reklama

Vakcíny jsou nyní určeny jen pro zaměstnance nemocnic, záchranných služeb a klienty a zaměstnance domovů pro seniory a dalších lůžkových zařízení sociálních služeb. V pátek má začít registrace i pro další skupinu, starší 80 let. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes řekl, že nemocnice mohou mít seznamy náhradníků pro očkování, ale nesmí to být lidé, kteří by nesplňovali kritéria. Podle něj jimi musí být jen lidé, kteří mají přednostní nárok, jako jsou například zdravotníci.

Například nemocnicím na jihu Čech podle mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Ivy Novákové nikdo z lidí určených na očkování zatím ale nevypadl. Stejnou zkušenost má i kadaňská nemocnice v Ústeckém kraji. "Stále je zatím nedostatečné množství (vakcíny) a poptávka převyšuje nabídku," řekl ČTK ředitel nemocnice Petr Hossner.

Oslovené nemocnice mají pro případ, že by k očkování někdo nepřišel, seznamy náhradníků. Nedodržení termínu objednání evidují jen výjimečně.

"Protože se zatím očkují pouze zdravotníci a na všechny máme kontakty, tak v případě, že se někdo nedostaví, hned oslovíme dalšího ze seznamu," řekl ČTK mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Stejné to dosud bylo i v mladoboleslavské či litoměřické nemocnici. "Když někdo vypadne, voláme dalšího v pořadí," řekla ČTK mluvčí nemocnice v Mladé Boleslavi Hana Kopalová.

Zdravotníci byli náhradníky za objednané, kteří se nedostavili k očkování, rovněž v Nemocnici Zlínského kraje a liberecké krajské nemocnici. "Postupovali jsme podle strategie, která na začátku byla, tedy očkovat zaměstnance v nemocnicích," uvedl mluvčí Nemocnice Zlínského kraje Egon Havrlant. V liberecké nemocnici podle mluvčího Václava Řičáře zdravotníci mají o očkování zájem, takže pokud někdo náhle vypadl, obvykle si to s někým jen vyměnil.

Všeobecná fakultní nemocnice a Ústřední vojenská nemocnice v Praze mají na seznamech náhradníků vedle zdravotníků i seniory splňující kritéria pro očkování. Fakultní nemocnice podle mluvčí Marie Heřmánkové ale eviduje stejně jako další zařízení jen několik případů, kdy místo objednaných byli očkováni náhradníci.

Také Fakultní nemocnici Hradec Králové a nemocnice Královéhradeckého kraje řešily uvedenou situaci očkováním náhradníků z řad zdravotníků či vysoce rizikových pacientů. "Jedná se zatím řádově o jednotky dávek, ovšem jak bude očkování narůstat, bude úměrně tomu narůstat i množství dávek," uvedla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Očkovací centra Nemocnice Pardubického kraje podle mluvčí Kateřiny Semrádové využila v tomto případě i možnost aplikovat vakcínu hospitalizovaným pacientům.

Nevyužité vakcíny nemají s ohledem na seznamy náhradníků ani nemocnice Plzeňského kraje a v plzeňské fakultní nemocnici. "Zatím se nestalo a věříme, že to tak zůstane, že bychom museli nějakou dávku vakcínu znehodnotit a nezužitkovali ji," řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Stejně se vyjádřila i mluvčí FN Gabriela Levorová.

Mluvčí brněnské fakultní nemocnice Veronika Plachá věděla jen o jednom případu, kdy zbyla jedna dávka. Ihned se podle ní ale našla kolegyně, jež o ni měla zájem. "V domovech pro seniory se stalo, že pár z nich nemohli očkování dostat, takže místo nich je dostali pečovatelé," doplnila mluvčí.

Rovněž ostravské nemocnici to podle mluvčí Petry Petlachové vždy vyšlo tak, že spotřebovala vše, co naředila. Mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová uvedla, že rozředěná látka vydrží až šest hodin, lze ji tedy aplikovat dalším lidem, když objednaný člověk nedorazí. "Otázkou je, jaké to bude, až se bude očkovat veřejnost," podotkla.