Zprávy ze života. Co se děje za covidem - začátek roku 2021

14. 01. 2021 | 19:55
Přečteno 1931 krát
Hrrrr na Roma. Sibiř v Madridu. Blbost uvolňuje. Prase v životní velikosti. Přijdou o byty? Estébáci lidi destruovali. Hongkong: represe prodemokratických aktivistů. Kočnerova knižnice. Saúdskoarabská bojovnice.

Hrrrr na Roma
Slovenská policie potrestala exemplární pokutou 500 euro Roma Lukáše Hudáka, který kvůli zásilce dřeva na topení překročil asi patnáct minut chůze od svého domu hranice okresu. O oprávněnosti udělení pokuty pochybují někteří poslanci i ombudsmanka, protože podle nich jde o opatřování životně důležité potřeby, která tvoří výjimku ze zákazu. Romští poslanci se chtějí na pokutu složit, pokud byla udělena oprávněně. "Politiky jako jsou Robert Fico, Marian Kotleba či Štefan Harabin dosud za shromáždění s tisícovou účastí v době zákazu shromažďování přitom policie zatím nepostihla ani eurem," reagoval na situaci deník Sme.sk.
Průměrná výše pokuty za porušování opatření v lockdowne dosahuje na Slovensku 67 eur.
(Romea.cz - podrobnosti ZDE.)

Přijdou o byty?
Víc než tisíc obyvatel Olomouce dnes neví, zda smlouvy, které s městem podepsali před 20 lety a podle nichž se měly už letos stát byty jejich vlastnictvím, nebudou prohlášeny za neplatné. Problém se přitom netýká jen Olomouce.
„Je to, jako kdybyste si vzal hypotéku s domluvenými podmínkami a po dvaceti letech, kdy ji máte splacenou, by najednou banka chtěla víc peněz,“ popisuje Filip Venclů. Patří k nájemníkům bytů v olomoucké Topolové ulici, které město dostalo do naprosté nejistoty. (Seznamzprávy.cz - podrobnosti ZDE.)

Sibiř v Madridu
Když velkou část Španělska zachvátily mrazivé teploty a rekordní sněžení, málokdo stál před takovou zkouškou jako tisíce obyvatel místa nazývaného La Cañada Real Galiana, rozsáhlé chudinské čtvrti za Madridem, která se řadí mezi největší slumy Evropy.
Velká část tohoto městečka byla bez elektřiny již několik měsíců, dávno před příchodem bouře Filomena.

Španělští představitelé tvrdí, že je to kvůli pěstitelům marihuany, kteří odkláněli velkou část dodávek energie do vnitřních pěstíren, čímž přetěžovali rozvodnou síť. Dlouhodobý výpadek způsobil, že přes polovinu ze 7500 obyvatel městečka nemělo v drsném počasí, které by odpovídalo spíše Sibiři než Španělsku, k dispozici elektrickou energii.

"Je opravdu zima a nemáme ani světlo," posteskla si tento týden jedna z místních, Yolanda Herrerová poté, co teploty v okolí Madridu klesly na minus 16 stupňů Celsia. "Už skoro nemáme dřevo na podpal a kvůli sněhu nemůžeme jít pro další," dodala.

"Dodávky elektřiny nikdy přerušeny nebyly," tvrdí Alfonso Adánez, mluvčí madridského regionu pro otázku bydlení. "Problém je, že pokaždé, když je elektřina zapnutá, dojde k výpadku kvůli náporu z pěstíren," podotkl Adánez.

Španělští představitelé i neziskové organizace se shodují, že policie musí důrazně zakročit proti marihuanovým pěstírnám. Zatím se ale zdá, že k tomu nedochází. (Romea.cz - podrobnosti ZDE.)

Blbost uvolňuje
Po žlutých židovských hvězdách odpůrců vakcinace zveřejnil poslanec Lubomír Volný (zvolen za SPD, nyní hnutí Jednotní) nechutnou koláž koncentračního tábora v Osvětimi a nápisem „Vaccine macht frei“ místo "Arbeit macht Frei" na vstupní bráně. Koláž není jeho výtvorem, ale převzal ji ze zahraničních serverů.

Kromě nápisu je na koláži zmíněn Bill Gates, který se pro odmítače vakcíny, konspirátory a dezinformátory stal nyní terčem číslo jedna. Nechybí odkaz na další oblíbence konspirátorů, tzn. koláž například obsahuje znak svobodných zednářů nebo iluminátů.

Volný navázal na zneužívání obětí holokaustu a přirovnávání současné situace k pronásledování židů během 2. světové války. Na posledních dvou demonstracích měli někteří odpůrci vakcinace připnuté na kabátech žluté šesticípé hvězdy, kterými nacisté za druhé světové války označovali židovské obyvatele. Místo nápisu „Jude“ v ní měli slovo „Neočkovaný“. (Romea.cz - podrobnosti ZDE.)

