Hlavní obsah

Vstup do Adršpašských skal bude od jara pouze s voucherem

Právo, Vladislav Prouza

Od letošního dubna nezbude návštěvníkům Adršpašských skal než si předem zajistit speciální voucher. Turisty bez rezervace do skalního města, kam ročně zavítá okolo půl milionu lidí, správci skal nepustí.

Foto: Profimedia.cz

Adršpach je oblíbeným výletním cílem.

Článek

Metodiku mající optimálně regulovat návštěvnost leckdy přetíženého zhruba čtyřkilometrového turistického okruhu na 2,5 tisíce denně má jeho provozovatel, obec Adršpach, připravenu.

„Začátek nebude jednoduchý a určitě to nebude optimálně fungovat ze dne na den. Bude nutné neoplocené skály ve spolupráci s policií více ohlídat před ilegálními průniky lidí, kteří si rezervaci s předstihem nezajistí. Řešit se to ale už musí. Budoucí efekt by měl Adršpachu odlehčit od přemíry denních turistů a automobilů,“ věří adršpašská starostka Dana Cahová (nez.).

Vstup i s parkováním

Zájemci o prohlídku Adršpašských skal si prostřednictvím internetu zakoupí zvýhodněnou vstupenku s parkovacím místem. Potvrzenou rezervaci dostanou e-mailem. Možnost koupě rezervační vstupenky bude také na pokladnách, kde však hrozí, že v exponovaných dnech nebudou volné termíny. Cesta do Adršpachu by potom byla zbytečná.

„Díky rezervačnímu systému dosáhneme rovnoměrného rozložení celodenní návštěvnosti. Očekáváme, že hosté to uvítají,“ předjímá koordinátorka rezervačního projektu Kateřina Menšíková z Technických služeb obce Adršpach.

Do Geoparku Český ráj nově patří zlatý důl, vrch Káčov i skalní sruby

Cestování

Skalnímu městu zatíženému ve špičkách až sedmi tisíci denními návštěvníky rezervační systém citelně uleví. Konec by měl být i dopravním komplikacím, které leckdy vedly k uzavírce Adršpachu pro vozy turistů.

„Systém bude návštěvníky více motivovat, aby přijeli vlakem, autobusem nebo na kole po dobře značených cyklotrasách. Rezervační systém podpoří i vícedenní turistiku. Hosté ubytovaní v Adršpachu budou moci využít kartu hosta, která jim umožňuje neomezený počet vstupů do skalního města během jejich pobytu,“ slibuje Menšíková.

Jihočeská stezka kolem Olšiny je novým turistickým tahákem

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám