Praha otevřela nábytkovou banku: Zbavíte se starého a uděláte dobrý skutek

Co se starým nábytkem? Vyhodit je ho škoda, mohl by ještě někomu sloužit, ale najít vhodnou osobu k obdarování není jednoduché. Lidé v hmotné nouzi dostali v Praze díky novému projektu Nábytková banka příležitost, jak zdarma získat nábytek a zařídit si domácnost. Ostatním může pomoci dát starému nábytku smysl a zbytečně jej nevyhazovat.

Projekt Nábytková banka vznikl pod Centrem sociálních služeb Praha. Inspirací byly projekty v Brně a Liberci, kde fungují delší dobu. Cílem je dát za využití konceptu cirkulární ekonomiky druhou šanci nábytku a elektrospotřebičům. Prodlouží se tím jejich životnost a zabrání vzniku zbytečného odpadu.

Chceme jako město nabídnout pomoc těm, kteří se doteď museli rozhodovat, jestli za pár stovek zbývajících na živobytí pořídí dítěti postel, nebo školní obědy. A zároveň zachránit věci, které by skončily ve sklepě nebo na smetišti,“ zmiňují tvůrci projektu na stránce Praha sobě.

Jak funguje Nábytková banka?

Majitel staršího nábytku, který se rozhodl pro pořízení nového, nebo už jej neplánuje dále používat, může oslovit sociálního pracovníka a nabídnout nábytek k darování. Po zaslání fotografie se domluvíte na svozu, který zdarma převeze nábytek do skladu Nábytkové banky, nebo nábytek odvezete do skladu sami.

Na druhé straně jsou lidé v existenčních problémech, konkrétně lidé v bytové a hmotné nouzi, kteří jsou v tíživé životní situaci. Patří sem i skupina osob při zabydlování, samoživitelé a samoživitelky, rodiny s dětmi, důchodci či třeba navrátivší se z výkonu trestu. Cílem je pomoci lidem, pro které by pořízení nového nábytku bylo v současné životní situaci nemyslitelné.

Nábytková banka dá lidem práci a pomůže zařídit útulnější bydlení

Součástí nábytkové banky je současně malá dílna. V té budou drobné opravy darovaných věcí provádět lidé s postižením nebo ti, kteří jsou na běžném trhu práce obtížně zaměstnatelní. Až tedy příště budete „vyhazovat“ starou skříň, můžete tím někomu pomoci. Stačí kontaktovat zástupce Nábytkové banky, zaslat fotografie nábytku, oblečení či elektroniky a poté se jen domluvit na dopravě. 

Podobné projekty jsou skvělým způsobem, jak snadno udělat dobrý skutek a pomoci odlehčit naší planetě. Nápad vzbudil na sociálních sítích skvělé ohlasy a odkazy na Nábytkovou banku se šíří napříč sociálními sítěmi.

Přečtěte si také