Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Odešla noblesní dáma a hodná máma. Kolegové pláčou pro laskavou moderátorku Evu Jurinovou

Eva Jurinová byla oblíbená televizní moderátorka a koučka.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 7 fotografií
vzpomínky

Smrt bývalé hvězdy Televizních novin Evy Jurinové (†67) šokovala nejen zralejší generaci diváků TV Nova, ale také řadu jejích tehdejších kolegů a kolegyň, kteří se v devadesátých letech spolu se zesnulou moderátorkou hřáli na výsluní popularity. Jak na ni pro eXtra.cz zavzpomínali Rey Koranteng, Pavel Poulíček, Martin Severa nebo Nicol Lenertová?

Martin Severa, bývalý moderátor TN

„První zprávy o jejím úmrtí ke mně doputovaly už ve středu, ale nevěřil jsem tomu. Je mi to hrozně líto. Když se něco takového stane někomu z kolegů, jako by člověk cítil závan smrti i u sebe.

Ačkoli si spousta lidí dnes už myslí, že jsme s Evou Jurinovou moderovali společně, nikdy jsme na Nově vedle sebe neseděli. Později jsme se potkali v televizi Metropol, kde jsme se střídali v pořadu Na vrcholu. Eva byla profesionálka, milá a komunikativní. Spolupracovalo se mi s ní moc dobře.“

Rey Koranteng, tehdejší moderátor počasí

„Když jsme začínali na Nově, mé generaci bylo kolem devatenácti let. A Eva patřila k lidem, ke kterým jsme vzhlíželi jako ke vzoru. Byla vždy elegantní, vždy klidná a noblesní. A samozřejmě velká profesionálka.“

Nicol Lenertová, tehdejší sportovní moderátorka

„Tak to jste mě rozesmutnili. Eva stála v počátcích mé kariéry na Nově. Když jsem nastoupila jako sportovní moderátorka, ujala se mě jako druhá máma. Slíbila panu Hlouškovi, který tenkrát velel sportovnímu zpravodajství, že si nade mnou vezme dohled. Byla ke mně velmi přívětivá. Držela nade mnou ochrannou ruku a v počátcích mě opravdu i vedla.

I když se později v médiích kriticky vyjádřila k mému moderování hlavní zpravodajské relace s Karlem Voříškem, nebylo v tom vůbec nic osobního a její názor velké profesionálky jsem naprosto respektovala. Věděla, o čem mluví. Bohužel později už jsme neměly příležitost se potkat. Moc mě mrzí, že už mezi námi není.“

Pavel Poulíček, bývalý sportovní moderátor

„Upřímně řečeno jsem v šoku. Nevěděl jsem, že Eva Jurinová měla nějaké zdravotní problémy. Naposledy jsme se viděli už hodně let zpátky. Hráli jsme tehdy v Sadské zábavný společenský fotbal.

Byla to velká dáma, profesionálka. Byla to žena, která zůstala svá i ve stylu, který Nova v devadesátkách přinesla do zpravodajství. Obstála a díky tomu, že byla jiná, si diváci ji i Novu zafixovali o to víc.

Byla velice precizní, dbala na detaily. V projevu byla minimalistka, jednou trefnou větou vyjádřila mnohem víc než ti, co mluví hodně a neřeknou vlastně vůbec nic.

Eva byla žena, která svou práci milovala, strašně moc si ji užívala. A i když to nebylo navenek moc vidět, byla dost emočně založená. Jen to na obrazovce nedávala tolik najevo. A ještě si vybavuji, že si velmi zakládala na tom, z jakého úhlu ji zabírají kamery. Měla svůj oblíbený a vyžadovala, aby ho kameramani striktně dodržovali.“

Karel Voříšek (57), někdejší moderátor TN

„V roce 1998 jsem jako rozechvělý nováček přicházel mezi velké hvězdy Novy. A Eva byla první, kterou jsem potkal. Podívala se na mě, podala ruku, a ta, kterou znal v zemi každý, se představila. ‚Dobrý den, já jsem Eva Jurinová, viděla jsem vás na obrazovce, patříte tam.‘

Pro mě to byla obrovská podpora. Během dalších 22 let jsme pak už na sebe nikdy nepřestali slyšet. Měla v sobě zvláštní klid a pohodu, kterou skvěle uměla přenést i na diváky. Pravá dáma nejen televizní obrazovky každým coulem.

Zuzana Bubílková, moderátorka

Věděla jsem, že bude nemocná, jen jsme se o tom nebavily. Měla jsem Evu velmi ráda, prožily jsme toho spolu spoustu.

Potkaly jsme se už před revolucí a po ní jsme se vídaly na Československé televizi, pak také na Nově. Mám ji zafixovanou jako klidného člověka s nádherným hlasem, který jsem jí záviděla. V redakci ČST byla uklidňující element. A byla opravdu ideální moderátorkou zpravodajské relace, protože tehdy, na rozdíl ode dneška, musela být prvotní zpráva a ne vzhled toho, kdo ji říká.

Později jsme se potkávaly na akcích a telefonovaly jsme si. Když byla starostkou, někdy na mě neměla čas, protože oddávala. Ptala jsem se jí, na co při tom myslí, a to mi prozradila, že v duchu tipovala, jestli spolu vydrží, nebo se časem rozvedou.

Jednou mě dokonce zastavil pán a říkal mi: ‚Paní Jurinová, vás už jsem dlouho neviděl, můžete se mi podepsat?‘ Vedle mě stál Vláďa Hron, toho si zase spletl s Alešem Hámou. Ale podepsali jsme se a pán doteď netuší, koho to vlastně potkal.“

David Novotný, pořadatel charit

„Smrt Evičky mě moc rozesmutnila. Měli jsme spolu zvlášť přátelský vztah. Byla úplně první celebritou, která byla ochotná přijít na mou akci do sokolovny v Náchodě, kterou jsem si drze uspořádal už ve svých patnácti letech.

Od té doby si jí strašně vážím a byli jsme pořád v pravidelném kontaktu. Byla tak trochu moje druhá máma. Naposledy jsme spolu mluvili na podzim. Vyprávěla mi, jak se přestěhovala zpátky ze Sadské do Prahy na Vinohrady a těšila se, že až skončí omezení, tak se uvidíme. To už se bohužel nestane. O zdraví ale nikdy nemluvila, byla věčná životní optimistka a tyhle věci si evidentně nechávala pro sebe.

Jan Bauer, spisovatel

„S Evou Jurinovou jsem se potkal ještě za bývalého režimu v Československé televizi. Byla to moc prima holka, skvělá novinářka a nepřekonatelná moderátorka. Působila velmi seriózně, což dnešním děvčatům bohužel chybí. V devadesátých letech ji každý obdivoval, byla jednou z nejpopulárnějších lidí u nás.“

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy