Bitcoin - aktuální cena, graf a informace

Zajímá vás, za kolik se v tuto chvíli prodává Bitcoin? Máme pro vás aktuální graf s cenou. Také se podíváme na další důležité informace o této kryptoměně.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
12/2/2021 1:00 AM

Proč je kolem Bitcoinu takový rozruch?

Kolem Bitcoinu je v poslední době pořádně živo. Mánie kolem této kryptoměny bez nadsázky připomíná zlatou horečku v 19. století. Stejně jako tehdy v Kalifornii, i nyní se chtějí zapojit úplně všichni a urvat si svůj díl.

Je ale rozumné naskakovat do rozjetého bitcoinového vlaku, který už nějakou dobu jede? Nepřijde další velký propad, jako se to stalo v minulosti, kdy Bitcoin z 19 000 dolarů spadl na 3 500 dolarů? Nebo je naopak éra Bitcoinu stále na svém začátku a přijdou doby, kdy se za jeden Bitcoin budou platit stovky tisíc dolarů?

V případě Bitcoinu máme jen jedinou jistotu - a to, že jisté není vůbec nic. Bitcoin patří mezi ty nejvolatilnější aktiva a je u něj běžné, že jeho ceny skáčou o desítky procent za týden ať jedním, nebo druhým směrem.

Z tohoto důvodu je velmi rizikové spekulovat na ceny Bitcoinu v krátkodobém horizontu. Většina investorů raději kryptoměnu drží dlouhodobě a neprodává, ať se děje, co se děje.

V angličtině se pro tuto strategii dokonce ujal výraz “HODL”. Vznikl v roce 2018, když cena Bitcoinu vystoupala na svá tehdejší maxima a jeden uživatel napsal na bitcoinové fórum větu “I AM HODLING”. Samozřejmě chtěl napsat “I AM HOLDING” (tedy “já neprodávám”). Překlep se mezi bitcoinovou komunitou ujal a zkomolená varianta slova se používá dodnes.

Mohu i já investovat do Bitcoinu? Jaké jsou poplatky?

Bitcoin je aktivum, do kterého mohou investovat velcí investoři a firmy, ale také jednotlivci. Pokud chcete investovat do Bitcoinu, budete potřebovat jen počáteční kapitál a poté obchodníka, který vám Bitcoin prodá. Roli obchodníka na internetu nejčastěji plní kryptoměnové burzy nebo akcioví brokeři.

Mezi velké a prověřené krypo burzy, kde se Bitcoin kupuje, patří:

  • Binance - poplatek je 0,1 % z transakce. Minimální vklad je 350 korun.
  • CoinMate - poplatek u transakcí do 10 000 euro je 0,35 %. Není zde minimální vklad.

Bitcoin si také můžete koupit u tohoto akciového brokera:

  • eToro - poplatek je 0,75 % z transakce. Minimální vklad je 1 000 dolarů.

Nákup Bitcoinu probíhá jednoduše. Otevřete si účet u burzy nebo u brokera a vložíte kapitál (buď platební kartou, převodem nebo dalšími platebními metodami). Poté si zvolíte, za kolik peněz chcete Bitcoin nakoupit a transakci potvrdíte. Bitcoin poté bude uložen na vašem účtu.

Pro větší bezpečí pak doporučujeme pořídit si hardwarovou peněženku jako například Trezor. Ta funguje jako “flashka pro Bitcoiny” a její výhoda je v tom, že Bitcoiny budete mít v bezpečí na svém vlastním hardwaru, a ne na účtu u burzy nebo u brokera.

Na co si dát pozor při investování do Bitcoinu?

