Zemřel Lubomír Sodomka, uznávaný fyzik a odborník na luminiscenci

Ve věku 90 let zemřel profesor Lubomír Sodomka, fyzik, přední odborník na luminiscenci a zároveň textilní technik. Jako pedagog dlouhá léta působil na fakultách strojní a textilní naší univerzity. Během své akademické činnosti vedl stovky diplomantů a doktorandů. Je také autorem několika učebnic, monografií, překladů z angličtiny a ruštiny, více než 150 originálních i populárních článků a patentů. 

Studium na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy (MFF) zakončil diplomovou prací „Stanovení rentgenové difrakce atomových oscilací v cínové mřížce“ a v roce 1956 nastoupil jako asistent fyziky na tehdejší Vysokou školu strojní v Liberci. Později přejmenovanou na Vysokou školu strojní a textilní a dnešní Technickou univerzitu v Liberci.

Zde kromě výuky fyziky pracoval zprvu v rentgenové difraktografii, zvláště na vývoji různých zařízení pro tuto techniku. Díky jeho spolupráci s mechaniky školy byl například vyvinut texturní a topografický difraktometr. Mohly být také pořízeny první snímky poruch v monokrystalech křemene nazvané komety.

V letech 1969 a 1971 vedl profesor Sodomka katedru fyziky. V 80. letech vystudoval také naši fakultu textilní, proto měl i titul Ing. Na fakultě rovněž působil.

Největších vědeckých úspěchů dosáhl v mechanoluminiscenci, aplikací laserů a akustické emise na strukturu textilií.

Na profesora Sodomku jako na nadšeného inovátora vzpomíná Bohdana Marvalová z naší fakulty strojní. „Jako mladá asistentka jsem byla přidělena na katedru fyziky na ‚vědu a výzkum‘. Pan profesor se tenkrát zabýval luminiscencí a měl několik mladých doktorandů - říkalo se jim aspiranti. Každý týden byly semináře a doktorandi se na nich museli zpovídat, jak za ten týden pokročili. Měl přehled o novinkách v technice a spoustu nápadů, jak jich využít," říká profesorka Bohdana Marvalová z Katedry mechaniky, pružností a pevnosti Fakulty strojní TUL.

V roce 1970 získal profesor Sodomka stipendium A.v. Humboldtovy nadace. Výjezd mu však nebyl povolen.

„Před revolucí mu bylo bráněno v habilitaci a také mu nebyla umožněna obhajoba doktorské práce. Po revoluci, v roce 1990, byl jmenován docentem. Brzy nato obhájil doktorskou práci a také byl jmenován profesorem,“ řekla profesorka Iva Nová z Katedry strojírenské technologie Fakulty strojní TUL.

Prof. RNDr. Ing. Lubomír Sodomka, DrSc., byl publikačně velmi aktivní. Během své pedagogické a vědecko-výzkumné činnosti zveřejnil odborné i pedagogické knihy, skripta, články v tuzemských i zahraničních časopisech a přeložil odborné knihy.

Od roku 1994 do roku 2000 získával každoročně za publikační činnost od American Biographical Institute titul „Muž roku“. Kromě toho mu byl udělen i titul Fellow of America Bibliographical Institute (FABI) a v roce 1996 – získal titul Magnificent Distinguished FABI (MDFABI).

Z původních knih lze uvést titul „Struktura a vlastnosti pevných látek“ SNTL Praha 1967 a její překlad „Structure and properties of solids“, monografii, která byla první toho druhu na světě „Mechanoluminiscence a její použití“, Academia, Praha 1985, překlady z ruštiny a angličtiny.

Činnost profesora Sodomky byla hodnocena i uvedením do knih „KDO JE KDO“ vydávaných v ČR (viz. Kdo je kdo, Agentura Kdo je kdo Praha 1998 str. 546).

Profesor Sodomka organizoval několik mezinárodních konferencí a intenzivně spolupracoval s podniky při řešení významných úloh praxe. Namátkou šlo o práce na elektronovém mikroskopu, na struktuře karbidu křemíku, na měření výchylek sonotrod ultrazvukových svářeček, měření otáček dopřádacích rotorů a další.

"Profesor Sodomka byl po celý život nadšeným experimentátorem a inovátorem. Později se zabýval fyzikálními vlastnostmi textilií na katedře oděvnictví. Na penzi se pak věnoval popularizaci vědeckých poznatků a spolu s profesorem Jaroslavem Fialou napsal dvoudílnou příručku Fyzika a chemie kondenzovaných látek," uzavírá profesorka Bohdana Marvalová.

Pane profesore, děkujeme za vše.

Čest Vaší památce!

- red -

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 394