Hlavní obsah

Jak zařídit startovací bydlení? Hlavně funkčně

Právo, Dana Jakešová

První vlastní byt, i když jen malý, je snem snad každého mladého člověka. To, co z něj ale udělá skutečný domov, bude jeho zařízení. A to bývá na malém prostoru docela oříšek.

Foto: Mooden

Dostat na malý prostor vše, co potřebujete, není jednoduché. Když se to ale podaří, může být výsledek velmi atraktivní.

Článek

Startovací bydlení pro mladé představuje většinou menší dvoupokojové nebo jednopokojové byty. Někdo má to štěstí, že mu ho pořídí rodiče. Jiní si na něj vezmou hypotéku.

Ať tak či onak, zařídit malý prostor tak, aby výsledek působil prostorně, útulně a prakticky, je docela náročná disciplína. Při jeho zařizování je totiž nutné velmi důmyslně nakládat s každým centimetrem plochy.

Klíčové je především pečlivě rozplánované prostorové řešení, ideálně s multifunkčním vybavením na míru. Právě to ušetří v prostoru nejvíce místa,“ vysvětluje Barbora Burešová z designového studia Mooden.

Proto se vyplatí zařízení startovacího bytu konzultovat s odborníky, kteří mají s danou problematikou zkušenosti. I do malého prostoru se totiž může vejít kuchyň, ložnice, pracovna a obývací pokoj. Přiznejme ale, že tato varianta bude finančně náročnější.

Využijte každý centimetr

Řešení samozřejmě existuje i pro ty, kteří mají rozpočet na vybavení bytu menší, nebo prostě chtějí sáhnout po hotových kouscích nábytku. Ostatně, vzhledem k tomu, že startovací byt je pro mnoho lidí útočištěm pouze dočasným, to může být praktičtější.

Ideální variantou jsou kousky z tzv. modulového nábytku. „Jde o jednotlivé kousky, které skládáte jako stavebnici. Zaplníte tak i malé prostory, například v rozích, kolem oken nebo pod stropem,“ dává tip Barbora Burešová.

Praktické jsou rovněž různé komody. Sáhnout můžete po klasice. K dostání jsou také různé designové solitéry, např. od italské značky Novamobili. Jestliže bude i pak kapacita úložných prostor nedostatečná, pořiďte si nástěnné poličky. Ušetří vám místo a poskytnou azyl vašim nezbytnostem.

Foto: Alax

Knihovna Freebook od Novamobili je tvořena kovovými vícesměrnými kostkami, které lze naskládat na sebe, přičemž do interiérů přináší barevnost a individualitu.

Šetřit byste neměli na pořádné posteli. „Kvalitní spánek je základ, takže do postele doporučujeme zainvestovat,“ říká Otto Cabala, ředitel společnosti Alax. „Oblíbené a vhodné do malých prostor, obzvlášť když obývák slouží zároveň i jako ložnice, jsou rovněž rozkládací sedačky.“

Pozornost si zaslouží při zařizování také předsíň. Tady vám udělají skvělou službu vysoká zrcadla nebo ještě lépe zrcadlové vestavěné skříně. Jednak prostor malé předsíně bez oken dobře prosvětlí, zároveň dokonale využijí jinak asi nevyužitelný prostor, od podlahy až po strop.

I malou předsíň lze zařídit prakticky a útulně

Tipy a trendy

A nezapomeňte na doplňky a dekorace. „Hodiny, obrazy, vázy, tady můžete popustit uzdu vaší fantazii. Jen pamatujte na to, že méně je někdy více a u malých prostor to platí dvojnásobně,” zdůrazňuje Otto Cabala.

Foto: Alax

Designové hodiny Oj od španělského výrobce Nomon jsou krásnou nástěnnou dekorací, která také prakticky slouží jako ukazatel času. Hodiny jsou k dostání v různých barvách.

Koupelna: Jednoduchá, ale nadčasová

Docela tvrdým oříškem bývá i zařízení malometrážní koupelny. „Když bojujeme v koupelně s prostorem, je dobré volit nábytek s menší hloubkou, který nezabírá tolik prostoru,“ říká Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas, tradičního českého výrobce koupelnového nábytku. Ten se vejde i do úzkých prostor, a přitom umožní skrýt potřebné koupelnové drobnosti.

Nebo můžete sáhnout také po stále více oblíbených minimalistických deskách určených k posazení umyvadla. Jejich výhodou je možnost úpravy na míru.

Garsonku vylepší příčky a triky pro malý byt

Tipy a trendy

Barvu obkladu volte raději neutrální. „Trendy jsou šedo-béžové kolekce,“ uvedla Pavla Nováková, manažerka komunikace Rako. Když totiž budete chtít po pár letech bydlení malý byt prodat či pronajmout někomu dalšímu, určitě nebude chtít mít koupelnu s vašimi růžovými kytkami.

Kdežto třeba šedo-béžová varianta bude vyhovovat. Neutrální tóny jsou nadčasové, změnu mohou vytvořit doplňky.

Foto: Rako

Serie UP poskytuje několik kombinací obkládaček 20 x 40 cm, 30 x 60 cm a dekorací, které spolu perfektně harmonizují.

V žádném případě to ale neznamená, že by taková koupelna musela být nudná. Atraktivitu jí můžete dodat např. různými formáty, které se dají vzájemně vhodně kombinovat.

Velké formáty lze oživit menšími, populární jsou mozaiky. Vybírat je opravdu z čeho. Například současná formátová škála Rako začíná mozaikou 2,5 x 2,5 cm a končí na formátu 120 x 60 cm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kam chodí knihy spát

Elektronické čtečky jsou praktické, ale skutečný relax zažijeme jen s papírovou knížkou v ruce. Je totiž originální, krásná i vzácná. Proto si zaslouží...

Dětský pokoj je zábavou i útočištěm

Jak neudělat při zařizování pokoje pro děti chybu? Základem je pořídit kvalitní, nejlépe rostoucí nábytek, a měnit jen doplňky. Nezahltit pokoj zbytečnostmi,...

Tipy na designové dárky z betonu

Ačkoli beton má většina lidí v mysli spojený zvláště s interiéry zařízenými v industriálním stylu, lze tento materiál použít i v jiném prostředí. Designéři mu...

Výběr článků

Načítám