Rozhodčí z odposlechů pískat nebudou, vzkázal nový šéf českých fotbalových sudích Melo Pereira

Čeští fotbaloví rozhodčí, kteří se objevili v policejních odposleších v aktuální kauze ovlivňování výsledků zápasů, si zatím nezapískají. Při online setkání s novináři o tom informoval nový šéf komise sudích Fotbalové asociace ČR Vítor Melo Pereira. V nominaci na úvodní utkání jarní ligové části tak chybí třeba i zkušený Pavel Královec.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf komise rozhodčích Vítor Manuel Melo Pereira

Šéf komise rozhodčích Vítor Manuel Melo Pereira | Foto: PR/Tauber Jan/FAČR | Zdroj: ČTK

„Probíhá vyšetřování, nezbývá nám než čekat na finální soudní rozhodnutí. Fotbalová asociace začala vlastní interní šetření, které se týká těch jmen zmíněných v odposleších a spisech. Bude se tím příští týden zabývat etická komise. Co se týče rozhodčích, kteří byli doteď zmíněni v těch materiálech, tak ti nebudou delegováni na zápasy. Asociace bude stejně postupovat u dalších jmen, která by se případně mohla objevit," řekl Melo Pereira.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodčí, kteří se objevili v policejních odposleších, si zatím nezapískají. Více v příspěvku Lukáše Michalíka

Bývalý mezinárodní sudí začal českým rozhodčím šéfovat poté, co předchozí komisi vedenou Jozefem Chovancem asociace odvolala. A to kvůli vypuknutí kauzy kolem bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra.

Kromě Královce tak k zápasům nebudou delegováni ani Petr Ardeleánu s Pavlem Rejžkem, kteří se v policejních odposleších také objevili. Právě pošramocenou důvěru v české sudí bude chtít třiašedesátiletý Portugalec v nadcházejících měsících posílit.

Do jarní části s novými pravidly. Na soupisce pro zápas alespoň 14 hráčů, v závěru budou jednotné testy

Číst článek

„Jsem tu jako odborník na rozhodčí a jejich práci. Chci přispět k uklidnění situace v českém fotbale a obnovit důvěru jak fanoušků, tak klubů v český fotbal a práci zdejších rozhodčích. Mám velkou motivaci, abychom za pár měsíců měli co nejlepší výsledky."

Konečnou podobu listiny rozhodčích pro profesionální soutěže zveřejní komise příští týden. Spolu s Melem Pereirou jsou v nové komisi Tomáš Bárta jako zástupce Ligové fotbalové asociace, pravidlový expert Jiří Kureš a předseda sudích v řídící komisi pro Moravu Jan Zahradníček.

"Nejdůležitější je, aby komise působila jako naprosto nezávislý orgán, který si nenechá ovlivňovat rozhodnutí nikým zvenčí. Doufám, že jsme se všichni poučili. Podobné skandály a korupce se odehrávají prakticky po celém světě a vždy je potřeba najít takové řešení, které by zabránilo opakování těchto situací. A právě o to nám jde,“ ujistil nový šéf českých fotbalových sudích Vítor Melo Pereira.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme