Hlavní obsah

Aerolinky ztratily pasažérovo zavazadlo. Po více než dekádě mu musejí vyplatit miliony

Novinky, Michael Švarc

Zhruba 45 milionů korun musejí zaplatit aerolinky Emirates cestujícímu, jehož zavazadlo v roce 2007 ztratily. Nigerijský obchodník Orji Prince Ikem tehdy cestoval do Číny a ve svých kufrech měl 1,63 milionu dolarů (přes 42 milionů korun) v hotovosti, o které vinou společnosti přišel. Po více než dekádě je má dostat zpět, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ikem cestoval s tak velkou hotovostí, aby mohl v Číně zakoupit zboží. Ještě než opustil letiště v nigerijském Lagosu, oslovila ho posádka Emirates s tím, aby jim svá příruční zavazadla odevzdal, protože tak budou více v bezpečí. To se muž nejprve zdráhal, ale z obav, že nestihne svůj let, nakonec svolil. A kufry už nikdy nespatřil.

Posádka sice Ikemovi dala dvě visačky s referenčními čísly, zavazadla ovšem už  nebyla nalezena. Podle policejního vyšetřování ani nikdy neopustila Lagos. Nejvyšší soud v nigerijském hlavním městě uvedl, že Ikem se v uplynulých letech snažil kufry dohledat, vrátil se několikrát do Dubaje, kde přestupoval, ale i do čínského Kantonu.

Jen část ztracených peněz přitom patřila samotnému Nigérijci, více než polovina byla majetkem jiného obchodníka, pro kterého měl Ikem zboží v Číně nakoupit.

Aerolinky Emirates argumentovaly, že za zavazadla ovšem odpovídá nigerijská handlingová společnost NAHCO. Soudce však rozhodl ve prospěch žalobce a nařídil, aby společnost vyplatila všechny ztracené peníze a dalších 2,8 milionu korun jako kompenzaci. Mluvčí Emirates dodal, že aerolinky už podaly odvolání.

Zámožný Indonésan údajně vybukoval celé letadlo pro sebe a manželku. Bál se covidu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám