Vakcínu dostalo už 30 milionů lidí, obě dávky téměř milion. Česko je 10krát horší než Gibraltar a Bahrajn

Očkování proti koronaviru je v plném proudu. Vakcínu už dostalo více než 30 milionů lidí, přičemž obě dávky už má za sebou necelý milion lidí. Česko ale v počtu očkovaných výrazně zaostává, ukazují statistiky.

Celkem bylo proti covid-19 už naočkování více než 32 milionů lidí. Nejvíce připadá na Spojené státy a Čínu, zatímco USA ale očkují vakcínami od společností Pfizer/BioNTecha Moderna, které dosahují více než 90% úspěšnosti, vakcína čínské firmy Sinovac měla při klinických testech v Brazílii účinnost pouze 50,4 procenta.

V počtu aplikovaných vakcín na dalších místech figurují podle statistik Spojené království, Izrael a Spojené arabské emiráty. Ty už také, jako první země světa, naočkovaly své občany i druhou dávkou. Ostrovní stát má k dnešnímu dni téměř 430 000 plně očkovaných lidí, Emiráty 250 000 a Izrael 53 000.

Česká republika má podle posledních informací naočkovaných přes 60 000 lidí, odhady počítají s číslem ještě o pár tisíc větším. Statistiky operuje s číslem 70 000 lidí, což je 0,66 očkovaných na sto obyvatel. A v této statistice Česko silně zaostává.

Nejlépe je na tom nadále Izrael, kde dostalo vakcínu 23,66 lidí na sto obyvatel. V případě Spojených arabských emirátů jde o 14,10 lidí a Gibraltar hlásí více než 7 očkovaných na sto obyvatel. Bahrain necelých šest.

Oproti posledním dvěma jmenovaným státům je tak Česko zhruba desetkrát horší, ani zdaleka ale nedotahuje i další státy. Dánsko nebo USA hlásí zhruba třikrát více očkovaných a Itálie nebo Slovinsko zhruba dvakrát více.

Hůře něž my je na tom naopak například Belgie, Omán nebo Francie. Nejméně očkovaných pak hlásí Chile, Kuvajt a Guinea, které ale neposkytly aktuální data a jsou týden až dva týdny stará.

I přes nízká čísla Česko očkuje nadprůměrně. Z hlediska celosvětové populace totiž vakcínu obdrželo zatím pouze 0,42 očkovaných na sto lidí. 

Související

Očkování, ilustrační foto

Do Česka dorazí další desítky tisíc vakcín proti černému kašli

Ministerstvo zdravotnictví zajistilo více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. Už v březnu dorazilo téměř 10 tisíc vakcín z Velké Británie, v dalších týdnech dorazí očkovací látky z Kanady a Francie, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy