Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klausův zakázaný oběd v restauraci řeší policie: Pokuta až 20 tisíc a hlášení hygieně

Autor: Jakub Tomek, Matouš Voldřich, Jonáš Kříž - 
14. ledna 2021
05:02

Co dělal exprezident Václav Klaus (79) v uzavřené pražské restauraci Dejvická 34? Podle manažera si jen odskočil na záchod a měl si odnést oběd s sebou. Fotografie Blesku ale dokazují, že si žádné jídlo nenesl. A věc už včera prošetřila policie. Pokuta může být až 20 tisíc.

Pokuta platí jen pro někoho? Bývalá hlava státu si s vládními opatřeními hlavu neláme. Poté, co Klause nečekaně potkal čtenář Blesku v restauraci Dejvická 34, jak šel kolem poledne podle všeho na oběd bez roušky, restaurace pochybení odmítla.

„Pan Klaus je náš věrný zákazník a měl tu objednané jídlo s sebou do krabičky. Stavoval se u nás jen na toaletu,“ řekl do telefonu manažer, který nechtěl říct své jméno. Na dotaz, proč si žádné jídlo tedy neodnášel, odmítl odpovídat. Na událost se tak ve středu zaměřila policie.

Policisté věc šetřili a zadokumentovali. Jedna osoba bude následně oznámena pro porušení vládních nařízení magistrátu. Zároveň bude oznámena jedna osoba i hygieně,“ řekl Blesku mluvčí Policie ČR Jan Rybanský.

Komu hrozí „flastr“

Jenže co teď hrozí jak restauraci, tak Klausovi?

„Provozovatel podniku může za podobné provinění od magistrátu dostat maximální pokutu 20 tisíc,“ řekl Blesku mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Podle něj ale existuje stanovisko ministerstva vnitra, podle něhož prý prakticky nemůžou pokutovat právnické osoby, tedy až na některé případy uvedené v krizovém zákoně.

A to je prý podle Hofmana velmi problematické. Pokutu ze strany magistrátu může dostat tedy jen Klaus a příslušný manažer restaurace. Pokud by se ale věc šetřila právě podle krizového zákona, mohla by hospoda dostat pokutu až 3 miliony korun.

Exprezident: Jsem neposlušný

Ačkoliv hospoda Klausův oběd popírala i včera, samotný exprezident nakonec promluvil. Svoji návštěvu restaurace popsal pro Novinky.cz jako jistou formu občanské neposlušnosti.

„Nemyslím si, že to má špatný vliv na veřejnost. Je na každém člověku, ať si z mého chování vezme, co uzná za vhodné. Já nejsem ten, kdo káže vodu a pije víno, jako někteří politikové, kteří svou návštěvou restaurace porušili svá vlastní pravidla. Já tato pravidla od počátku kritizuji,” řekl Klaus v narážce na lapsus exministra zdravotnictví Romana Prymuly ve vyšehradském podniku Rio's.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
Video se připravuje ...

Dostal už „flastr”?

Klaus se na veřejnosti objevuje navzdory nařízením výhradně bez roušky. Dostal už za to nějakou sankci? „Existuje případ, kdy dochází k opakovanému porušování nařízení. Jednou jsme již v tomto případě pokutu udělili, ale páchání přestupku pokračuje, proto budeme takové jednání postihovat znovu,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman bez bližších podrobností.

Exprezident přitom v prosinci na dotaz Blesku popřel informaci, jestli dostal pokutu. Podle informací ČT ho ale právě za nenošení roušky během svátku 17. listopadu potrestala pražské hygiena „flastrem” tři tisíce korun. „Abych mohl nějakou pokutu zaplatit, tak mi musí být udělena a musí mi to být sděleno. Jednou variantou je, že je to od začátku fake news vymyšlený nějakými médii,“ reagoval na to Klaus.

Je pravděpodobné, že správnímu řízení se bývalá hlava státu nevyhne ani za nedělní demonstraci. „Policie zdokumentovala případné protiprávní jednání a bude předáno k řešení příslušnému správnímu orgánu,“ sdělil Blesku mluvčí policistů Jan Rybanský.

Šéfkuchař a spolumajitel podniku Tomáš Černý (40) exkluzivně pro Blesk: Zapovídal se a jídlo vystydlo

Exprezident ve vašem podniku strávil v úterý více než hodinu bez roušky za situace, kdy mají mít restaurace zavřeno. Jak je to možné?

Nepopírám to. To samé jsem ostatně sdělil i policii, která tady byla. Václav Klaus tu byl. Šel na toaletu, kterou máme dole, kde se zdržel nějakou dobu, která asi někomu nepřipadá jako standardní. My ale čas hostům nekontrolujeme. Víc k tomu asi nemám co říct. Je nám moc líto, že se to takhle řeší, protože se snažíme dělat svou práci ve velmi omezených podmínkách na maximum možného.

Proč si ale exprezident žádné jídlo při odchodu z vašeho podniku na fotografiích neodnášel?

Zapovídal se jako náš stálý klient dole s kolegou a ztratil přehled o čase, takže poté, co jeho jídlo bylo hotové, vystydlo a už nestálo za nic. Ve finále tak odešel z restaurace bez něj.

Pustili byste takto na toaletu i kohokoliv jiného?

