Hlavní obsah

Na brexitovou dohodu nebyl čas. Skoty šokovala bezelstná odpověď ministryně

Foto: Profimedia.cz

Hra o narození Ježíše Krista má velkou tradici v řadě zemí, včetně Spojeného království. Ilustrační foto.

Reklama

Výzvám k rezignaci čelí britská ministryně zemědělství a životního prostředí, která má na starosti taky rybolov. Victoria Prentisová totiž místo čtení brexitové dohody o Vánocích organizovala tradiční hru o narození Ježíška.

Článek

Hlavně skotští rybáři se po 1. lednu 2021 ocitli v obrovské krizi. Nová post-brexitová byrokracie, hygienické kontroly a povinné zdravotní certifikáty znamenaly de facto kolaps jejich vývozu do zemí Evropské unie. Na její trh přitom směřuje 70 procent všeho, co britští rybáři z moře vyloví.

Sami rybáři, lobbisté a politici se logicky ptají, jak mohla britská vláda uzavřít brexitovou obchodní dohodu v podobě, která má tak zničující následky. Zhruba těmito slovy interpelovali Victorii Prentisovou, ministryni zemědělství a životního prostředí, do jejíhož portfolia patří i rybolov, členové jednoho z podvýborů Sněmovny lordů. Bezelstná odpověď Prentisové je zcela konsternovala.

„Neviděla jsem (na Štědrý den) text brexitové dohody. Byli jsme všichni tak zaneprázdnění vánočními přípravami, v mém případě chystáním tradiční hry o narození Ježíše v místě mého bydliště,“ prohlásila ministryně a poslankyně Konzervativní strany za okrsek Banbury and North Oxfordshire. „Pořád jsme čekali a čekali. Vypadalo asi 4 dny, že se text konečně dohodne, než se tak doopravdy stalo.“

Zatímco 49letá Prentisová nejspíš řešila složení živého betlému a kostým pro langustu, pod rukama jí bez povšimnutí „propluly“ detaily dohody, které teď v praxi znamenaly, že menší skotské firmy zabývající se zpracováváním a prodejem ryb zastavily až do 18. ledna svůj export do zemí EU. Celá řada dodávek do Francie, Španělska a dalších destinací nabrala kvůli nově poptávaným potvrzením a povolením takové zpoždění, že je odběratelé zrušili. Ztráta renomé i ta finanční je značná.

Poslankyně Skotské národní strany a stranická mluvčí pro otázky brexitu Philippa Whitfordová v listu The Herald ministryni Prentisovou vyzvala, aby zvážila své setrvání ve funkci. Dodala, že kvůli brexitu došlo k vážnému narušení obchodu s rybami a rybími výrobky. „Rybáři z mého volebního okrsku už přišli o tisíce liber na vyhozených úlovcích a mnoho lodí teď zůstalo zakotveno v přístavu,“ uvedla Whitfordová. „Když se toryovská ministryně ani neobtěžovala přečíst podrobnosti dohody, je její pozice neudržitelná.“

Přidal se i liberálně-demokratický poslanec za Orkneje a Shetlandy Alistair Carmichael. Podle něj o schopnostech Prentisové leccos vypovídá i to, že ji přizvali do diskuze až v okamžiku, kdy byl celý text hotový.

Podle Downing Street se Victoria Prentisová nadále těší důvěře premiéra Borise Johnsona. Nemusí to být ale konečný stav, protože tlak na ministryni dál roste. Kolegyni v nesnázích přispěchal svérázně na pomoc její stranický kolega Jacob Rees-Mogg. Hlasitý advokát brexitu vystoupil v Dolní sněmovně s prohlášením, ve kterém zdůraznil, že „Britové teď mají své ryby zpátky a že samotné ryby jsou teď britské, a tudíž šťastné.“

Reklama

Doporučované