Matematik Levínský o očkování: Cílem má být zachránit co nejvíc životů, co nejvíc dobrých let života

14. leden 2021

Očkování proti onemocnění covid-19 pokračuje – od pátečního rána se mohou prostřednictvím webového registračního portálu přihlásit o svou dávku senioři nad 80 let. Současně pokračuje i očkování zdravotníků a dalších ohrožených profesí. „Flexibilita je v tomto směru dobrá. Jsem zásadně proti nějakým zcela přesným plánům, že musíme naočkovat jen a pouze člověka určitého věku,“ říká René Levínský z Centra pro modelování biologických a společenských procesů.

„Primárním hlediskem je a mělo by být zachránit co nejvíc lidských životů a dobrých let života,“ zdůrazňuje matematik. Proto je na místě upřednostnit nejstarší skupinu obyvatel, zdůrazňuje matematik.

Čtěte také

„Je potřeba vysvětlovat, že pravděpodobnost úmrtí na covid-19 u osmdesátníka je čtyřikrát vyšší než u sedmdesátníka. Člověk, kterému je dnes 75 let – a možná si řekneme, že to je průměrný věk dožití –, ale takový muž, pokud už se toho věku dožil, tak má ještě před sebou asi devět let a žena dvanáct let. To jsou roky, o které přicházíme.“

To vše je třeba mít na paměti. Ale přesto by měl být systém očkování podle Levínského natolik flexibilní, aby případné zbytky očkovací látky mohly být na konci dne pružně využity například pro zdravotníky. Matematik připomíná situaci v USA, kde očkování kvůli rigiditě pravidel do značné míry stojí.

„Rychlost je teď přitom naprosto zásadní,“ upozorňuje a dodává: „Je podstatné, abychom naočkovali rizikové skupiny nad osmdesát do poloviny února. Zbývající část pak alespoň první dávkou do poloviny března.“

Je tu předpoklad, že do půlky až konce března situace nebude nejlepší. A očkování pomůže.
René Levínský

Levínský připomíná, že je žádoucí, aby úřady zveřejňovaly data o očkování denně, jak to dělají třeba v Polsku. České úřady ale mluví o zveřejňování souhrnných dat jen jednou za týden.

„Data by měla být zveřejněna včetně věkové struktury, z toho se dá dobře predikovat, jak se očkování odrazí ve vývoji epidemie. Je tu předpoklad, že do půlky až konce března situace nebude nejlepší. A očkování pomůže,“ soudí Levínský.

Bude to fungovat?

Poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Roman Prymula uznává, že cleý systém očkování měl být nastaven dřív – aby bylo jasnější, ve které lokalitě jsou vakcíny potřeba a mohlo se rozhodnout o jejich distribuci.

Čtěte také

Přesto věří, že registrační server je připraven dobře a nápor žadatelů o očkování ustojí. Jako nezbytný prvek pro fungování plošné vakcinace nicméně vidí vznik velkých očkovacích center, která mají fungovat sedm dní v týdnu, a také zapojení praktiků.

„Je zřejmé, že průchodnost přes klasické nemocnice není dostatečná. Aby se stihly vyočkovat statisíce a miliony dávek, které tady budou, musí se systém rozšiřovat,“ tvrdí Prymula.

Kauza SZÚ

Podle informací serveru Seznam Zprávy rozdělil Státní zdravotní ústav (SZÚ) tisícovku vakcín mezi své zaměstnance a údajně i jejich příbuzné, kteří ale nespadají do rizikových skupin. Šéf ústavu následně na svůj post rezignoval.

Hosty byli:
Roman Prymula, poradce premiéra
Petr Arenberger, ředitel Nemocnice Královské Vinohrady
René Levínský, Centrum pro modelování biologických a společenských procesů

„Pokud byly vakcíny alokovány i osobám, které v riziku nejsou, tak je to špatně,“ hodnotí situaci Prymula. Zodpovědnost za vzniklý problém by ale nepřisuzoval premiéru Babišovi, přestože ten se již dříve označil za hlavního koordinátora očkování.

„Systém je nějak nastaven, těžko hovořit o tom, že za každý problém nebo individuální selhání zodpovídá člověk, který ten proces řídí. Je to jistě závažný problém, ale než vakcíny vylít je lepší někoho naočkovat,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Lukáše Matošky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.