Alan Rickman

Alan Rickman Zdroj: čtk

Alan Rickman a Daniel Radcliffe ve filmu Harry Potter.
Alan Rickman ve filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet street
Ve své poslední roli Králova zahradnice.
Alan Rickman ve filmu Láska nebeská.
Alan Rickman ve filmu Láska nebeská.
13
Fotogalerie

Pět let bez Alana Rickmana. Notorický padouch, představitel Snapea debutoval ve Smrtonosné pasti

Rána, která zasáhla především fanoušky ságy o kouzelníkovi Harrym Potterovi. Jedna z hlavních postav Severus Snape zemřela 14. ledna 2016 na rakovinu. Herec Alan Rickman ztvárnil desítky rolí, za několik z nich si vysloužil i prestižní ocenění. Získal například cenu Emmy či Zlatý glóbus. Ve výčtu nesmí chybět ani seriály.

Rickman byl znám tím, že si pečlivě skrýval soukromí. Své blízké tím chránil před útoky bulváru a senzacechtivých novinářů. Herec, který se narodil 21. února 1946 v Londýně, toužil být grafikem, vystudoval dokonce design. Ve svých dvaceti letech poznal ženu, s níž strávil zbytek života. Rima Hortonová byla jeho partnerkou až do roku 2012, poté se svérázný herec rozhodl, že ji pojme za manželku.

Vánoce s Hansem Gruberem

Životní příběh Alana Rickmana je plný zvratů, jako například když se ve svých pětadvaceti rozhodl studovat Královskou akademii dramatických umění. Po dvou letech se projevil na prknech britských divadel a rázem se zařadil mezi oblíbené postavy. Vynikal především líbivým a důrazným hlasem, který doplňoval pronikavým pohledem. Jeho postavám byl často humor vzdálen, Rickman však rád šprýmoval. Získal dokonce několik divadelních cen a zbýval pouhý krůček, aby se objevil ve filmu.

Debut si odbyl v roce 1988 ve filmu Smrtonosná past (v angličtině Die Hard), kde zahrál záporáka Hanse Grubera. Premiéru zvládl po boku Bruce Willise, snímek je velmi kladně hodnocen a v některých momentech jde z Alana Rickmana strach. Renomované servery zařadily Grubera na 46. místo v seznamu největších hrdinů a zloduchů. Smrtonosná past je i dnes populární, ve Spojených státech se film pouští o Vánocích.

Čtyřleté intermezzo mezi Smrtonosnou pastí a dalším snímkem strávil v Londýně, kde se věnoval divadlu. Až v roce 1992 se znovu objevil na stříbrném plátně, zahrál si ve filmu Robin Hood: Král zbojníků. Jeho druhá filmová role mu vynesla prestižní filmovou cenu Britské akademie za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Rickman byl nakonec rád, protože nabídku na filmování dvakrát odmítl, ale později se nechal přesvědčit. Není tajemstvím, že i v Robinu Hoodovi hrál záporáka.

Ve stínu Severuse Snapea

Do začátku nového milénia se objevoval v rozličných projektech. Rozšířil si sbírku ocenění, protože za historický film Rasputin si odnesl Emmy i Glóbus. Poté přišla osudná nabídka, režisér Chris Columbus chtěl zfilmovat knihu J. K. Rowlingové. Alana Rickmana si údajně vyžádala sama autorka předlohy. Díky tomu zahrál jednu z nejvýraznějších a nejrozporuplnějších postav celé ságy.

Někteří profesora Snapea nenáviděli, jiní v něm viděli dobro. Záporáckému vzhledu nepomohla ani Rickmanova historie, protože v té době platil za herce hrajícího padouchy. Jeho život se ale netočí jen kolem Harryho Pottera. Souběžně spolupracoval na dalších projektech, které stojí za zmínku. Objevil se například ve slaďáku Láska nebeská.

Poté spojil síly s Timem Burtonem a zahrál si v temném dramatu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. Mihl se i ve filmu Parfém: Příběh vraha. V roce 2010 se znovu setkal s Johnnym Deppem, tentokrát v divácky oblíbené Alence v říši divů. To už finišoval zmíněný Harry Potter, Rickmanova filmová smrt patří k nejdojemnějším scénám celé ságy.

V poslední fázi kariéry příliš nehrál, když se někde objevil, šlo spíše o vedlejší role. Jeho život skončil 14. ledna 2016 po téměř ročním boji s rakovinou. Odešel nejen herec a divadelník, ale také jeden z nejpříjemnějších britských hlasů. Rickman i přes svou nenápadnost dokázal zahrát role, které utkvěly fanouškům v paměti. Většina z nich ho zná jen jako Severuse, což hází stín na jeho ostatní velmi dobře zahrané postavy.