Určitě. Je vám asi jasné, že kromě toalety v metru si v dnešní době nemůžete nikam odskočit. Když tu mám hosta, který čeká na jídlo a zeptá se, jestli si může během toho odskočit, tak mu prostě »ne« neřeknu.

Václav Klaus se také uvnitř pohyboval bez roušky. Proč jste mu to povolili?

Ano, přišel bez roušky, i když by se měl pohybovat s ní, jak je nařízeno. My takového člověka na jeho povinnost mít roušku upozorníme, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat. Máme podezření, že ti, co ho vyfotili, byli bez roušky taky a také byli ve vnitřních prostorách restaurace.

Chodí si k vám exprezident Klaus pro jídlo pravidelně?

Ano, je to náš stálý klient. Jsme tu ale teprve přes rok, takže ta doba není dlouhá.

Odkud se znáte?

Z doby, kdy jsem působil jako šéfkuchař jedné nejmenované pražské restaurace. Tam jsme se seznámili a potkali.

Čekáte po incidentu návštěvu hygieny?

Myslím si, že nás to určitě čeká stejně, jako to čekalo všechny restaurace, které nějaký takový problém měly. Necháme to na jejich šetření.

Bylo by to poprvé, co by vás hygiena šetřila?

Ano, bylo by to úplně poprvé.

Věčný rebel: Kdy také porušil „přikázání“

Bývalý prezident Václav Klaus si připomněl vznik samostatného Československa u Obecního domu v Praze. Na rozdíl od svých spolupracovníků si sundal roušku (28. 10. 2020) Bývalý prezident Václav Klaus si připomněl vznik samostatného Československa u Obecního domu v Praze. Na rozdíl od svých spolupracovníků si sundal roušku (28. 10. 2020) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

28. října – Praha, náměstí Republiky

Poprvé se exprezident objevil bez roušky mezi lidmi o státním svátku a nehleděl ani na zdraví svých obdivovatelů…

Exprezident Václav Klaus na Národní třídě s rouškou pod bradou (17.11.2020) Exprezident Václav Klaus na Národní třídě s rouškou pod bradou (17.11.2020) | Foto Blesk - Michal Protivanský

17. listopadu – Praha, Národní třída

…následovalo zapálení svíčky 17. listopadu na Národní třídě…

Křest nové knihy exprezidenta Václava Klause (16. 12. 2020) Křest nové knihy exprezidenta Václava Klause (16. 12. 2020) | Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

16. prosince – Praha, Institut Václava Klause

…jako odpůrce opatření si pozval své věrné na křest knihy…

Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. Vystoupil na ní například i Václav Klaus. (10. leden 2021) Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. Vystoupil na ní například i Václav Klaus. (10. leden 2021) | Václav Burian

10. ledna – Praha, Staroměstské náměstí

…o víkendu řečnil na protivládní demonstraci proti vládním restrikcím…

Exprezident Václav Klaus byl načapán v zavřené restauraci a bez roušky. Byl tam přes hodinu (12.1.2021) Exprezident Václav Klaus byl načapán v zavřené restauraci a bez roušky. Byl tam přes hodinu (12.1.2021) | Blesk:David Malik Tonda Tran

12. ledna – Praha, Restaurace Dejvická 34

… a roušku si nevzal ani v úterý, když ho čtenář Blesku poznal během čekání na jídlo s sebou.

e.lesanova ( 14. ledna 2021 20:20 )

Láska je láska...třeba si Kikina nemůže pomoct a majitele podniku má za "letušku"...

e.lesanova ( 14. ledna 2021 20:18 )

Neschopnost Magistrátu a okecávání, proč nejde vymáhat pokuty...pak se nemohou divit, že se na nařízení kašle...Kde byli úředníci z Magistrátu, kteří měli při demonstracích dohlížet na dodržování nařízení nebo akci rozpustit???? Házet "mrtvé" na hlavu Babišovi, to by Pirátům šlo dobře, ale že svou neschopností přispívají nemalou měrou k nárůstu nemocných covidem, je zjevně netíží

strejda777 ( 14. ledna 2021 20:12 )

Ale no tááák, Váš příspěvek se hemží slovy "hňup, osli, pitomci, papíroví čerti,blbost"....v podstatě nadáváte lidem, kterým se nelíbí Klaousovo chování a tak jej komentují. Nemyslím, že by takovéto slova používal člověk, který není na ostatní naštvaný. Není to první článek, kde se lidi rozčilují. No a vy "Koukáte"......to že Vám Klausovo chování nevadí a že jste k tomuto tématu nezaujala žádné stanovisko neznamená, že ostatní nemohou, aniž by jste je netitulovala již zmíněnými výrazy. A vy jste je titulovala, protože jste naštvaná na lidi, zatímco my jsme naštvaní na Klause. A zvykejte si, Klaus určitě opět něco "předvede" a reakce lidí budou podobné. Takže díky, ale už se nemusíte příště vyjadřovat.

pepen ( 14. ledna 2021 19:15 )

To je ta Česká republika...v jiné zemi by dědka zavřeli na psychiatrii !!!A zaplatil by nejvyšší možnou pokutu...ne 20 tisíc.Provokuje a dělá si co chce.

sekebo ( 14. ledna 2021 16:38 )

Klausův chlebodárce to zacáluje a ani to nepozná. A vrtošivý stařík se může dál chovat, jako nějaký puboš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa