Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Kapitán Kloss opět zasahuje


Kapitán Kloss opět zasahuje
Recenze knihy: Kapitán Kloss
Autor: Zbigniew Safian, Andrzej Szypulski
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 700
Kapitán Kloss se hlásí opět do služby s novým kompletním vydáním svých komiksů, které vypustilo do světa nakladatelství Slovart. Pamětníci určitě rádi zavzpomínají, ale třeba si získá i nové fanoušky mezi mladými čtenáři obrázkových příběhů.

Komiksové vydání Kapitána Klosse začalo vycházet s polskou asistencí v roce 1971. Celkem vyšlo 20 sešitů, přičemž ten poslední díl v roce 1973. Ještě před tím (roku 1968) však vstoupil tento hrdina do seriálového světa. V hlavní roli se objevil polský herec Stanislav Mikulski, který se stal předobrazem komiksového vzhledu samotného Klosse.

Jedná se vlastně o takovou (dejme tomu) obdobu Jamese Bonda, zasazeného do prostředí druhé světové války. Polsko-sovětský rozvědčík zde vystupuje v přestrojení jako důstojník Abwehru (vojenská rozvědka a kontrarozvědka působící v Německu 1920 až 1945). Napomáhá přitom odboji, likviduje některé nacisty a všemožně se snaží, aby válka skončila jejich porážkou.
V celém souboru najdete celkem 20 komiksových příběhů vystupujících více méně samostatně. Samozřejmě je v knize čtete postupně a vydáváte se tak do špionážních akcí napříč druhou světovou válkou.

Nabízejí opravdu napínavé a dramatické zápletky, neohrožené úniky a zběsilé přestřelky. Hlavnímu hrdinovi mnohokrát hrozí odhalení, ale vždy se mu podaří i s trochou štěstí uniknout. Proto může i nadále pokračovat v záškodnické činnosti.

Původní text vyšel v komunistickém období, kvůli čemuž trochu překrucuje historii ve prospěch Sovětského svazu. Autoři nového vydání některé pasáže raději vypustili, ale přesto je zde mnoho historických nepřesností a nepravd. Není to prostě literatura faktu a vedle událostí druhé světové války odráží i pozdější dobu, ve které vyšla.

I přesto se jedná o unikátní soubor komiksů, který vás bude bavit. I po téměř padesáti letech vás uchvátí svým dějem, k čemuž přispívají i pěkné ilustrace. Milovníci válečných děl si prostě musejí Kapitána Klosse zamilovat. Neustále budete fandit hlavní postavě při jeho nebezpečných činnostech, na které by většina z nás neměla odvahu.

Při čtení si určitě uvědomte, že ve skutečném světě opravdu existovala řada členů odboje, kteří každý den riskovali vlastní život. Mnozí z nich za to zaplatili a nedočkali se konce války, avšak beze všech by třeba byl její výsledek zcela jiný.

Obsah se odehrává od roku 1939 až do posledního roku 1945. Na konci již pátrají spojenci po přeživších nacistech, kteří se snažili za každou cenu zmizet a tím si zachránit život. Projdete si tedy celé válečné období, dočkáte se i některých skutečných jmen včetně samotného vůdce Adolfa Hitlera.

Zjistíte, jak těžké mohlo být pro odbojáře získat lékařskou pomoc v případě, že byli zraněni. Jak si mohli předávat zprávy a co se stalo, když došlo k odhalení některé z buněk. Nevím, nakolik jsou tyto činnosti v knize popsány podle skutečností, ale určitě se v nich nějaké to zrnko pravdy najde.

Komiksy Kapitána Klosse jsou velice působivým připomenutím historického komiksu, který i v dnešní době má velký smysl. Jeho autoři Zbigniew Safjan a Andrzej Szypulski sice již oba zemřeli (dokonce ve stejném roce 2011), přesto jejich odkaz žije dál. Jestliže tedy máte rádi napínavé příběhy z období druhé světové války, rozhodně by vám neměl utéct ani tento.

Hodnocení autora recenze
90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90%
V obchodech(594 - 715 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Velikost se měří srdcem
Recenze knihy Čarojas

Keď sa prelomia ľady a vzbĺknu iskry
Recenze knihy Icebreaker

Protiklady sa proste priťahujú
Recenze knihy Kolega z pekla

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?