Prase v životní velikosti
Archeologové našli na indonéském ostrově Sulawesi dosud nejstarší známou jeskynní malbu na světě. Jde o prase v životní velikosti, které pravěký umělec vyobrazil nejméně před 45 500 lety. O objevu informoval časopis Science Advances.
Dosud nejstarší doložený jeskynní obrazec měří 136 krát 54 centimetrů. Je na něm zachycené prase celebeské, které pravěcí umělci namalovali tmavě červeným okrem. Tato zvířala lovili Sulawesané po desítky tisíc let, a jsou tak často klíčovým prvkem dávného umění. (Česká televize - podrobnosti ZDE.)

Estébáci lidi destruovali
Rozhovor časopisu Babylon s plukovníkem Dalimilem Matusem, vězněm nacistických i komunistických koncentráků, výňatek:

Jak vidíte naši současnost?

Mám smíšené pocity. Jsou okamžiky, kdy jsem na Čechy hrdý, ale vzápětí jsem šokován, když vidím, jak jsou zde běžné miliardové podvody, lhaní, korupce a úřednické naparování. A jak na svobodě a v důchodovém zajištění žijí ti, kteří nás mlátili a mučili… Kdo z bolševiků byl za své činy potrestán? Vždyť po válce se podařilo alespoň části nacistů prokázat vinu a potrestat je. Také ze Svazu bojovníků za svobodu jsem vystoupil. Zjistil jsem, že jednatelem je bývalý exponovaný partajník – kádrovák a že jiní byli policajty a milicionáři. A bývalý komunistický bachař se vydává za hrdinného partyzána. Nebo že se někdo po válce prohlásil za odbojáře, protože postřílel vůz plný německých dětí a žen. A takových jsou desítky a stovky. Jak mohu s takovými lidmi sedět za jedním stolem?

Na vlastní kůži jste poznal nacismus a komunismus. Můžete obě ideologie srovnat?

Obě jsou děsivým zlem. Nacisté byli okupanti, kteří sem vtrhli, kdežto komunisté byli převážně lidé z našich řad, kteří nás trápili a zákeřně zneškodňovali jenom proto, že jsme byli jiného politického a náboženského smýšlení. Němci měli ještě snahu vyšetřovat a řídit se alespoň svými zákony, kdežto estébáci naše lidi rovnou destruovali. A to nejen fyzicky, ale i duševně. Odsouzení o sobě nakonec říkali, že jsou vlastizrádci, i když nic neprovedli. (Revue Babylon - podrobnosti ZDE.)

Hongkong: represe prodemokratických aktivistů
Minulou středu policie při razii v Hongkongu zatkla 53 lidí, prohledala celkem 72 míst včetně redakcí médií a jedné advokátní kanceláře a zmrazila fondy v celkové hodnotě 1,6 milionu hongkongských dolarů. Zatčení byli organizátory neoficiálních primárek, které prodemokratická opozice zorganizovala loni v červenci, a jejich kandidáti. Pokračují tak represe prodemokratických aktivistů a politiků na základě zákona o státní bezpečnosti. (Hlídací pes - podrobnosti ZDE.)

Kočnerova knižnice
Během celého roku 2020 rezonoval Slovenskem projekt Kočnerovy knižnice. Spolupráce investigativních novinářů z jedenácti redakcí přinesla veřejnosti odhalení, která ukázala prohnilé zákulisí slovenské politiky a byznysu. Ve více než 20 samostatných kauzách vynesli slovenští novináři na světlo různé špinavé věci a intriky. Například tajně nainstalovanou kameru v kanceláři generálního prokurátora, nelegální lustrování novinářů i civilních občanů, ale i zneužívání mladistvých v resocializačním zařízení.
Všechno to začalo Jánem Kuciakem a jeho účastí na projektu Panama Papers.

V roce 2015 mnichovské redakci Süddeutshce Zeitung přistály na stole miliony dokumentů od anonymního zdroje odhalující síť schránkových firem registrovaných v panamské firmě Mossack Fonseca. Přesněji řečeno šlo o peněžní pohyby mezi daňovými ráji, kde majetní lidé z celého světa ukrývali své peníze. Aféra Panama Papers zasáhla i Českou republiku a Slovensko a bylo potřeba analyzovat obrovské množství dokumentů. Díky spolupráci s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů (ICIJ) k nim měla přístup Pavla Holcová z investigace.cz. V Česku a na Slovensku tak vznikl tým novinářů, jenž při analyzování těchto dokumentů spolupracoval. (Investigace.cz – podrobnosti ZDE.)

Saúdskoarabská bojovnice
Jednou ze tří kandidátek na Cenu Václava Havla je letos saúdskoarabská bojovnice za ženská práva Loujain al Hathloulová. Tu loni 28. prosince odsoudil soud k pěti letům a osmi měsícům vězení. Al Hathloulová dlouhodobě bojuje za práva žen v Saudské Arábii sednout za volant a vymanit se z tzv. opatrovnického systému. Její případ a nově zveřejněné detaily o jejím procesu ukazují, jak nesvobodná je ve skutečnosti saúdská justice. (Hlídací pes – podrobnosti ZDE.)


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy