Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nošení roušek má smysl. Podle výsledků mezinárodní studie opravdu pomáhají

Zdroj ilustrační fotografie: Canva

Roušky mohou zachraňovat životy. Potvrzují to data mezinárodní studie, která přináší důkazy o tom, jak je užitečné nošení ústenek na veřejnosti v boji proti pandemii koronaviru.

Přehled všech dosavadních důkazů o tom, jak efektivně roušky přispívají k omezení šíření onemocnění, vychází v aktuálním vydání prestižního časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). „Na základě uvedených poznatků přináší článek v PNAS důkazy o tom, že v kombinaci s dalšími opatřeními ochrany veřejného zdraví, jako je omezení sociálních kontaktů a dodržování rozestupů, přispívá nošení roušek na veřejnosti ke snížení reprodukčního faktoru R pod hodnotu 1,“ uvedl Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR.

Ždímal byl jako jediný zástupce České republiky přizván do autorského týmu článku pro prestižní časopis. Mezinárodní tým spoluautorů obsahoval odborníky z různých oborů. Cílem bylo získat co nejkomplexnější obrázek problematiky. „Kromě schopnosti různých typů prostředků ochrany dýchacích cest chránit svého nositele před nákazou jsme posuzovali i epidemiologické důkazy. Pozornosti neušly ani ekologické studie, modely šíření podobných respiračních onemocnění, výsledky experimentů na vzorcích populace porovnávané s kontrolními, vlivy nošení ochranných prostředků na psychologii populací při pandemii a ekonomické dopady,“ přiblížil Vladimír Ždímal. Přehledový článek nakonec využil data a výsledky přibližně 150 dříve publikovaných prací souvisejících s tématikou.

Související články

Zaručeně zlepší den

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Astronomové objevili tři nové měsíce

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…