Sníh a blesky: Praha zažila jev, který se na světě uděje jen 6x do roka

Praha zažila jev, který nemá v České republice obdoby. Sněžilo a blýskalo se. Neobvyklá kombinace meteorologických podmínek zavalila hlavní město sněhem, vidět byly ve vánici blesky a slyšet bylo i výrazné dunění hromů.

Thundersnow je jevem, který by v našich končinách hledal málokdo. Název pochází z anglického thunder (hrom) a snow (sníh). Pokud jste nikdy za svůj život neviděli, že by sněžilo a blýskalo se zároveň, není to náhoda. Jde o jev, který za celý rok uděje jen několikrát (zdroje uvádí cca 6,3x) na celém světě.

Vzácný jev v Praze na videu

Že se sněhová bouře s hromy a blesky objevila v České republice je souhrou náhod. Patří spíše do hor, na planiny a k místům s četnými jezery. Několik zmínek o bouři pochází např. z Islandu. Thundersnow doprovází sněžení v podobě velkých chomáčů vloček a silný vítr. Hromy jsou tak tlumeny a nejsou slyšet na větší vzdálenost, což může v běžných podmínkách ohrozit ty, kteří se nestihnou schovat. Hrozí zásahy bleskem i větší riziko dopravních nehod vlivem snížené viditelnosti.

Zachytit na video se sněhovou bouři a blesky povedlo mj. v pražském Karlíně. Na videu lze spatřit záblesk ve 13. sekundě. Blýskání bylo opakované a sněžení v jednu chvíli připomínalo pořádnou horskou vánici. Bouře trvala pouze několik desítek minut.

Přečtěte si také