Zavinutka podvojná není jen okrasná květina

zavinutka podvojna
Foto: Joe Schneid, Louisville, Kentucky / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)

Mnoho květin, které pěstujeme na zahradě hlavně pro okrasné účely, má i léčivé účinky. A jednou z nich je právě zavinutka podvojná.

Jak zavinutka vypadá

Zavinutka je trvalka z čeledi hluchavkovitých, která dorůstá maximální výšky 1,5 m. Z prostředka jednoho květu vyrůstá další květ, a proto se jí říká podvojná. Voní po mentolu a je medonosná.

Odkud pochází

Zavinutka podvojná (Monarda didyma) pochází ze Severní Ameriky, takže prvními znalci jejích léčivých účinků byli Indiáni.

zavinutka
Foto: Burkhard Mücke / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Co obsahuje a na co se používá

Hlavní účinnou látkou je silice thymol, která má zejména antiseptické účinky. Používá se na zklidnění podrážděného žaludku a povzbuzuje chuť k jídlu. Čaj se používá při onemocnění horních cest dýchacích, při kašli, rýmě i potížích s průduškami. Při bolestech v krku se používá jako kloktadlo. Je výborná i na inhalaci, kdy rychle uvolní dýchací cesty. Dále pomáhá při revmatismu a menstruačních potížích (bolestivá menstruace, nadměrná menstruace). Zevně jej můžete používat na pokožku s ekzémem, při akné i jiných kožních onemocněních.

Jak a kdy sbírat

Protože květy rozkvétají postupně, můžete je sbírat po celou dobu kvetení. Je vhodné přidávat je do salátů, na dezerty i na chlebíčky jako jedlou ozdobu. Na sušení se sbírají listy, nať, popřípadě celá kvetoucí rostlina. Sušte na přirozeném vzduchu a pomalu, ať se neznehodnotí.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here