Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Riskantní útěk. Nová kniha o bratrech Mašínech nabídne i dosud nezveřejněné fotografie

Kultura

  18:00
PRAHA - U nakladatelství Universum vychází kniha Vladimíra Mertlíka Mašínovi: Ve stínu šibenice. Je složená z publicistových rozhovorů s Josefem Mašínem, Zdeňkou Mašínovou a dalšími. Ilustrují ji fotky z rodinného alba.

Mašínovi: Ve stínu šibenice. foto: UNIVERSUM

Jak to s bratry Mašíny skutečně bylo? Čtenář si musí udělat obrázek sám, ale k úsudku by mu mohla dopomoci nová kniha rozhovorů s jejich nejbližšími a lidmi, kteří stejně jako oni byli svědky komunistického teroru. 

„Celých dvanáct let během naší korespondence a schůzek na různých místech Evropy mi zároveň trvalo hledání způsobu, jak k příběhu bratří Ctirada a Josefa Mašínových i ostatních členů skupiny a jejich rodin říct něco, co ještě řečeno nebylo,“ uvádí v úvodu knihy Mertlík. 

„Otevřené rozhovory s těmi, jichž se jeden z nejsilnějších příběhů českých dějin 20. století týká, ukázaly, že utrpení přátel i rodin hrdinů bylo stejně osudově kruté a dramatické, jako cesta a osudy hlavních hrdinů příběhu,“ dodává. 

„Večer 12. dubna 2019 mi otevírá vůdčí osobnost skupiny. Josef Mašín, dveře svého domu v Santa Barbaře. Dalších pět dnů a nocí naslouchám intimním vzpomínkám na dosud skryté souvislosti cesty na severozápad, na dějinné události doby i reflexe a komentáře dnešního světa,“ uzavírá.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...