Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Německo: Nejvyšší soud potvrdil zproštění obžaloby v případu bomby v Düsseldorfu

14. ledna 2021
Čtení na 1 minutu

Německý nejvyšší soud potvrdil rozsudek, jímž byl obžaloby zproštěn muž, kterého státní zastupitelství vinilo z odpálení bomby v Düsseldorfu v roce 2000. Trubková bomba zranila deset lidí převážně cizinců židovského původu. Obžalovaného, kterého vyšetřovatelé označovali za pravicového radikála, soud nižší instance osvobodil už v roce 2018.

Na stanici příměstské dráhy Düsseldorf-Wehrhahn 27. července 2000 kdosi na dálku odpálil trubkovou bombu, když okolo procházela skupina dvanácti studentů jazykové školy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Výbuch, po němž se našly střepy i ve vzdálenosti téměř 160 metrů, zranil deset osob. Jedna ze zraněných žen přišla o nenarozené dítě. Útok vzbudil pobouření i kvůli tomu, že mezi zraněnými bylo šest Židů.

Atentát patřil dlouhá léta k velkým záhadám německé kriminalistiky. Na případu pracovala skupina až 80 vyšetřovatelů, uzavřít se ho však dlouho nedařilo. Průlom nastal až v roce 2017, kdy zvláštní policejní komando zatklo Ralfa S. Muže, který už dříve patřil mezi podezřelé, zadrželo proto, že o činu jako o svém hovořil se spoluvězněm, když si odpykával trest za jiný zločin.

Podle zemského soudu v Düsseldorfu ale proti muži, který se v minulosti otevřeně hlásil k neonacismu, neexistuje dostatek důkazů. V červenci 2018 jej proto obžaloby zprostil. Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe dnes uvedl, že dva a půl roku starý rozsudek soudu nižší instance nevykazuje žádné právní chyby. Zproštění obžaloby je tak definitivní. Ralf S. má nyní nárok na odškodnění.

Prokuratura původně žádala pro Ralfa S., kterému je nyní 54 let, doživotní trest vězení kvůli pokusu o dvanáctinásobnou vraždu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon