Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kurzy pečovatelů v záloze dál pokračují. Ve Frýdku-Místku se mohou absolventi rovnou zaregistrovat pod Adru

Frýdek-Místek |

Kurzy pečovatelů v záloze pokračují i letošní rok. Český červený kříž Frýdek-Místek už vyškolil na stovku zájemců a na celý leden vypsal další termíny. Kurzem projdete za 8 hodin a rovnou se můžete zaregistrovat přímo u dobrovolnické organizace ADRA, která koordinuje dobrovolníky v zařízeních, kde je to potřeba.

V listopadu rozjel Český kříž napříč celou republikou kurzy Pečovatelů v záloze. Ve Frýdku-Místku se přihlásily desítky lidí z různých profesí, kteří chtěli pomoct, tam kde je to potřeba.

Gabriela Moldřiková, účastnice kurz: "Normálně pracuji v hotelu, na recepci v hotelu, na recepci hotelu a přivedlo mě, prostě udělat něco dobrého pro okolí, když bude možnost."
David Stibor, účastník kurzu: "Pracuji v GO Steel Frýdek-Místek jako dělník, no a tady mě přivedlo, že bych rád pomáhal, protože je taková doba, že je málo lidí, a kdy je ten čas, tak je třeba pomoct. Nevím, kdy to budu potřebovat já."
Jana Stanovská, ředitelka ČČK Frýdek-Místek: "Účastníci kurzu se zúčastňují tohoto školení jak z důvodů, že chtějí pomoct jak v sociálních zařízeních, domovech důchodců, ale také i pro vlastní potřebu a pro vlastní rodinu. Měli jsme tady jednu paní, která měla 70 let a starala se o svoji devadesátiletou maminku, což bylo velice hezké."

Účastníky kurzu čeká hlavně poctivá praxe. Naučí se, jak správně manipulovat s člověkem na lůžku, jak mu provézt hygienu, převléct postel a mnoho dalšího. Kurzy trvají osm hodin a jsou zcela zdarma.

Jana Stanovská, ředitelka ČČK Frýdek-Místek: "Probíhaly jak v listopadu, tak v prosinci, bylo vyhlášeno dvanáct termínů a bylo vyškolených cca 100 osob. Samozřejmě, že pokračujeme i v letošním roce. Máme vyhlášeny zatím termíny na leden a podle zájmu budeme vyhlašovat termíny dál."

Český červený kříž se spojil s dobrovolnickou organizací ADRA, která má v rámci projektu #bosmepartyja v Moravskoslezském kraji na starosti organizování pomoci dobrovolníků.

Stanislav Staněk, vedoucí centra ADRA Frýdek-Místek: "Oslovili jsme je, a nakonec vznikla významná spolupráce, která posouvá i to naše vysílání dobrovolníků o level výš a myslíme si, že ta spolupráce bude vynikající, protože Červený kříž vyškolí dobrovolníky pro tu přímou péči a my jsme schopni se o ty dobrovolníky dál starat."

Lidé se tak mohou v kurzech rovnou zaregistrovat přímo pod ADRU a ta pro ně může najít vhodná zařízení, kde by mohli pomáhat.

Stanislav Staněk, vedoucí centra ADRA Frýdek-Místek: "Na školení dobrovolníků Českého červeného kříže přichází náš zaměstnance, který v podstatě se seznámí s těmi dobrovolníky a vezme si na ně kontakt, také je doškolíme v rámci toho našeho programu a vysíláme ty dobrovolníky do organizací, kde potřebují právě do té přímé péče."

ADRA zajistí také dobrovolníkům kompletní servis spojený s evidenční administrativou, navíc zůstanou v databázi a ADRA jim v budoucnu může nabídnout i další možnosti, kde a jak pomáhat potřebným.

Stanislav Staněk, vedoucí centra ADRA Frýdek-Místek: "My je také evidujeme, jejich hodiny, jejich docházku, chceme se starat také o to, kdyby potřebovali nějakou psychologickou pomoc, tak máme na to procesy, jak těm dobrovolníkům pomoct a jak s nimi dále pracovat."

Kurzy pečovatelů v záloze podpořilo i město Frýdek-Místek částkou 50 tisíc korun. Každý, kdo by měl ještě zájem kurz absolvovat se může jednoduše přihlásit přes centrální web Českého červeného kříže.

Nahlásit chybu


K tématu

ČČK z Rychvaldu při oslavě 70 let pořádal akci pro veřejnost a děti

28. května 2023 11:50 | Rychvald | Libor Běčák

Český červený kříž v Rychvaldě slaví 70 let své činnosti. Na náměstí v centru města proto pro veřejnost uspořádal velkou prezentaci. Akce byla navíc spojená s dnem dětí, proto nechyběly soutěže a program pro nejmenší návštěvníky.