Při investování do Bitcoinu je potřeba myslet na pár základních, ale velice důležitých pravidel:

  • vždy investujte jen tolik, kolik si můžete dovolit ztratit - investice do kryptoměn jsou rizikové a může se stát, že se cena propadne a vy odepíšete desítky procent z vaší investice.
  • pro obchodování si vybírejte velké a spolehlivé burzy a brokery - doporučujeme vyhnout se malým a pochybným burzám a obchodníkům, i kdyby nabízely nulové poplatky.
  • nevěřte těm, kteří vám slibují desítky procent ročně - ve světě kryptoměn existují investiční programy, které slibují návratnost investice ve výši desítek nebo dokonce stovek procent ročně. Většinou se jedná o Ponziho schémata, kterým je dobré se vyhnout.

Svět kryptoměn je zvláštní prostředí, kde na nezkušeného uživatele může čekat několik nástrah.

Pokud ale budete uvažovat pragmaticky, stanovíte si jasný budget, vyberete si kvalitní a prověřenou burzu nebo brokera a Bitcoiny si uložíte na hardwarové peněžence, nemělo by vás nic překvapit.

Co o Bitcoinu říkají slavní investoři?

Co si o Bitcoinu myslí ti nejzkušenější investoři? Jejich názory se velmi různí. Například Warren Buffett je dlouholetým kritikem kryptoměn a investici do Bitcoinu považuje za pouhou spekulaci.

Americký investor Warren Buffett, který Bitcoin považuje za spekulaci a nefandí mu.
Slavný americký investor Warren Buffett Bitcoinu příliš nefandí.

Co o Bitcoinu říkají další slavná jména?  

  • Ray Dalio (miliardář a zakladatel jednoho z největších hedge fondů): “Bitcoin by mohl sloužit jako dobrý diverzifikátor - podobně jako například zlato. Je důležité mít v portfoliu různé typy investic a diverzifikovat tak riziko.”
  • Jerry Yang (zakladatel firmy Yahoo): “Bitcoin ještě nenaplnil svůj potenciál. Já osobně jsem přesvědčen, že kryptoměny mohou hrát v naší společnosti důležitou roli. Zatím je ale jejich růst poháněn hlavně chutí lidí investovat a vydělat si peníze.”
  • Mark Cuban (slavný investor z americké show Shark Tank): “Obchodování s kryptoměnami mi připomíná internetovou akciovou bublinu v roce 2020. Věřím, že měny jako Bitcoin, Ethereum a pár dalších tuto bublinu přežijí - tak jako ji tehdy přežily velké internetové firmy jako Amazon, eBay či Priceline. Mnoho kryptoměn ji ale nepřežije.”

Jak funguje těžba Bitcoinu? Vyplatí se mi těžit?

Jedním z dalších způsobů, jak vydělat na Bitcoinu, je těžit ho. V období počátků Bitcoinu - tedy zhruba mezi lety 2009 a 2015 - byla těžba velmi profitabilní činností, na které se dalo skvěle vydělat.

Dnes už to ale bohužel příliš neplatí. Pro těžbu Bitcoinu je potřeba pořídit si drahý hardware a mít přístup k velmi levnému zdroji elektrické energie. Mezi těžaři je nyní také velká konkurence. Bitcoin se začal mohutně těžit hlavně v asijských zemích, kde existují velké těžařské “farmy”.

Důsledkem toho je, že běžnému uživateli se těžba v podstatě nevyplatí a i pokud si koupíte speciální hardware, bude se váš zisk pohybovat maximálně v desítkách korun denně.

Kde se dá platit Bitcoinem?

Bitcoin je dnes využíván hlavně jako investiční aktivum. Používat ho jako plnohodnotnou měnu je zatím obtížné. Existují sice eshopy, kde se dá Bitcoinem zaplatit, jejich počet je ale i v roce 2021 velmi nízký. Výjimkou je česká internetová jednička Alza, která platby v Bitcoinech příjímá od roku 2017.

Vedle toho můžete Bitocinem zaplatit v kavárně Paralelní Polis nebo můžete Bitcoin směnit za hotovost v některém z Bitcoinmatů.  

Byť se stal Bitcoin populárním investičním artiklem, na své prosazení ve funkci plnohodnotné měny stále čeká.

