Eutelsat Quantum: Telekomunikační satelit, který „ušije“ pokrytí na míru, spustí letos komerční provoz

14. leden 2021

Díky technologii Quantum budou moci zákazníci společnosti Eutelsat regulovat pokrytí signálem, a to pro každý multiplex samostatně. Softwarové řešení slibuje vysokou technologickou bezpečnost vůči případnému útoku hackerů.

Telekomunikační operátor Eutelsat se chystá v letošním roce uvést do komerčního provozu družici Eutelsat Quantum, která bude v mnoha ohledech revoluční. Nová éra satelitní distribuce, jak o ní firma sama v aktuálním newsletteru hovoří, přinese jednotlivým televizním společnostem, případně vládním organizacím, definovat a formovat výkon a dosah signálu, a to zcela ve vlastní režii. Eutelsat Quantum bude první komerční satelit v běžně využívaném Ku pásmu, který má zcela flexibilní využití. Pokrytí multiplexů bude řízeno softwarově.

Eutelsat uvádí, že v oblasti komerčních služeb neměla doposud taková nabídka obdoby. Vysílatel si může veškeré konfigurace včetně omezení pokrytí nastavit sám, případně mu bude plně k dispozici technická podpora společnosti. Softwarové řešení CMRS bude vysoce technologicky chráněno proti útoku zvenčí a bude šito na míru každému zákazníkovi. Eutelsat Quantum umožňuje plně definovat vyslaný i odeslaný signál z družice na pozici 48 stupňů východně a přidělit výkon pro daný multiplex (transpondér), případně šířku pásma.

autor: lukpo

Související