Vodní záchranáři učili na Olešné, jak poskytovat první pomoc

17. srpna 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Zachraň si své dítě. To bylo hlavní téma preventivní akce Vodní záchranné služby na Olešné. Návštěvníky aquaparku učili, jak správně poskytnout pomoc tonoucímu a zaměřili se hlavně na prevenci u malých dětí. Zároveň předváděli i reálné situace přímo ve vodě.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Kurzy pečovatelů v záloze dál pokračují. Ve Frýdku-Místku se mohou absolventi rovnou zaregistrovat pod Adru
Vydáno 14. ledna 2021 14:04, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Kurzy pečovatelů v záloze pokračují i letošní rok. Český červený kříž Frýdek-Místek už vyškolil na stovku zájemců a na celý leden vypsal další termíny. Kurzem projdete za 8 hodin a rovnou se můžete zaregistrovat přímo u dobrovolnické organizace ADRA, která koordinuje dobrovolníky v zařízeních, kde je to potřeba.

V listopadu rozjel Český kříž napříč celou republikou kurzy Pečovatelů v záloze. Ve Frýdku-Místku se přihlásily desítky lidí z různých profesí, kteří chtěli pomoct, tam kde je to potřeba.

Gabriela Moldřiková, účastnice kurz: "Normálně pracuji v hotelu, na recepci v hotelu, na recepci hotelu a přivedlo mě, prostě udělat něco dobrého pro okolí, když bude možnost."
David Stibor, účastník kurzu: "Pracuji v GO Steel Frýdek-Místek jako dělník, no a tady mě přivedlo, že bych rád pomáhal, protože je taková doba, že je málo lidí, a kdy je ten čas, tak je třeba pomoct. Nevím, kdy to budu potřebovat já."
Jana Stanovská, ředitelka ČČK Frýdek-Místek: "Účastníci kurzu se zúčastňují tohoto školení jak z důvodů, že chtějí pomoct jak v sociálních zařízeních, domovech důchodců, ale také i pro vlastní potřebu a pro vlastní rodinu. Měli jsme tady jednu paní, která měla 70 let a starala se o svoji devadesátiletou maminku, což bylo velice hezké."

Účastníky kurzu čeká hlavně poctivá praxe. Naučí se, jak správně manipulovat s člověkem na lůžku, jak mu provézt hygienu, převléct postel a mnoho dalšího. Kurzy trvají osm hodin a jsou zcela zdarma.

Jana Stanovská, ředitelka ČČK Frýdek-Místek: "Probíhaly jak v listopadu, tak v prosinci, bylo vyhlášeno dvanáct termínů a bylo vyškolených cca 100 osob. Samozřejmě, že pokračujeme i v letošním roce. Máme vyhlášeny zatím termíny na leden a podle zájmu budeme vyhlašovat termíny dál."

Český červený kříž se spojil s dobrovolnickou organizací ADRA, která má v rámci projektu #bosmepartyja v Moravskoslezském kraji na starosti organizování pomoci dobrovolníků.

Stanislav Staněk, vedoucí centra ADRA Frýdek-Místek: "Oslovili jsme je, a nakonec vznikla významná spolupráce, která posouvá i to naše vysílání dobrovolníků o level výš a myslíme si, že ta spolupráce bude vynikající, protože Červený kříž vyškolí dobrovolníky pro tu přímou péči a my jsme schopni se o ty dobrovolníky dál starat."

Lidé se tak mohou v kurzech rovnou zaregistrovat přímo pod ADRU a ta pro ně může najít vhodná zařízení, kde by mohli pomáhat.

Stanislav Staněk, vedoucí centra ADRA Frýdek-Místek: "Na školení dobrovolníků Českého červeného kříže přichází náš zaměstnance, který v podstatě se seznámí s těmi dobrovolníky a vezme si na ně kontakt, také je doškolíme v rámci toho našeho programu a vysíláme ty dobrovolníky do organizací, kde potřebují právě do té přímé péče."

ADRA zajistí také dobrovolníkům kompletní servis spojený s evidenční administrativou, navíc zůstanou v databázi a ADRA jim v budoucnu může nabídnout i další možnosti, kde a jak pomáhat potřebným.

Stanislav Staněk, vedoucí centra ADRA Frýdek-Místek: "My je také evidujeme, jejich hodiny, jejich docházku, chceme se starat také o to, kdyby potřebovali nějakou psychologickou pomoc, tak máme na to procesy, jak těm dobrovolníkům pomoct a jak s nimi dále pracovat."

Kurzy pečovatelů v záloze podpořilo i město Frýdek-Místek částkou 50 tisíc korun. Každý, kdo by měl ještě zájem kurz absolvovat se může jednoduše přihlásit přes centrální web Českého červeného kříže.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000023627/kurzy-pecovatelu-v-zaloze-dal-pokracuji-ve-frydku-mistku-se-mohou-absolventi-rovnou-zaregistrovat-pod-adru