Očkovacím centrům na Slovensku budou hrozit pokuty do 10 000 eur [262 000 Kč], pokud při očkování proti covidu upřednostní zájemce mimo pořadí. Vyplývá to z návrhu zákona, jež schválila slovenská vláda. Reaguje tak na skandál tenistky Dominiky Cibulkové, která se na sociálních sítích pochlubila VIP očkováním.

„Postup při národní strategii očkování musejí nemocnice respektovat. Pokud se zjistí, že nemocnice tento postup nedodržely, lze jim udělit pokuty,” řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí [OĽaNO].

Dodal ovšem, že samotná kontrola toho, zda někdo při očkování nepředbíhal, bude velmi náročná. Téma přednostního očkování se dostalo do pozornosti médií poté, kdy byla mimo pořadí očkována někdejší čtvrtá hráčka světového tenisového žebříčku Cibulková spolu se svým manželem [na snímku]. Cibulková se za to omluvila. S ministerstvem zdravotnictví se pak předběžně dohodla, že bude pomáhat při testování lidí na koronavirus na jednom z odběrových míst a že se také zapojí do informační kampaně na podporu očkování.

Slovensko neřeší jen pokuty, ale i počet naočkovaných

Na Slovensku na rozdíl od první vlny pandemie loni na jaře v posledních týdnech výrazněji přibývá počet infikovaných i zemřelých. V pětimilionové zemi pod Tatrami covidu-19 dosud podlehlo 3 102 lidí, z toho téměř 1 400 úmrtí země zaznamenala loni v prosinci.

Očkování proti covidu-19 začalo na Slovensku koncem prosince. V první vlně by měli vakcínu dostat hlavně zdravotníci. Dle pondělních údajů bylo v pětimilionové zemi očkováno téměř 32 000 obyvatel. Mezi nimi jsou i někteří politici včetně prezidentky Zuzany Čaputové, která označila vakcínu za jedinou cestu, jak vrátit život do normálních kolejí.

Slovensko dosud očkovalo proti covidu-19 vakcínou společností BioNTech a Pfizer. Země již obdržela také první dodávku očkovací látky od firmy Moderna, jejíž využití v zemích EU schválila Evropská komise minulý týden.

Vakcína od Moderny vydrží 12 hodin při pokojové teplotě

Slovenský parlament včera podle očekávání dodatečně schválil prodloužení nouzového stavu o 40 dnů. Návrh kabinetu premiéra Igora Matoviče při hlasování podpořili poslanci stran vládní koalice, které mají ve sněmovně pohodlnou většinu. Nouzový stav využila vláda například k nařízení omezení volného pohybu lidí ve snaze zpomalit šíření covidu-19, které se v zemi zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. Nouzový stav umožňuje úřadům podle potřeby nasazovat do práce i zdravotníky. Na Slovensku platí nouzový stav od 1. 10.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here