Velké firmy zvládají situaci dobře, míní viceprezident svazu. Podle lékaře by měly zaměstnance motivovat k očkování

Události, komentáře: Jak firmy zvládají koronavirovou situaci? (zdroj: ČT24)

Velké firmy v Česku se dokážou se současnou koronavirovou situací vypořádat dobře, myslí si viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. V Událostech, komentářích řekl, že společnosti dokázaly odvrátit nekontrolované šíření nákazy a případné uzavíraní celých provozů. Podle lékaře Romana Housky by měly podniky motivovat zaměstnance k tomu, aby se kromě testování nechali i naočkovat.

Podle ředitele Třineckých železáren Jana Czudka bylo k středečnímu ránu ve firmě 105 nakažených koronavirem. Když se k tomu přičtou i lidé v karanténě, chybí podniku 170 lidí. Například v jarní vlně epidemie postrádaly Třinecké železárny dohromady kolem čtyř stovek lidí. Celkem má společnost až sedm tisíc zaměstnanců.

„My jsme zavedli preventivní karantény. Ty jsme nyní nahradili možností antigenních testů tak, abychom nemuseli čekat na (skončení) karantény. Preventivně to v této fázi neděláme, spíš se soustředíme na klasická preventivní opatření, máme vlastní dezinfekční čety, které kontinuálně dezinfikují jednotlivá pracoviště,“ řekl Czudek. 

Podle lékaře a člena výboru Sdružení praktických lékařů ČR Romana Housky jsou taková opatření dostatečná. „Je potřeba, aby si každý člověk uvědomil, že v situaci, kdy je nemocný, začne jevit známky možné počínající virózy nebo byl v kontaktu s někým, kdo mohl být nemocen, aby se obrátil na svého lékaře, kontaktoval zaměstnavatele a nechodil do práce,“  řekl. 

Lékař: Firmy by měly zaměstnance motivovat k očkování

„Velké průmyslové firmy nepromarnily letní měsíce, zavedly principy chytré karantény, jsou schopné oddělovat jednotlivé týmy, testovat, trasovat, eliminovat nakažené,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar s tím, že dnes už se velké firmy dobrovolně neuzavírají, protože mají situaci na svých pracovištích pod kontrolou. 

Špicar ale uvedl, že si nedokáže představit, že by některé firmy odmítaly podporovat své zaměstnance v testování, aby nepřišly o pracovní sílu. „Možná se to někde děje, ale tohle není případ firem, které zastupujeme,“ upozornil s tím, že podniky dobrovolně a na vlastní náklady své zaměstnance testují, aby se vyhnuly rozšíření nákazy a případnému uzavření celého provozu. 

Podle Housky by velké společnosti měly své zaměstnance motivovat i k očkování proti covidu-19. „Pokud některé firmy dokážou najít nějaké benefity, které zaměstnance přesvědčí, je to jedině dobře. Věřím, že zvlášť velké firmy modely prostě objeví,“ řekl. Špicar věří, že velké provozy budou, stejně jako v případě testování antigenními testy, své zaměstnance motivovat i k očkování.