VIDEO: (Fotbaloví) roboti už jdou. Pořiďte si Robonalda či Messicopa

Třeba to nebude ani moc dlouho trvat a budeme sledovat fotbalové šampionáty, kde si to budou rozdávat o titul týmy robotů. Zní to jako nesmysl? Hloupý vtip? Možná. Ale první fotbaloví androidi už jsou skutečně na světě a neustále se zdokonalují.

Robot, vyvinutý výzkumníky z univerzity v německém Bonnu, je víc než jen další android, který se pohybuje po dvou končetinách, má ruce a hlavu s kamerami namísto očí. Malý mechanický kluk nabitý špičkovou elektronikou dostal naprosto nefotbalové jméno - NimbRo-OP.

Umělý fotbalista má veřejně přístupný zdrojový kód, takže každý, kdo si chce vypiplat svého originálního hráče, z něj může vycházet. Software a CAD soubory ve formátu zip se dají stáhnout na webové adrese github.com.

„Napadlo mě, že bych mohl vytvořit platformu, která by ulehčila život ostatním vývojářům,“ vysvětlil počítačový expert Sven Behnke z bonnské univerzity. „Samozřejmě, že takový robot může dělat spoustu věcí, ale v blízké budoucnosti asi nic moc užitečného. Je to jen objekt pro výzkum.“

NimbRo-OP spadá do kategorie „TeenSize“, v níž jsou zahrnuti roboti, kteří jsou přibližně metr vysocí. Váží 6,6 kilogramu a život mu vdechuje dvacet pohonných a řídících prvků, které převádějí počítačové příkazy na pohyb – robot chodí, může se otáčet a kopat do míče, aniž by při tom upadl. A pokud sebou přece jen sekne – je jedno jestli na břicho, nebo na záda - , umí se postavit zpátky na nohy.

K napájení použili vývojáři 3,6Ah lithium-polymerovou baterii. Paže, nohy a chodidla jsou vyrobeny z lehkých a pevných uhlíkových kompozitních materiálů.

NimbRo-OP je prvním krokem v projektu, který má urychlit vývoj robotů prostřednictvím sdílení. I když humanoid zatím jen kope do míče, výzkumníci z něho mohou udělat třeba androida, který umí používat nástroje. Má k tomu uzpůsobené ruce.

A teď pozor! Nejlepší na tom je, že si ho lze pořídit domů. Stačí kontaktovat univerzitu v Bonnu a můžete ho získat za cenu 20 tisíc eur (asi půl milionu korun). Až si svého Robonalda či Messicopa „vytrénujete“, můžete se s ním přihlásit na turnaj RoboCup.

Doporučujeme

Články odjinud