Kontroverze kolem Bitcoinu

Na Bitcoin se v minulých letech snášela kritika. Jeho odpůrcům se nelíbí, že kryptoměna funguje zcela decentralizovaně, a proto se u ní nedá dohledat, kdo Bitcoinem platí, a co si kupuje. Z tohoto důvodu je Bitcoin často zneužíván pro nelegální nákupy na černém trhu.

Bitcoin je také trnem v oku některých vlád. Podle nich Bitcoin podkopává autoritu v klasický finační systém. Pravým důvodem jejich obav je však spíše to, že vlády nemohou Bitcoin nijak ovládat a nemají nad ním žádnou kontrolu. I z toho důvodu je v posledních letech běžné, že se státy snaží Bitcoin regulovat.

Snahy o regulaci však budou velmi těžké. Bitcoin je ze své podstaty nezávislá věc - i proto se státy zaměří spíše na kontrolu a regulaci kryptoměnových burz, než na regulaci samotné měny, která je v podstatě neproveditelná.

A co ostatní kryptoměny jako Ethereum, Bitcoin Cash nebo Litecoin?

Vedle Bitcoinu existují na trhu i další kryptoměny. Mezi ty nejpopulárnější z nich patří:

  • Ethereum - kryptoměna vznikla v roce 2013. Hlavním motivem tvůrců bylo vytvoření silné sdílené výpočetní platformy, která by umožňovala využít blockchain k provozu různých aplikací. Ethereum se však stalo hlavně investičním aktivem podobně jako Bitcoin.
  • Bitcoin Cash - mladší bratr Bitcoinu vznikl v roce 2017. Hlavní rozdíl mezi Bitcoinem a Bitcoinem Cash je v rychlosti zpracování transakcí. Bitcoin Cash umí transakce zpracovávat mnohem rychleji, což do budoucna slibuje příslib, že by se z něj mohla stát plnohodnotná a využívaná měna.
  • Litecoin - Litecoin je v podstatě takový vylepšený Bitcoin. Transakce při placení Litecoinem jsou až 4x rychlejší a také levnější, takže je Litecoin vhodnější pro běžné platby.
  • Tether - Tether je takzvaný stablecoin - to znamená, že jeho kurz je pevně navázán na nějaké běžně využívané aktivum. V případě Tetheru je tímto aktivem americký dolar. Oproti Bitcoinu nabízí Tether daleko menší volatilitu (jeho kurz se stabilně pohybuje okolo 1 dolaru za 1 Tether). Oproti dolaru pak tato kryptoměna nabízí tu výhodu, že k transakcím nepotřebujete bankovní účet nebo platební kartu, a z toho důvodu jsou transakce anonymní.
  • XRP (Ripple) - Kryptoměna Ripple vznikla v roce 2012. Jejím cílem je osvobodit internetové platby od poplatků za směnu měn a zpracování transakce. Firma Ripple Labs, která Ripple vyvinula, na tomto cíli usilovně pracuje a v současné době spolupracuje s několika bankami. Ripple je ale také lehce kontroverzní - z toho důvodu, že lidé z Ripple Labs vlastní 60 miliard ze 100 miliard Ripple tokenů, a tím mají de facto kontrolu nad budoucím osudem měny.
  • Cardano - Cardano je označováno za kryptoměnu 3. generace. Jejím cílem je vyřešit problémy, na které narážejí předchozí generace kryptoměn jako Bitcoin (kryptoměna 1. generace) či Ethereum (kryptoměna 2. generace). Mezi tyto problémy patří například omezená škálovatelnost kryptoměn, kdy se s rostoucím počtem uživatelů dané měny víc a víc zahlcuje síť, na které kryptoměna běží.

Vyplatí se do těchto kryptoměn investovat? Někteří věří, že tyto měny před sebou mají zářivější budoucnost než samotný Bitcoin. Jiní predikují, že menší kryptoměny jsou bublina, která brzy splaskne, a že Bitcoin bude růst na jejich úkor. Kde je pravda, se ukáže během příštích let.

Disclaimer: Tento článek neslouží jako investiční doporučení.

No items found.