem nadměrně vyvinutého čichu, se stal rychle bestsellerem. Nenechte se však oklamat obalem audioknihy, na kterém je výřez z obrazu Odaliska od Francoise Bouchera, evokující hravý a lehce dráždivý příběh, – uslyšíte něco zcela odlišného.

Nahrávka o délce 10 hodin a 37 minut vypráví příběh sirotka Jeana-Baptisty Grenouilla, který se narodil roku 1738 do zápachu pařížského tržiště, stojícího na místě slavného hřbitova Neviňátek. Chlapec se narodil se zvláštním darem – disponuje nadměrně vyvinutým čichem, prostřednictvím kterého dokáže rozpoznat všechny vůně a pachy světa. Jeho nos je jako čich a zrak dohromady – hoch díky němu dokáže „vidět“ i to, co se děje za jeho zády. Grenouille se postupně z učedníka v koželužně vypracuje až na pomocníka parfuméra Baldiniho, pro kterého vymýšlí dechberoucí parfémy.

Zlomem v jeho životě je setkání s dívkou, která mu voní tak nádherně, že cítí potřebu ji zabít. Vůně z mrtvé dívky ale brzy vyprchá, a tak začne Grenouille přemýšlet, jak by tuto vůni mohl zakonzervovat. Napadne jej uchovat krásné aroma pomocí parfému – začne tedy vraždit jednu dívku za druhou, přičemž jim prostřednictvím tukové enfleuráže těl (získávání vonných látek extrakcí tukem), digerováním (louhováním) jejich vlasů a šatů, laváží (výplachem) a destilací ukradne jejich duši v podobě jejich vůně. Do této nevídané esence chce zasadit parfém ze všech nejdokonalejší, vytvořený z nejnádherněji vonící dívky, kterou kdy potkal.

Poklidný projev Jaromíra Meduny výborně doplňuje Süskindův květnatý jazyk a hororový příběh – společně tyto prvky tvoří zajímavý kontrast, který dokáže posluchače zaujmout. Skutečnost, že Meduna svým hlasem zbytečně nedramatizuje, paradoxně pouze posiluje napětí, jež posluchač z příběhu cítí. Hudební kulisy pro děj byly vybrány citlivě s ohledem na dobu, ve které se má příběh odehrávat. Stejně jako Medunův hlas i zvolená hudba participuje na budování dramatické atmosféry.

Audioknihu Parfém: Příběh vraha doporučuji nejen těm, kteří již četli její literární předlohu, ale i všem, kteří si chtějí „přečíst ušima“ napínavý příběh s prvky hororu. Süskindův román není žádným prvoplánovým „krvákem“, naopak jde o postupně budovaný příběh, který čtenáře vtáhne do víru událostí. Poslechová verze tohoto díla v podání Jaromíra Meduny svou kvalitou rozhodně nezůstává za literárním zpracováním pozadu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeParfém

Süskind, Patrick

OneHotBook, 2020

Napsat komentář